Mytekalenderen         |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. nov ALLEHELGENSDAG
2. nov ALLESJELERSDAG
3. nov ISIS – FRA DYNASTIENES EGYPT TIL REVOLUSJONENS PARIS
4. nov HELGEN FOR DE SMÅ, MEN VIRKNINGSFULLE MIRAKLER
5. nov GUY FAWKES – TERRORIST ANNO 1605
6. nov TIAMAT, GUDINNE AV KAOS
7. nov CAMUS OG MYTEN OM SISYFOS
8. nov DRACULA
9. nov DEN VITENSKAPELIGE SKAPELSESMYTEN
10. nov FRA MARIALEGENDER TIL SALMESANG
11. nov ST. MARTIN
12. nov ROLAND BARTHES’ MYTOLOGIER
13. nov ABSURDISTENES ROP ETTER MENING
14. nov JUPITERS DAG
15. nov KRØNIKE I TIDEN MELLOM TO REGNBYGER
16. nov EVANGELISTEN MATTEUS
17. nov JAKOB BÖHME OG DET STORE MYSTERIET
18. nov WILHELM TELL – EN EUROPEISK LEGENDE
19. nov ARBEIDERNES SVENSKAMERIKANSKE HELGEN
20. nov FRA DALARNA TIL JERUSALEM
21. nov MARIAS FREMSTILLING I TEMPLET
22. nov DEN HELLIGE CECILIA OG KIRKEMUSIKKEN
23. nov BILLY THE KID
24. nov PINOCCHIO OG HANS VAKRE GRESKE TANTE GALATEA
25. nov KATARINA OG HYPATIA AV ALEXANDRIA
26. nov Å SØKE GUD PÅ TOPPEN AV EN SØYLE
27. nov SOFIA VISDOMMEN – VAKRERE ENN ALLE DE ANDRE
28. nov JOHN BUNYAN – PILEGRIM I KRIGENS OG FORFENGELIGHETENS TID
29. nov HANUKKAH
30. nov GULLIVERS REISER

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
SOMMERTID / VINTERTID
Hebreere og grekere delte dagen inn i tolv timer. Men timene i det gamle Hellas varierte, de var kortere om vinteren. Og dagen begynte tidligere om sommeren. Hvordan dette var helt nøyktig, vet vi ikke, men i Roma varierte timene mellom 45 og 75 minutter, det var altså lengre timer på sommerdagene og dermed, kan vi si, en slags sommertid, en utnyttelse av lyset. Tolket litt vidt kan vi derfor si at sommertid var noe som ble innført i antikken.

Det er i nyere tider klokkene trenger å synkroniseres. Mekaniske ur har vi hatt siden tolvhundretallet (trolig dukket de først opp i klostrene). Men først industriamfunnet på 1700-tallet krevde for alvor felles presisjon. ”Tid er penger” sa Benjamin Franklin - amerikansk statsmann og fysiker og boktrykker; han arbeidet for folkeopplysning ved å gi ut forskjellige skrifter, blant annet ”Poor Richards Almanac” som solgte 10 tusen årlig.

Han er mest kjent for å ha funnet ut at lynet er en elektrisk gnist og dermed at det var mulig å lage noe som avledet elektrisiteten, altså en lynavleder. Men han var interessert i det meste. Pendlet mellom USA og England. Mente koloniene burde ha skattefrihet og pådro seg regjeringens uvilje. Han var dessuten med på å formulere uavhengighetserklæringen. Travel mann med andre ord, ikke så rart at han begynte å spekulere på om tiden kunne benyttes bedre.

78 år gammel bodde han i Paris og merket seg diskusjonen i tiden om hvor mye olje som trengtes for at en oljelampe skulle lyse effektivt på en økonomisk måte. Det kom stadig nye og forbedrede oljelamper men de var kostnadskrevende. Franklin arbeidet mye og om natta spilte han sjakk, la seg sent og sto opp midt på dagen. Men en morgen våknet han tidlig av en eller annen tilfeldig voldsom lyd og så at rommet var fylt med lys, og i halvsøvne fikk han det for seg at dette var en av de nye flotte oljelampene.

