Mytekalenderen         |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. nov ALLEHELGENSDAG
2. nov ALLESJELERSDAG
3. nov ISIS – FRA DYNASTIENES EGYPT TIL REVOLUSJONENS PARIS
4. nov HELGEN FOR DE SMÅ, MEN VIRKNINGSFULLE MIRAKLER
5. nov GUY FAWKES – TERRORIST ANNO 1605
6. nov TIAMAT, GUDINNE AV KAOS
7. nov CAMUS OG MYTEN OM SISYFOS
8. nov DRACULA
9. nov DEN VITENSKAPELIGE SKAPELSESMYTEN
10. nov FRA MARIALEGENDER TIL SALMESANG
11. nov ST. MARTIN
12. nov ROLAND BARTHES’ MYTOLOGIER
13. nov ABSURDISTENES ROP ETTER MENING
14. nov JUPITERS DAG
15. nov KRØNIKE I TIDEN MELLOM TO REGNBYGER
16. nov EVANGELISTEN MATTEUS
17. nov JAKOB BÖHME OG DET STORE MYSTERIET
18. nov WILHELM TELL – EN EUROPEISK LEGENDE
19. nov ARBEIDERNES SVENSKAMERIKANSKE HELGEN
20. nov FRA DALARNA TIL JERUSALEM
21. nov MARIAS FREMSTILLING I TEMPLET
22. nov DEN HELLIGE CECILIA OG KIRKEMUSIKKEN
23. nov BILLY THE KID
24. nov PINOCCHIO OG HANS VAKRE GRESKE TANTE GALATEA
25. nov KATARINA OG HYPATIA AV ALEXANDRIA
26. nov Å SØKE GUD PÅ TOPPEN AV EN SØYLE
27. nov SOFIA VISDOMMEN – VAKRERE ENN ALLE DE ANDRE
28. nov JOHN BUNYAN – PILEGRIM I KRIGENS OG FORFENGELIGHETENS TID
29. nov HANUKKAH
30. nov GULLIVERS REISER

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
BILLY THE KID
Mytologiske jokere. Forbryterhelter og virkelige forbrytere. Billy the Kid, Jesse James, Davy Crockett, Ole Høiland og Gjest Baardsen.
Det finnes en sort mytiske skikkelser vi kan kalle JOKERE. De bryter mønstre og overrasker, vi beundrer dem og er redd dem. Loke, halvt gud, halvt jotun, er en slik, han kan når som helst finne på dødelige spik og gjør det. ”Trickster”, kjent fra amerikansk folklore, er en guddommelig narr som gjør seg til latter for menneskene, men har hemmelige magiske krefter og viser seg å være herre over alle ting. Greske Promethevs narrer selveste Zevs til å velge det dårligste offer-kjøttet. Zevs blir da så forbannet at han tar fra menneskene ilden, men Promethevs stjeler den tilbake til menneskene. Alle disse skikkelsene er tilsynelatende gudenes allierte eller likemenn, men beveger seg på randen av kaos og utfordrer ordenen. Promethevs gjør dessuten opprør mot bestående urettferdighet for menneskenes skyld. Jokerne appelerer ikke sjelden til vår sympati.

En verdslig variant av den guddommelige joker er forbryterhelten. Hans åndelige dimensjon er ikke rare greiene, men han er alltid velkommen i folkekulturens fantasi, der blir han eltet og knadd til han blir likandes, uansett om han når som helst kan stikke deg ned når du snur ryggen til.

William Bonney, ”Billy the Kid”, ble født 23. november 1860. Han var den mest beryktede banditt i sydstatene, og likevel omgitt av mytisk stråleglans, hovedperson i tallrike viser, legender, romaner og biografier, foruten filmer. Det synges om ham, uavlatelig som Billy Dean i 2005:

