Mytekalenderen         |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. nov ALLEHELGENSDAG
2. nov ALLESJELERSDAG
3. nov ISIS – FRA DYNASTIENES EGYPT TIL REVOLUSJONENS PARIS
4. nov HELGEN FOR DE SMÅ, MEN VIRKNINGSFULLE MIRAKLER
5. nov GUY FAWKES – TERRORIST ANNO 1605
6. nov TIAMAT, GUDINNE AV KAOS
7. nov CAMUS OG MYTEN OM SISYFOS
8. nov DRACULA
9. nov DEN VITENSKAPELIGE SKAPELSESMYTEN
10. nov FRA MARIALEGENDER TIL SALMESANG
11. nov ST. MARTIN
12. nov ROLAND BARTHES’ MYTOLOGIER
13. nov ABSURDISTENES ROP ETTER MENING
14. nov JUPITERS DAG
15. nov KRØNIKE I TIDEN MELLOM TO REGNBYGER
16. nov EVANGELISTEN MATTEUS
17. nov JAKOB BÖHME OG DET STORE MYSTERIET
18. nov WILHELM TELL – EN EUROPEISK LEGENDE
19. nov ARBEIDERNES SVENSKAMERIKANSKE HELGEN
20. nov FRA DALARNA TIL JERUSALEM
21. nov MARIAS FREMSTILLING I TEMPLET
22. nov DEN HELLIGE CECILIA OG KIRKEMUSIKKEN
23. nov BILLY THE KID
24. nov PINOCCHIO OG HANS VAKRE GRESKE TANTE GALATEA
25. nov KATARINA OG HYPATIA AV ALEXANDRIA
26. nov Å SØKE GUD PÅ TOPPEN AV EN SØYLE
27. nov SOFIA VISDOMMEN – VAKRERE ENN ALLE DE ANDRE
28. nov JOHN BUNYAN – PILEGRIM I KRIGENS OG FORFENGELIGHETENS TID
29. nov HANUKKAH
30. nov GULLIVERS REISER

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
ARBEIDERNES SVENSKAMERIKANSKE HELGEN
Joel Emmanuel Hägglund fra Gävle emigrerte til USA, ble agitator, arbeidersanger og helt, tok navnet Joe Hill og ble henrettet for drap.
En gang på 1980-tallet oppdaget det amerikanske postvesenet at det 73 år tidligere hadde holdt tilbake et brev på grunn av sitt kontroversielle innhold. Innholdet var asken fra en henrettet fagforeningsmann. De tok straks affære.

Joel Emmanuel Hägglund ble født i 1879 i Gävle, som det tredje av ni søsken. Faren var togkonduktør. Familien sang salmer og hymner. Joel Emmanuel lærte seg å spille banjo, gitar, piano og munnspill og skrev sanger om brødrene sine. Da han var åtte, døde faren. Guttungen tok arbeid på et repslageri (håndverksbedrift som laget tau). Senere skuffet han kull til en dampmaskin. Tolv år gammel fikk han hudtuberkulose. Røntgenstrålingen etterlot arr og gjorde ham lett å kjenne igjen. Han begynte å spille og synge på en kafé og på arbeidermøter. Som 23-åring seilte han med broren Paul på tredje klasse til New York, hvor han ble spyttebakkrenser i byens fattigstrøk.

Herfra er han vanskelig å følge. Kildene er legender og ett og annet postkort til familien. Han befant seg i San Francisco under jordskjelvet i 1906, da brannene gjorde en kvart million hjemløse, første naturkatastrofen som ble fotografert. Hägglund dokumenterte den med en artikkel i lokalavisen i Gävle. Han ble stadig mer faglig engasjert. Han skiftet navn til Joseph Hellstrom, fordi politiet var etter ham, sier noen. Han jobbet seg gjennom USA, som landarbeider, havnearbeider og skogsarbeider. I San Pedro, California, ble han medlem av Industrial Workers of the World, et radikaltnativ til American Federation of Labour. I et innlegg i Industrial Worker beskriver han politiets overgrep på streikende arbeidere og undertegner med et tredje navn, Joe Hill.