”Jeg grep klokka mi, som går veldig godt, og så at den bare var seks, men tenkte at det er da likevel ganske spesielt at sola står opp så tidlig, men slo opp i almanakken og det stemte. Dette var tiden for soloppgang denne dagen, og tidligere og tidligere skulle det bli helt til slutten av juni”.
Så regnet han ut hvor mye stearin og olje som ville bli spart om pariserne fikk en time mer nytte av morgenlyset. Det var en betydelig sum. Men hva om man tok litt tid fra den delen av morgenen når vi sover til den delen når vi er oppe, det ville vel være smart.
Mannen som hadde skrevet berømte almanakker hadde aldri vært oppe så tidlig at han hadde opplevd sommersoloppgang i praksis!

Han kom med disse betraktningene i et tidsskrift, og ble tatt alvorlig, men ikke alvorlig nok til at det ble noen seriøs diskusjon av det. Nå var neppe hans mening å innføre sommertid, kanskje heller at folk burde stå opp litt før om sommeren. Og så kom, fem år etter Franklins forslag, den franske revolusjonen og Napoleon, og Europa fikk helt andre ting å tenke på enn nøyaktig hva klokka var en sommermorgen.
Først 150 år senere, i 1907, tok den engelske byggherren William Willett opp Franklins ide. Han skrev en artikkel som het ”Sløsing med Dagslyset” og mente at en grei måte å fange inn sommerens lys på var å stille klokka 80 minutter frem i april, og tilsvarende tilbake i september. Dermed ville man ifølge ham spare 2,5 millioner pund i energikostnader til kunstig lys. Flere støttet ham, blant annet den unge Winston Churchill, men først da første verdenskrig brøt ut i 1914 og det ble viktigere enn noen gang å spare kull, som var brenselskilde nr 1, ble det gjort alvor av forslaget, og Storbritannia innførte da det de kalte Daylight Saving Time, og det vi kaller sommertid, for første gang, det var den 21. mai 1916. Flere land i Europa, deriblant Norge, gjorde det samtidig.

Etter hvert ble argumentasjonen for sommertid også ført med helsemessige argumenter. Man kommer seg mer ut og får mer lys om dagen begynner før. Sommertid praktiseres nå over store deler av verden, det vil si, på den sørlige halvkule er det jo omvendt, de stiller klokka frem om høsten og tilbake igjen om våren. Det har vært omdiskutert fordi det skaper forvirring. Et eksempel er Australia, der noen delstater har Daylight saving time mens andre ikke har det.

I Norge var det ikke sommertid mellom 1946 og 1958. Jeg husker mye prat om dette i Odalen i 1958, folk sa blant annet at kuene ikke kunne klokka og var misfornøyde når de de skulle melkes en time før. Men man tilpasset seg. Reglene for innføring har variert, men i 1996 fikk EU felles sommertid-regler, og Norge har også valgt å følge disse: Sommertid fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober.

Sommertidens historie er ellers så full av sær og ubrukelig informasjon at det nesten blir interessant igjen. Som at Tonga innførte sommertid i 1999, slik at øyriket i Stillehavet ville være blant de første inn i år 2000, i håp om mer PR og turistinntekter. Men allerede i 2002, når PRen tok slutt, avskaffet de sommertiden igjen. Eller at på øya Lord Howe Island, Australia, stilles klokka bare 30 minutter fram og tilbake. Tenker vi stopper der. Og har du ikke stilt klokka tilbake til vintertid nå, er det på tide. En holdbar huskeregel: Om høsten skal klokka stilles BAKOVER mot sommeren som var, til våren igjen FREMOVER mot sommeren som kommer. Nå vel: PC-ene, mac-ene, smarttelefonene, nettbrettene og en hel del digitale klokker gjør dette av seg selv, uten at vi trenger å tenke.
Kort sagt: Dette burde vi kunne klare greit.
God sommer / vinter.
LastUpdated:20151026

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chrisdankel@gmail.com