Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. jun JUNO
2. jun MARKI DE SADE
3. jun ALLEN GINSBERG
4. jun SOLFORMØRKELSER OG UNDERGANGSMYTER
5. jun LORCA
6. jun JUNG
7. jun CHIEF SEATTLES BUDSKAP
8. jun PROFETENS DØDSDAG
9. jun KOLUMBA OG SJØORMEN I LOCH NESS
10. jun ONOFRIUS
11. jun BARNABAS
12. jun KRIGENS STILLE FORTELLINGER (ANNE FRANK)
13. jun MUSENE -HUKOMMELSENS NI DØTRE
14. jun CHE GUEVARA
15. jun PROFETEN AMOS
16. jun BLOOMSDAY
17. jun ORFEUS OG EVRYDIKE
18. jun ROALD AMUNDSEN
19. jun KONG SVERRE
20. jun FLYKTNINGER
21. jun SOMMERSOLVERV
22. jun LILJEFESTIVALEN I NOLA
23. jun MYTER VED MIDTSOMMER
24. jun DØPEREN JOHANNES
25. jun GRISENES DEMOKRATISKE DIKTATUR
26. jun ROTTEFANGEREN FRA HAMELN
27. jun DE SYV SOVERE FRA EFESOS
28. jun ROUSSEAU OG NATUREN
29. jun DEN LILLE PRINSEN
30. jun BONGO FRA KONGO – MYTER OM OG FRA AFRIKAS INDRE

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
HUNDEDAGENE
For ikke veldig lenge siden (1700/1800-tallet) spilte hundedagene en stor rolle i almanakker og kalendre. Disse dagene ble sett som en svært farlig tid, utifra troen på at man kunne merke Sirius’ store kraft og virkning. Sirius er den lyseste stjernen på nattehimmelen og utgjør dessuten snuten i stjernebildet ”store hund” og er derfor på folkemunne (på mange språk) også kalt hundestjernen. (Det fins også alternative forklaringer til at Sirius be kalt hundestjernen, som at den var Orions (en mytologisk jeger og en annen stjerne) hund (Hellas)). Nå vel. I Egypt het Sirius Sothis. Egypterne merket seg at Sothis sto opp et kvarter senere for hvert år, slik at etter 1460 år ville den være på plass igjen, og dette ble kalt en Sothisperiode. Viktigere her (og viktigere for egypterne) var imidlertid at de satte Nilens vekst (livsnødvendig!) i forbindelse med Sothisstjernen (altså Sirius’) oppgang. Tanken var altså denne: Den store gudinne Sothis er det som bringer Nilen til å stige til rett tid. Og den 23. Juli startet Hundestjernen sin stigning samtidig som at Nilen begynte å stige og den varmeste tiden på året startet. Man trodde altså gudinnen (eller stjernen) foråsakte elvens stigning og kalte den påfølgende måneden for hundedagene.

Dette gjorde som så mye annet egypterne foretok seg, stort inntrykk på de omkringliggende kulturer. Profeten Amos bruker Nilens stigning og tilbakefall som bilder. Hos grekere og romere ble det betonet at Sirius var en ulykkens stjerne. Homer forteller at ”Orions hund” stråler klarest av stjerner men er et ulykkens jærtegn som bringer menneskene feber og sykdom. Man kunne ofre en hund til stjernen før dens oppgang for å begrense dens skadevirkninger. Ovid forteller at han en morgen møter et festtog i hvite drakter på vei til en hellig lund for å ofre en hund, samt røkelse og vin, til hundestjernen, for å redde åkrene fra brann og tørke.

Astrologien (Babylon) forteller at denne måneden går solen inn i løvens tegn i dyrekretsen. Løven er et bilde på solen og sterk varme. Samtidig går altså den store hund opp i morgengryet. Dette danner hundedagene. Man trodde, for ikke lenge siden, at hundene ble gale i denne tiden og at menneskene som ble bitt av dem ville bli sinnssyke. Man måtte ikke drikke for fort eller for mye. Man måtte ikke årelate eller sove for lenge. Dette var altså ikke forestillinger som var bortgjemt i sær folketro, men allment akseptert. Dette er i dag glemte kapitler av kulturhistorien men det som står igjen er værmerkene: Går hundedagene inn ”våte”, går de ut igjen med tørke og omvendt. Været når hundedagene begynner, vil vare første halvdel av tiden, siste del vil det bli omvendt. Maten har lett for å råtne og det er ingen vits i å piske kremfløte, det er dømt til å mislykkes. Det vil også forekomme ekstra mye veps, fluer og glassmaneter i løpet av hundedagene. Vel, noe av dette hører sensommeren til, andre ting vil vel inntreffe om man spesielt forventer at akkurat det vil skje.

I det gamle testamentet står det for øvrig uttrykkelig at Sirius slett ikke har noen makt, det er det bare Jahve som har, som har skapt alt sammen. Og det ligger vel en sannhet i det, tolket billedlig eller på hvilken måte man nå vil.
Voff.
LastUpdated:20150930

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no