Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. feb ZARATHUSTRA
2. feb KYNDELSMESSE
3. feb SHINTO
4. feb BØNNER FOR BUDDHA
5. feb DEN HELLIGE AGATHE AV CATANIA
6. feb SAMISKE MYTER
7. feb UTOPIA
8. feb GIORDANO BRUNO
9. feb REGNDANSERNES HEVN
10. feb ØDELEGGELSENS EVANGELIUM
11. feb SANGEN OM BERNADETTE
12. feb CHARLES DARWIN OG MENNESKETS AVSTAMNING
13. feb DIONYSOS
14. feb VALENTINSDAGEN
15. feb SOKRATES
16. feb ONESIMOS – SLAVENES HELGEN
17. feb GERONIMO
18. feb LUTHER OG BIBELEN
19. feb HAMSUN
20. feb DYLAN THOMAS
21. feb HORUS’ ØYE
22. feb ST. PETER
23. feb LYKTEFESTIVALEN
24. feb DEN TRETTENDE APOSTEL
25. feb NUT OG DØDEBOKEN
26. feb VICTOR HUGO
27. feb MIRABAI
28. feb KALEVALA
29. feb SKUDDÅRSDAGEN. EROS OG PSYKE

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
VALENTINSDAGEN
Kristne legender om Valentin, og romerske ritualer under feiringen av Lupercalia som bakgrunn for kjærlighetsdagen.
Av og til bør man fortelle den korteste og mest overfladiske versjonen av en historie, fordi den lengre og grundigere ødelegger poenget.

Presten Valentin levde i Romerriket på den tiden da keiseren fant det for godt å forby giftermål og dermed også annullere inngåtte forlovelser med øyeblikkelig virkning. Valentin fortsatte likevel å gjennomføre vielser, ble oppdaget, arrestert, torturert, dømt til døden og halshugget 14. februar 270. Den dagen han døde, sendte han et kort til fangevokterens datter, som han var blitt forelsket i, og undertegnet det ”din Valentin.” Siden har han og dagen blitt et symbol på forelskelse og kjærlighet.

Kan den katolske kirken virkelig ha velsignet en slik historie? Nei. Går vi til den autoritative Martyrologium Romanum, sist oppdatert i 2001, strekker legenden seg ut slik:

Valentin var prest og lege i Roma. Han var vis og nøt høy anseelse også blant hedninger. Keiseren ville treffe ham og sa: ”Hvorfor stiller du deg i den kristne overtroens tjeneste, du som er så forstandig? Jeg vil være din venn, men da må du vende tilbake til Romas gamle guder.” Valentin svarte: ”Dette ville du ikke forlange av meg dersom du hadde ant noe av Guds herlighet, og visst at Kristus i sannhet er Hans sønn.”

Men keiseren ga seg ikke, og spurte Valentin rett ut hva han mente om Romas gamle guder. Presten svarte at de var demoner. Alle som hørte dette, forlangte hans død. Men keiseren likte presten med de modige meningene, og skulle han fortsette å snakke med ham, måtte han jo la ham leve. Da sprakk det for prefekten, keiserens betrodde embetsmann. Han erklærte at Valentin var en trollmann som holdt på å klare å binde keiseren med sin trolldom. Keiseren forsto at prefekten snakket på vegne av flere, fryktet oppstand og overlot Valentin til dommer Asterius, som sa til ham: ”Dersom din Kristus er lys, som du sier, vil jeg se om han kan gi lyset til min datter, som har vært blind i lange tider.” Valentin løftet ansiktet mot himmelen, lukket øynene og ba en bønn for dommerens datter, som øyeblikkelig fikk synet tilbake. Da kastet både dommeren og hans hustru seg ned og ville vite hva de måtte gjøre for å bli kristne. 40 personer i dommerens følge ble døpt. Da keiseren fikk vite det, kastet han dem alle i fengsel og lot Valentin torturere med kølleslag før han ble drept.

Men hva har dette med kjæresteri å gjøre?

14. februar æret de gamle romerne Juno, himmeldronningen, gudinne for ekteskap og bryllup. Dagen etter foregikk Lupercalia, der guden Faunus, en bondsk fruktbarhetsgud og guden Lupercus som beskyttet mot ulver ble feiret. Ulveguden henger sammen med at Roma ble grunnlagt av tvillingene Romulus og Remus etter at de var blitt diet av en hunn-ulv som barn i en grotte på Palatinerhøyden. Der ble det derfor, den 15. februar, fortsatt på slutten av 200-tallet, holdt offerseremonier til beskyttelse mot ulv, for fruktbarhet, for kjærlighet og for Roma, en blanding av alt på én gang. ”Romere er sprø, ville” Obelix ha sagt. Men en sammenblanding av tradisjoner i en storslått feiring er slett ikke uvanlig, eksempelvis er vår jul nettopp det.

Så, om kvelden 14. februar i det gamle, hedenske Roma skrev unge piker navnet sitt på en lapp og la den i en stor beholder, og fra den trakk unge kjekke gutter hver sin lapp med jentenavn, og slik ble de et par. Disse to skulle, enten de ville det eller ikke, være sammen så lenge festen varte. Det hendte da ikke overraskende at de ble sammen lenger, og til og med at det ble et ekteskap ut av kjærlighetslotteriet.

Pave Gelasius som innførte 14. februar som Sankt Valentins dag i 498, foreslo selvsagt ikke noen fest med kjærlighetslotteri. Tvert imot fortelles det at han forbød lotteriet, men det igjen betyr jo at det fortsatt eksisterte i en eller annen form mer enn 100 år etter kristendommens innføring. Trolig overlevde tradisjonen uavbrutt gjennom hele middelalderen. Tegn på det finner vi igjen nesten tusen år senere. Den britiske dikteren Geoffrey Chaucer levde på 1300-tallet, og skrev et dikt som heter ”Fuglenes parlament”, der det står: ”For dette ble sendt på Valentinsdagen, da hver fugl kom for å velge sin make.”

Shakespeare refererer til dagen i En midtsommernattsdrøm, kaller flere av sine romantiske karakterer Valentin og lar Ofelia i Hamlet synge til sin elsker, i Hartvig Kirans oversettelse:

I morgon er dagen åt Sankt Valentin
Då makast dei fuglar små

Det fins visstnok et Valentinkort fra 1415 på British Museum. Men først på 1800-tallet ble det kommersiell fart i sakene, og i 1930 var 14. februar årets nest største handledag i USA. Men også vi i Norge vil gjerne ha tradisjoner vi har sett på film, derfor har sjokoladefabrikanter og blomsterhandlere kastet seg over Valentintrenden de siste årene og lyktes.

Så i dag minnes vi en eller annen Valentin, som vi i praksis ikke vet noe om bortsett fra at han trolig ble torturert og drept for mer enn 1700 år siden, med glansfylte kjærlighetspakker kjøpt på storsentre, profesjonelt innpakket og fulle av konfekt, sexy undertøy og langstilkede roser til tre ganger normal pris. Eller vi lar være.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160213

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no