Mytekalenderen         |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. nov ALLEHELGENSDAG
2. nov ALLESJELERSDAG
3. nov ISIS – FRA DYNASTIENES EGYPT TIL REVOLUSJONENS PARIS
4. nov HELGEN FOR DE SMÅ, MEN VIRKNINGSFULLE MIRAKLER
5. nov GUY FAWKES – TERRORIST ANNO 1605
6. nov TIAMAT, GUDINNE AV KAOS
7. nov CAMUS OG MYTEN OM SISYFOS
8. nov DRACULA
9. nov DEN VITENSKAPELIGE SKAPELSESMYTEN
10. nov FRA MARIALEGENDER TIL SALMESANG
11. nov ST. MARTIN
12. nov ROLAND BARTHES’ MYTOLOGIER
13. nov ABSURDISTENES ROP ETTER MENING
14. nov JUPITERS DAG
15. nov KRØNIKE I TIDEN MELLOM TO REGNBYGER
16. nov EVANGELISTEN MATTEUS
17. nov JAKOB BÖHME OG DET STORE MYSTERIET
18. nov WILHELM TELL – EN EUROPEISK LEGENDE
19. nov ARBEIDERNES SVENSKAMERIKANSKE HELGEN
20. nov FRA DALARNA TIL JERUSALEM
21. nov MARIAS FREMSTILLING I TEMPLET
22. nov DEN HELLIGE CECILIA OG KIRKEMUSIKKEN
23. nov BILLY THE KID
24. nov PINOCCHIO OG HANS VAKRE GRESKE TANTE GALATEA
25. nov KATARINA OG HYPATIA AV ALEXANDRIA
26. nov Å SØKE GUD PÅ TOPPEN AV EN SØYLE
27. nov SOFIA VISDOMMEN – VAKRERE ENN ALLE DE ANDRE
28. nov JOHN BUNYAN – PILEGRIM I KRIGENS OG FORFENGELIGHETENS TID
29. nov HANUKKAH
30. nov GULLIVERS REISER

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
HUNDEDAGENE
For ikke veldig lenge siden (1700/1800-tallet) spilte hundedagene en stor rolle i almanakker og kalendre. Disse dagene ble sett som en svært farlig tid, utifra troen på at man kunne merke Sirius’ store kraft og virkning. Sirius er den lyseste stjernen på nattehimmelen og utgjør dessuten snuten i stjernebildet ”store hund” og er derfor på folkemunne (på mange språk) også kalt hundestjernen. (Det fins også alternative forklaringer til at Sirius be kalt hundestjernen, som at den var Orions (en mytologisk jeger og en annen stjerne) hund (Hellas)). Nå vel. I Egypt het Sirius Sothis. Egypterne merket seg at Sothis sto opp et kvarter senere for hvert år, slik at etter 1460 år ville den være på plass igjen, og dette ble kalt en Sothisperiode. Viktigere her (og viktigere for egypterne) var imidlertid at de satte Nilens vekst (livsnødvendig!) i forbindelse med Sothisstjernen (altså Sirius’) oppgang. Tanken var altså denne: Den store gudinne Sothis er det som bringer Nilen til å stige til rett tid. Og den 23. Juli startet Hundestjernen sin stigning samtidig som at Nilen begynte å stige og den varmeste tiden på året startet. Man trodde altså gudinnen (eller stjernen) foråsakte elvens stigning og kalte den påfølgende måneden for hundedagene.

Dette gjorde som så mye annet egypterne foretok seg, stort inntrykk på de omkringliggende kulturer. Profeten Amos bruker Nilens stigning og tilbakefall som bilder. Hos grekere og romere ble det betonet at Sirius var en ulykkens stjerne. Homer forteller at ”Orions hund” stråler klarest av stjerner men er et ulykkens jærtegn som bringer menneskene feber og sykdom. Man kunne ofre en hund til stjernen før dens oppgang for å begrense dens skadevirkninger. Ovid forteller at han en morgen møter et festtog i hvite drakter på vei til en hellig lund for å ofre en hund, samt røkelse og vin, til hundestjernen, for å redde åkrene fra brann og tørke.

Astrologien (Babylon) forteller at denne måneden går solen inn i løvens tegn i dyrekretsen. Løven er et bilde på solen og sterk varme. Samtidig går altså den store hund opp i morgengryet. Dette danner hundedagene. Man trodde, for ikke lenge siden, at hundene ble gale i denne tiden og at menneskene som ble bitt av dem ville bli sinnssyke. Man måtte ikke drikke for fort eller for mye. Man måtte ikke årelate eller sove for lenge. Dette var altså ikke forestillinger som var bortgjemt i sær folketro, men allment akseptert. Dette er i dag glemte kapitler av kulturhistorien men det som står igjen er værmerkene: Går hundedagene inn ”våte”, går de ut igjen med tørke og omvendt. Været når hundedagene begynner, vil vare første halvdel av tiden, siste del vil det bli omvendt. Maten har lett for å råtne og det er ingen vits i å piske kremfløte, det er dømt til å mislykkes. Det vil også forekomme ekstra mye veps, fluer og glassmaneter i løpet av hundedagene. Vel, noe av dette hører sensommeren til, andre ting vil vel inntreffe om man spesielt forventer at akkurat det vil skje.

I det gamle testamentet står det for øvrig uttrykkelig at Sirius slett ikke har noen makt, det er det bare Jahve som har, som har skapt alt sammen. Og det ligger vel en sannhet i det, tolket billedlig eller på hvilken måte man nå vil.
Voff.
LastUpdated:20150930

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chrisdankel@gmail.com