Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. aug KELTISK AUGUST
2. aug EROS
3. aug COLUMBUS
4. aug SHELLEY
5. aug FORTELLINGEN OM GENJI
6. aug LYSET PÅ TABOR BERG
7. aug MATA HARI
8. aug DOMINIKUS
9. aug URBEFOLKNINGER
10. aug DEN HELLIGE LAURENTIUS OG STJERNESKUDDENE
11. aug SANTA KLARA − FATTIGDOMMENS OG FJERNSYNETS HELGEN
12. aug HERAKLES
13. aug SKILPADDER OG SKAPELSESMYTER
14. aug EN SALMEBOK FRA 1457
15. aug MARIA HIMMELFERD
16. aug DEN HELLIGE ROCCO OG DØDSDANSEN
17. aug DAVY CROCKETT
18. aug DSJENGIS KHAN
19. aug VENUS DEN DYDIGE
20. aug BERNHARD AV CLAIRVAUX
21. aug VULKANGUDINNEN OG KJÆRLIGHETEN
22. aug GUSTAF FRÖDING
23. aug NEMESIS
24. aug BARTOLOMEUSNATTEN
25. aug NIETZSCHE, ZARATHUSTRA OG GUDS DØD
26. aug SKRIKET GJENNOM NATUREN – KRAKATAU OG MUNCH
27. aug PAN
28. aug AUGUSTIN
29. aug HATHOR DEN BLODIGE
30. aug KLEOPATRA
31. aug CALIGULA - KEISEREN SOM VILLE HA MÅNEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
HUNDEDAGENE
For ikke veldig lenge siden (1700/1800-tallet) spilte hundedagene en stor rolle i almanakker og kalendre. Disse dagene ble sett som en svært farlig tid, utifra troen på at man kunne merke Sirius’ store kraft og virkning. Sirius er den lyseste stjernen på nattehimmelen og utgjør dessuten snuten i stjernebildet ”store hund” og er derfor på folkemunne (på mange språk) også kalt hundestjernen. (Det fins også alternative forklaringer til at Sirius be kalt hundestjernen, som at den var Orions (en mytologisk jeger og en annen stjerne) hund (Hellas)). Nå vel. I Egypt het Sirius Sothis. Egypterne merket seg at Sothis sto opp et kvarter senere for hvert år, slik at etter 1460 år ville den være på plass igjen, og dette ble kalt en Sothisperiode. Viktigere her (og viktigere for egypterne) var imidlertid at de satte Nilens vekst (livsnødvendig!) i forbindelse med Sothisstjernen (altså Sirius’) oppgang. Tanken var altså denne: Den store gudinne Sothis er det som bringer Nilen til å stige til rett tid. Og den 23. Juli startet Hundestjernen sin stigning samtidig som at Nilen begynte å stige og den varmeste tiden på året startet. Man trodde altså gudinnen (eller stjernen) foråsakte elvens stigning og kalte den påfølgende måneden for hundedagene.

Dette gjorde som så mye annet egypterne foretok seg, stort inntrykk på de omkringliggende kulturer. Profeten Amos bruker Nilens stigning og tilbakefall som bilder. Hos grekere og romere ble det betonet at Sirius var en ulykkens stjerne. Homer forteller at ”Orions hund” stråler klarest av stjerner men er et ulykkens jærtegn som bringer menneskene feber og sykdom. Man kunne ofre en hund til stjernen før dens oppgang for å begrense dens skadevirkninger. Ovid forteller at han en morgen møter et festtog i hvite drakter på vei til en hellig lund for å ofre en hund, samt røkelse og vin, til hundestjernen, for å redde åkrene fra brann og tørke.

Astrologien (Babylon) forteller at denne måneden går solen inn i løvens tegn i dyrekretsen. Løven er et bilde på solen og sterk varme. Samtidig går altså den store hund opp i morgengryet. Dette danner hundedagene. Man trodde, for ikke lenge siden, at hundene ble gale i denne tiden og at menneskene som ble bitt av dem ville bli sinnssyke. Man måtte ikke drikke for fort eller for mye. Man måtte ikke årelate eller sove for lenge. Dette var altså ikke forestillinger som var bortgjemt i sær folketro, men allment akseptert. Dette er i dag glemte kapitler av kulturhistorien men det som står igjen er værmerkene: Går hundedagene inn ”våte”, går de ut igjen med tørke og omvendt. Været når hundedagene begynner, vil vare første halvdel av tiden, siste del vil det bli omvendt. Maten har lett for å råtne og det er ingen vits i å piske kremfløte, det er dømt til å mislykkes. Det vil også forekomme ekstra mye veps, fluer og glassmaneter i løpet av hundedagene. Vel, noe av dette hører sensommeren til, andre ting vil vel inntreffe om man spesielt forventer at akkurat det vil skje.

I det gamle testamentet står det for øvrig uttrykkelig at Sirius slett ikke har noen makt, det er det bare Jahve som har, som har skapt alt sammen. Og det ligger vel en sannhet i det, tolket billedlig eller på hvilken måte man nå vil.
Voff.
LastUpdated:20150930

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no