Han organiserer og synger. I januar 1911 befinner han seg i det sørlige USA og er med på å forsøke å velte Mexicos regjering. Neste år holder han en tale i San Diego med støtte til streikende havnearbeiderne og pådrar seg kraftig juling. Nå nektes han jobb og arresteres for løsgjengeri. Året etter arbeider han i gruvene i Park City, Utah, synger for landsmenn i området og leier hybel hos den svenske familien Eselius. Sangene er korte, stemningsfulle og lette å huske. Særlig gjør uttrykket ”You'll get pie in the sky when you die” lykke. Det ble skrevet til den kjente ”In the sweet bye and bye”. Når frelsesarmeen spilte nær matkøene, stemte arbeiderne i med Joe Hills tekst.

Long haired preachers come out ev’ry night,
Try to tell you what’s wrong and what’s right
But when asked, how ‘bout something to eat,
They will answer with voices so sweet
You will eat, bye and bye,
In that glorious land above the sky
Work and pray, live on hay,
You’ll get pie in the sky when you die.

”Verdens arbeidere, våkne! Reis dere ta verdiene dere skaper – det er deres rett. Vi vil ha frihet, kjærlighet og helse når det store, røde flagget vaier!”

Til pioneren i arbeiderbevegelsen Elisabeth Gurley Flynn, som besøkte ham i fengsel, skrev han ”The Rebel Girl”:

There are blue blooded queens and
princesses, who have charms made of
diamonds and pearl but the only and
thoroughbred lady is the Rebel Girl.

En januarkveld i 1914 trenger to maskerte bevæpnede menn seg inn i en slakterbutikk i Salt Lake City rett før stengetid og dreper en tidligere politimann og sønnen hans. Senere samme kveld går Joe Hill til legen for å få behandlet et skuddsår han sier han har fått i en krangel om en kvinne, vil ikke si hvem. Tre dager senere blir han arrestert, mistenkt for å ha villet begå et væpnet ran som slo feil og så drept de to sammen med en ukjent medsammensvoren. Joe har ikke penger til forsvarer, to advokater tilbyr seg. Joe får for seg at de arbeider for staten og er ute etter å felle ham og begjærer dem avsatt. Dommeren avslår. Fagforbundet stiller med nye forsvarere, men Joe nekter nå å samarbeide med noen. Det fins ikke tekniske bevis. Vil Joe fortelle hvem sjalusidramaet dreide seg om? Det kan være hans sjanse. Han gjør det ikke. Juryen finner ham skyldig og han dømmes til døden.

Joe Hill skriver fra fengslet at de trengte en syndebukk. ”Hvis dere vil drepe meg uten å lytte til min versjon, får dere gjøre det.” Og dagen før henrettelsen, til fagforeningslederen: ”Farvel Bill. Jeg dør som en sann opprører. Ikke bruk tid på å sørge. Organiser dere.”

Elizabeth ”The Rebel Girl” reiser rundt og sier at storkapitalen myrder Joe Hill. Fra Australia kommer 30 000 underskrifter med krav om at dødsdommen omstøtes, tilsvarende fra Europa. En svensk minister ber president Wilson om å få utsatt henrettelsen. Joe Hill nekter fortsatt å uttale seg, hvorfor skal han bevise sin uskyld? Han blir skutt ved daggry 19. november 1915. Bisettelsen overværes av 30 000 mennesker, asken fordeles i små poser og sendes til fagforeningens lokalkontorer i samtlige verdensdeler, hvorfra den etter avtale blir spredt for vinden 1. mai 1916. U.S. Postal Service oppdager i 1988 at et av disse brevene hadde blitt holdt tilbake på grunn av sitt kontroversielle innhold. Asken blir da deponert i det amerikanske riksarkivet og spredt for vinden i november samme år. Dette er midt under jappetiden da alle radikalerne har gått hjem og låst etter seg og ingen lenger frykter Joe Hill.

Til da hadde hans aske blitt sett på som ”kontroversiell”, en holdning som kan minne om kirkenes kamp om helgenenes relikvier i tidlig middelalder. Joe Hill var arbeiderbevegelsens, protestsangernes, radikalernes helgen. I 1934 ble det skrevet en salme om ham, som Joan Baez brakte til hele verden på Woodstock i 1969:

I dreamed I saw Joe Hill last night,
alive as you and me.
Says I ”But Joe, you’re ten years dead.”
”I never died,“ said he.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161201

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chrisdankel@gmail.com