Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. feb ZARATHUSTRA
2. feb KYNDELSMESSE
3. feb SHINTO
4. feb BØNNER FOR BUDDHA
5. feb DEN HELLIGE AGATHE AV CATANIA
6. feb SAMISKE MYTER
7. feb UTOPIA
8. feb GIORDANO BRUNO
9. feb REGNDANSERNES HEVN
10. feb ØDELEGGELSENS EVANGELIUM
11. feb SANGEN OM BERNADETTE
12. feb CHARLES DARWIN OG MENNESKETS AVSTAMNING
13. feb DIONYSOS
14. feb VALENTINSDAGEN
15. feb SOKRATES
16. feb ONESIMOS – SLAVENES HELGEN
17. feb GERONIMO
18. feb LUTHER OG BIBELEN
19. feb HAMSUN
20. feb DYLAN THOMAS
21. feb HORUS’ ØYE
22. feb ST. PETER
23. feb LYKTEFESTIVALEN
24. feb DEN TRETTENDE APOSTEL
25. feb NUT OG DØDEBOKEN
26. feb VICTOR HUGO
27. feb MIRABAI
28. feb KALEVALA
29. feb SKUDDÅRSDAGEN. EROS OG PSYKE

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
HORUS’ ØYE
Horus øye som lykkebringende amulett og magisk begrep. Myten om bakgrunnen for kampen mellom Horus og hans onkel Seth.
På den gamle egyptiske dagen åttende Parmutit, som tilsvarer 21. februar, skal man, heter det seg, telle delene av Horus’ øye, som er knust. For å bringe det i orden igjen må vi først se til de splintrede delene av det, at de passer inn og er så mange som de skal være.

”Horus’ øye” er et hieroglyfisk tegn, et mystisk begrep, et magisk smykke og en dramatisk figur i en sentral egyptisk myte. Horus vokser opp i papyruskrattene i Nildeltaet og må tidlig lære å beskytte seg mot skorpioner og krokodiller. Avbildninger av moren Isis med Horusbarnet på fanget minner om Maria og Jesusbarnet. Og unnfangelsen av Horusbarnet står ikke tilbake for tildragelsene i nabolaget med engelen Gabriel i en sentral rolle. Vi skal plassere begivenhetene i sammenheng.

Atum var alene i urhavet og skapte de første to gudene ved selvbefruktning. Sønnen Shu var gud for luft, bevegelse og liv. Datteren Tefnut var gudinne for fuktighet, og senere smeltet hun sammen med Ma’at, prinsippet for den kosmiske ordenen og samfunnsreglene; harmoni, rettferdighet, sannhet, etikk og perfeksjon. Shu og Tefnut avlet Geb og Nut, jorden og himmelen. De to igjen fikk flere kull barn, til slutt Osiris og Isis. Osiris skulle overta tronen etter sin far Geb. Hans bror Seth var sjalu, ønsket å drepe Osiris og lurte ham til å legge seg i en kiste som han så lukket og kastet på Nilen. Seth var redd for at Isis skulle klare å vekke sin døde mann til live igjen. Derfor åpnet han kisten, parterte liket av broren og spredte det rundt i myrlandskapet i Nildeltaet. Den sørgende Isis lette dag og natt, og bit for bit fant hun igjen sin mann, og bit for bit satte hun ham sammen igjen. Ved hjelp av guddommelig magi klarte hun å få såpass liv i ham at han ble befruktningsdyktig. Dermed kunne hun endelig la seg besvangre med ham, og fødte sønnen Horus. Da Horus kom til skjels år og alder, var tiden inne for hevn. Hans misjon var nå å ødelegge sin onkel Seth, som fordi han hadde drept faren, nå var gudenes konge. Kampen mellom Horus og Seth ble langvarig.

En gang hviler Horus ved en oase da Seth sniker seg innpå ham i skikkelse av et sort villsvin. Mens Horus sover, river Seth ut hans venstre øye og kaster det utfor verdenskanten. Seth våkner og hevner seg ved å dra ballene av Seth. Men det var ingenting han kunne gjøre med øyet han hadde mistet– det virket som om det hadde gått tapt for alltid. Og dette øyet er månen, slik at natten nå sank inn i et evig mørke.
Guden Thot, tidens herre og mester over skriving, regning, visdom og tryllekunst, kom da til for å hjelpe. Han oppdaget øyet som manglet og fant det. Øyet hadde imidlertid gått i stykker i fallet. Men Thot reparerte det og satte det møysommelig sammen til sin opprinnelige stand, til wedjat, det hele øyet, og ga det tilbake til eieren.

Uansett om noe har gått aldeles i stykker, kan det repareres, men det må kunnskap til, her representert ved Thot, visdommens mester. Hvis man kjenner hemmelighetene, er alt mulig.

Dette er bakgrunnshistorien for at egypternes lykkebringende amulett kalles Horus’ øye. Troen på magi er fremdeles levende rundt Middelhavet. Disse amulettene bæres ikke med ironisk distanse, men på alvor. De beskytter mot en spesiell form for ondskap, som kalles det ONDE øyet. Eksempel: En misunnelig person later som om han liker deg og skryter av deg. Dermed har han kastet et ondt øye på deg, og bærer du ikke amuletten som beskytter deg, kan du da bli syk, kvalm, trett og dårlig og lettere utsatt for farer og ulykker. Det fins riktig nok reserveløsninger i form av ritualer og ikke minst besvergelser mot slik skadevirkebde oppførsel. Disse arves fra generasjon til generasjon, holdes hemmelig og brukes sjelden, men tas frem i visse krisesituasjoner. Skulle du komme ut for en falskt hyklende beundrer og tilsynelatende ubegrunnet falle sammen og bli sengeliggende midt på dagen, tilkaller du en som kan dette, og hun eller han leser sine besvergelser og gjør sine tegn og den rammede friskner til momentant.

Men det beste er å ha med seg ”Horus’ øye.” Det sporer opp og tilintetgjør den onde handlingen med en gang, for Horus’ øye ser alt, det er det tredje øyet, månelyset om natten, kunsten å ferdes i mørket, den hemmelige livskunsten som består i å klare å få en helhet ut av tilsynelatende usammenhengende deler, klare å oppspore en mening i det hele selv når alt er så mørkt at vi ikke engang kan se.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160819

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no