Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. jan BASILIOS (VASILIS)
2. jan OVID
3. jan GENEVIÈVE
4. jan SELENE
5. jan LA BEFANA
6. jan DE HELLIGE TRE KONGER
7. jan GALILEO GALILEI OG JUPITERS MÅNER
8. jan TORFINN EKSILHELGEN
9. jan MARCO POLOS FORUNDERLIGE REISE
10. jan SAINT GERAINT AV WALES
11. jan SOKAR – BESKYTTER AV DE DØDES ÅNDER
12. jan EN MIDTVINTERSNATTS DRØM
13. jan GURUER, BLOMSTER OG SVERD
14. jan SITA SYNGER BLUES
15. jan MARTIN LUTHER KING JR.
16. jan DON QUIJOTE - RIDDER AV DEN BEDRØVELIGE SKIKKELSE
17. jan DEN HELLIGE ANTONIUS
18. jan LYDEN AV ÉN KLAPPENDE HÅND
19. jan ABRAHAM
20. jan BESTEMOR BABA JAGA
21. jan DEN HELLIGE AGNES AV ROMA
22. jan VINCENT AV SARAGOSSA – MOTSTANDENS HELGEN
23. jan MUHAMMADS BRUDD MED TIDEN
24. jan EKEKO LYKKEBRINGEREN
25. jan PÅ VEIEN TIL DAMASKUS
26. jan EYSTEIN, ERKEBISKOP, KIRKEBYGGER OG FORFATTER AV OLAVSLEGENDEN
27. jan ISHTARS NEDSTIGNING TIL DØDSRIKET
28. jan Å FORSTÅ SEG HELT FREM TIL GUD
29. jan SWEDENBORG
30. jan GANDHI
31. jan HEKATE

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
MARCO POLOS FORUNDERLIGE REISE
Om Marco Polos eventyrlige liv, reiser og mønstergyldige reiseskildring.
”For jeg sier dere at siden Gud skapte Adam, vår første far, har der aldri vært noen mann fra noe folk som har hatt så megen kunnskap og erfaring om verdens forskjellige deler og om de store undere som Messire Marco Polo.” (Overs: Eirik Ringen)

Slik settes stemningen for den ubestridte Reiseskildringen med stor R, den første, som aldri kan overgås. Den skapte en ny nisje i det moderne menneskets opplevelsessfære 400 år før det moderne mennesket ble oppfunnet. For første gang kommer en mann hjem etter å ha reist lengre enn noen annen siden Jordens tilblivelse og sier: Nå skal dere høre. Boken hans heter: Beskrivelse av verden.

Agamemnon og Akillevs reiser til Troja for å krige, Odysseen handler om reisen hjem, verdens første skriftlige epos om kong Gilgamesj som reiser for å overvinne døden. Men dette er legender. Marco Polo fortalte fra virkeligheten – han hadde vært der.

Eller hadde han?

Det første skriftlige tegn på at noen overhodet tok ham alvorlig, kommer fra italieneren Ramusio mer enn 250 år etter bokens første utgivelse. Han er Marco Polos første biograf og den som oversetter boken til italiensk, originalen er nemlig på diplomatspråket gammelfransk. Det sies at venezianerne kalte Marco ”Il Millione”, Millionen, på grunn av alle hans overdrivelser, men det er Ramusio som gir ham dette tilnavnet, trolig for hans rause omgang med tallstørrelser. Det berettes om hærer på hundre tusen mann og skatter i kinesiske provinser som beløper seg til mer enn femten millioner ”saggi” med gull. Og selv om ingen visste hva en saggi var, sier det seg selv at dette var en mistenkelig stor sum. Det går også en anekdote om at Marco på dødsleiet skal ha blitt bedt om å trekke tilbake overdrivelsene, og svarte: Jeg har ikke engang fortalt dere halvparten, jeg har ikke våget.