I miss Billy the kid
The times that he had, the life that he lived

Billys far døde da gutten var tre. Det fortelles at han da han var tolv stakk i hjel en mann som hadde forulempet hans mor. Det var hans første mord. Han dukket opp i Lincoln County (grensen New Mexico/Texas) som kvegsmugler og revolvermann i 1870-årene. Her var det blodig krig mellom rike kvegbaroner og små oppdrettere. Sjefen i hans gjeng ble myrdet, og Billy svor hevn. I en annen versjon var Billy godt betalt revolvermann leid av den ene fraksjonen. Rettsdokumentert er det at Billy tok livet av sheriffen og en betjent og ble dømt til døden, drepte to fengselsvoktere og unnslapp. Han ble venn med ni år eldre Patrick Garrett, også lovløs. Garrett ble senere snill gutt og valgt til sheriff. Han fikk i oppdrag å fange sin tidligere kompis. Han fanget ham to ganger, men Billy klarte å rømme. I juli 1881 ble Billy the Kid endelig skutt og drept i et hus i fort Sumner i østre New Mexico av Garrett. Da hadde han drept 21 mennesker og nettopp fylt 21 år. Det sies at han ble gravlagt under et kors og at kjæresten Deluvina Maxwell skrev på det: ”Duerme bien, Querido” (Sov godt, kjære). Dette fortelles alltid med skrekkblandet fryd og ikke sjelden med Billy Deans linjer som undertekst: Jeg savner Billy the Kid og tiden han levd i.

En raskt titt på tre andre forbrytermytiske skikkelser, en amerikansk og to hjemlige:

JESSE JAMES tjenestegjorde i geriljastyrkene for Sørstatene. Etter borgerkrigen behandlet myndighetene den slags folk strengt de ble utestengt fra en normal karriere og ble satt i fengsel for det minste. Jesse og folk med tilsvarende skjebner slo seg ned på landsbygda og plagde folk. De hadde ingenting å tape og var ikke redde for å dø. Jesse ble erklært fredløs. Det fortelles at han stanset ved gården til en fattig farmerenke og ba om et måltid. Enkens avdøde mann var tidligere sørstatssoldat og fortalte James at hun var hardt presset av en nådeløs bankmann. Han ga henne midler. Da bankmannen fikk sine penger, la James seg i bakhold og ranet ham. Det fins flere lignende historier, kanskje overdrevet eller oppdiktet. Men sannheten er at det aldri er funnet belegg for at han ga noe som helst til de fattige! Han ble skutt i ryggen og døde. Moren holdt da åpent hus, krevde inngangspenger og solgte småsteiner fra graven hans for 25 cent pr. stykk.

Mestertyven GJEST BAARDSEN ”tok fra de rike og ga til de fattige”. Dette bildet skapte han selv i en biografi mens han satt på Akershus festning. Biografen Erling T. Gjelsvik skriver at dette er en falskmyntners verk, ført i pennen av en mann som hadde opphøyet løgnen til kunst, skrevet i hensikt å bidra til at myndighetene skulle benåde ham. Baardsen var småtjuv med ambisjoner om en storslått forbryterbane, illojal overfor medsammensvorne, fæl mot kvinner, uten skrupler og ryggrad.

OLE HØILAND ble sett på som den VELYKKEDE mestertyven, også Wergeland skrev positivt om ham. Han var beundret for dristige tyverier og rømninger, hadde blå øyne, lyst hår og slapp alltid unna. I fire kvelder i 1834 fulgte han etter budet ved Norges Banks filial, denne gikk med lykt og nøkkel. Ole så nøye på nøkkelen og tegnet etter hukommelsen en kopi. Han fikk tatt bekavstøpning av nøkkelhullet, slipte nøkkel og gjorde avtale med vakten. Natt til 2. nyttårsdag ga kjellerdøren etter, Ole fylte sekken med sedler som i dagens verdi tilsvarer 15 millioner kroner. Men vellykket? Han blir tatt og dømt til livsvarig slaveri på festningen. Han sviker vakten, som blir dømt som medskyldig og sitter i gjeldsfengsel i tolv og et halvt år. Høiland settes i en celle i kruttårnet og blir vist frem til turistene, 51 år gammel tar han sitt eget liv.

Våre mytiske drømmer produserer Billy the Kid, en ung, smidig helt som trosser lover og regler og det korrupte systemet. Han fører kampen vi ikke tør å ta selv. At han er kriminell, borger for at han er fri fra samfunnets konvensjoner – og et usikkert kort: Det er spennende hva han gjør neste gang. Dette er de guddommelige jokernes jordiske representanter. De fleste har i dag mistet sitt bokstavtro forhold til religiøse fortellinger. Også når det gjelder de nyskapte myter er det et poeng å skille fiksjon fra virkelighet.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161201

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chrisdankel@gmail.com