Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. apr MYTOLOGIENS NARRER
2. apr CASANOVA
3. apr BILLEDSTRIDEN
4. apr EDITH SÖDERGRAN
5. apr MYTISKE OVERSVØMMELSER
6. apr THESEVS
7. apr KORSFESTELSENS PARADOKS
8. apr BUDDHAS FØDSELSDAG
9. apr RABELAIS
10. apr KAHLIL GIBRAN
11. apr FORTUNA
12. apr GAGARIN
13. apr SONGKRAN
14. apr SOMMERDAGEN
15. apr MYTEN TITANIC
16. apr MAGNUS ORKNØYJARL
17. apr CAVAFY
18. apr SYNDEBUKKEN
19. apr LORD BYRON
20. apr HITLER
21. apr ROMAS GRUNNLEGGELSE
22. apr DEN EVIGE JØDE
23. apr ST. GEORG OG DRAGEN
24. apr TROJANSK HEST
25. apr EVANGELISTEN MARKUS
26. apr HAMLET
27. apr CARLOS CASTANEDA
28. apr FLORA
29. apr KATARINA AV SIENA
30. apr VALBORGSNATT

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
CASANOVA
Om virkelige Casanovas liv og selvbiografi, og om den mytiske.
”Jeg hadde nådd en alder av åtte år og fire måneder og sto i et hjørne bøyd mot veggen, med blikket festet på en strime av blod som rant fra min nese og ned på gulvet. Min bestemor Marzia, som jeg var kjæledeggen til, kom og vasket ansiktet mitt med kaldt vann, og uten at de andre i huset fikk vite noe tok hun meg med seg i en gondol så langt som til Murano, en tett befolket øy bare to og en halv kilometer fra Venezia.”

På Murano blir han tatt med til en heks med huset fullt av katter, hun stanser blodet hans. Samme året dør faren. Gutten blir senere sendt til Padova på skole, men roter seg inn i en skandale med en kvinne og får problemer med både skolen og byen.

Vi er inne i venetianeren Giacomo Casanovas selvbiografi på fire og et halvt tusen sider Den forteller historien om en lidenskapelig og gudfryktig mann:

”Jeg tror på en immateriell Gud, på alle veseners og alle tings skaper og herre, og jeg har aldri hatt tvil om hans eksistens, men bestandig hatt tillit til at han har sørget for meg, og besvart mine bønner.”

Casanova ble født i Venezia 2. april 1725 og døde i Böhmen 73 år senere. Hans foreldre var begge skuespillere − moren dessuten en skjønnhet. Da gutten vokste opp, tjente han i hæren, levde av ikke særlig fremragende fiolinspill i flere land og etter utdannelsen som sekretær for en kardinal i Roma. En ny skandale fordrev ham fra den byen også.

Memoarene viser at Casanova besøkte Frankrike, Belgia, Østerrike, England, Sveits, Russland, Polen, Spania, Holland og Tyrkia. Han traff Voltaire og Rousseau, kong Ludvig den femtende, Katharina den store, paven av Roma og keiseren av Preussen. Casanova arresteres i 1755 mistenkt for å utøve magi. Han rømmer på en så elegant måte fra Venezias blykammer at han blir berømt for det, og drar til Paris der han deltar i den innbringende grunnleggelsen av den franske stats lotteri. 49 år gammel blir han hemmelig agent for den samme statsinkvisisjonen som hadde fengslet ham. Åtte år senere treffer han en greve som inviterer ham til sitt slott i Böhmen og engasjerer ham som sin bibliotekar. Casanova bruker de 14 resterende år av sitt liv til å skrive sine memoarer der i grevens slott.

Han forteller at de siste årene på slottet fordrev han sin svarte melankoli ved å skrive. Bekjennelsestonen er entydig:

”Det jeg hovedsakelig har brukt mitt liv til, er å hengi meg til mine sanser; jeg fant ingenting av større viktighet enn akkurat det. Jeg kjente meg som født til å elske kvinnekjønnet, jeg har alltid elsket det inderlig, og jeg har blitt elsket av det så mye og så ofte jeg har kunnet. (…) Jeg har vært glad i velkrydrede, rike matretter, slike som makaroni tilberedt av en dyktig napolitansk kokk, spanjolenes olla-podrida, seig torsk fra Newfoundland, vilt med sterk smak, og ost, som bør spises akkurat idet bakteriene i dens kjerne begynner å vise tegn til liv. Når det gjelder kvinner, har jeg funnet spesielt duften fra mine kjære overveldende behagelig.”

”Lykkelig er den som kan skaffe seg gleder uten å skade noen; sinnssyk er den som virkelig innbiller seg at den Allmektige nyter lidelsene, smertene, fastene og avståelsene man forsøker å tilby ham som offer, og at han gir sin kjærlighet til dem som belaster seg selv så dumt.”

I ettertiden er han berømt for sine kvinneaffærer. Hans første fullbyrdede seksuelle erfaring foregikk med de to søstrene Nanetta og Maria Savorgnan, da 14 og 16 år gamle. Han forteller at hans smak på livet startet med denne opplevelsen. I Frankrike hadde han et tre måned langt forhold til en Henriette. ”Den som tror at en kvinne ikke kan gjøre en mann like lykkelig alle døgnets 24 timer, har aldri kjent en Henriette. Gleden som fløt gjennom min sjel var langt større da jeg konverserte med henne om dagen enn da jeg holdt henne i armene mine om natten. Henriette hadde lest en hel del og hadde en naturlig smak, og bedømte alt riktig.” Men hun bedømte også at forholdet ikke kunne vare. Det var noe med bakgrunnen, stilen og hans mangel på økonomisk styring som gjorde at hun motsto fristelsen til et langvarig forhold, stakk isteden til ham noen penger og forlot ham.

I memoarene nevner han mer enn 120 erotiske eventyr med kvinner, og dulgt antydes det at han har hatt noen med menn også. ”Det som ga meg sanselig glede, var alltid det mest interessante.”

Et mønster han ofte repeterte, ifølge en biograf, var: 1. Han oppdaget en vakker kvinne som hadde trøbbel med en brutal eller urimelig sjalu mann eller elsker og han søkte på en eller annen måte å lette tilværelsen for henne. 2. Hun viste sin takknemlighet, han forførte henne, og en hektisk, opphissende tid fulgte. 3. Da han kjente at repitisjonen og dermed kjedsommheten hadde satt inn, erklærte han at han var henne uverdighet, søke å få henne parret med en verdig mann, for så selv å fordufte.

Han sa: ”Det fins ingen ærlig kvinne med et rent hjerte en mann ikke kan erobre med å vise takknemlighet.” Og han satte pris på en kvinnes intellekt, mente at hun var i stand til å gi ham verdier som varte utover deres kjærlighetsmøte og lenge etter at de hadde gått fra hverandre. Utdannelse for kvinner, var han imidlertid, som de fleste andre i tiden, i mot. ”Ingen vitenskapelige oppdagelser er gjort av kvinner.”

Casanova var en personlighet i sin tid, beundret for sitt vidd, sin stil sin eleganse og sin smak. Han uttrykte seg ved selve livet, som han hadde slik intens smak og sans for. Ettertiden har redusert ham til en rundbrenner. Slett ikke uten grunn, men altså langt fra hele sannheten.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161023

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no