Da Marco var seks år, besøkte faren og onkelen Konstantinopel. Det ga mersmak og de to måtte videre, krysset Svartehavet, Russland og Sentralasia og kom seg helt til Kina. Verden var preget av de mongolske tartarenes erobringer. De hadde lagt hele Europa og Asia, unntatt Indokina, India, Arabia og Vesteuropa, under seg. Deres imperium er fortsatt det største noensinne. Det åpnet veiene mellom øst og vest. Marcos far og onkel hadde knelt for selveste Kublai Khan. Reisende av høy rang ble utstyrt med en ”gulltavle,” et fripass. Med en slik kom Marcos far hjem til Venezia. Hustruen var død, og sønnen Marco, som var seks sist han så ham, var blitt femten. – Når vi reiser tilbake til Kina igjen, vil du være med da, Marco? – Ja, takk, far, det vil jeg.

Marco lærte seg fire asiatiske språk i tillegg til kinesisk. Han må ha gjort et godt inntrykk på verdensherskeren. Kublai Khan ansatte ham som sin egen personlige reisende rapportør.

Marco Polo har nok vært på de fleste stedene han beskriver, men mye som skurrer for et kritisk øre. Det Marco ikke selv har sett, har han hørt rykter og fortellinger om, og rett som det er glir tydeligvis sanseinntrykk og overførte beretninger over i hverandre. Men hvorfor skal sannheten presenteres nøkternt og uten den drømmeaktige tvetydighet som jo alltid hefter ved en opplevelse? Og Marcos verdensbilde ble til i et univers der praktisk talt alt som ble lest og skrevet var helgenlegender og mirakelberetninger. Selv bidro han med et stykke ekte magisk realisme.

Mange århundrer før Gabriel Garcia Marquez får verden vite at Noas Ark befinner seg på toppen av et fjell i Armenia. I Georgia, landet med verdens hviteste hønsehauker, er alle konger født med en ørn avtegnet på høyre skulder. Men det merkeligste i dette landet med de farlige veiene er at ved kirken i nonneklosteret St. Leonard ligger en innsjø som er tom for fisk hele året, men som hver askeonsdag blir full av verdens vakreste fiskeslag, og dette varer til påskeaften, da fisken igjen forsvinner.

Marco Polo påstår at Eufrat renner ut i Det kaspiske hav – han kaller de fleste store elver Eufrat. Han forteller at en flokk kristne i Persia klarte å flytte et fjell ved hjelp av en skomaker som så på bare ett øye – for en gang var ble så betatt av et dameben – at han da straks hadde stukket ut det andre. Her er bakgrunnshistorien om en hage ingen noen gang vil få se maken til. Om Kashmir sier Maco Polo at folket der er så drevne i avgudsdyrkelse og hekserier at de er i stand til å lage solformørkelser. Han beskriver silkestoffene og papirpengene, og dette siste var det aller vanskeligste å overbevise noen i Europa om.

Det kunne ta tre år å komme seg fra Europa til Kina om været var dårlig. Ingen spurte seg om de hadde tid, det spørsmålet var ennå ikke funnet opp. Vi går inn i et roligere tempo når vi leser Marco Polo.

Ble 1700-tallet ble det mote i aristokratiet å reise for å lære, for eksempel til Italia for å få tilgang til den gresk-romerske kulturarven. Goethe skriver om sin italienske reise og danner forbilde. Montesqieu, Swift og Holberg bruker reisen som litterært tema, den blir en genre. James Joyces Ulysses er en moderne parallell til Odysseen, istedenfor ti års farefull ferd blant uhyrer i Egeerhavet utøver hovedpersonen et døgns vandring i Dublin.

Marco Polo blir etter sin hjemkomst tatt til fange av Venezias fiende Genova. I fengselet møter han pisaneren Rustichello. De får tiden til å gå med at Marco dikterer og Rustichello skriver. Slik blir den til, beskrivelsen av verden. Marco Polo døde 9. januar i 1324, 70 år gammel. Det fins ikke noe pålitelig portrett av ham, og biografien er basert på antagelser. Men hevet over enhver tvil er at vi i dag kan hedre en mann som avgjørende bidro til å bringe den fantastiske, ytre verden inn i vår felles mythos og dermed gjorde den indre verden større.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160213

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no