Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. okt ANNIE BESANT – RADIKAL SOSIALIST OG HENGIVEN MYSTIKER
2. okt KONG RICHARD III’S LIV OG DØD
3. okt KJØNNSMAKT OG PARDANS I BYSTATEN ATHEN
4. okt FRANS AV ASSISI
5. okt DIDEROT – OPPLYSNINGENS HELT
6. okt MISTELTEINEN OG BALDERS DØD
7. okt VÅR FRUE AV ROSENKRANSEN
8. okt DØDEN I VENEDIG
9. okt LEIF ERIKSON DAY
10. okt NANSEN – HELTEDYRKELSE UTEN IRONI
11. okt ONDSKAPENS KJØTT OG BLOD HOS FRANÇOIS MAURIAC
12. okt VENEZUELAS NASJONALGUDINNE
13. okt LIVSKILDE OG HELLIG GRAL
14. okt EICHMANN I JERUSALEM (HANNA ARENDT)
15. okt TERESA AV ÁVILA
16. okt BILDET AV DORIAN GRAY
17. okt EN HANDELSREISENDES DØD
18. okt EVANGELISTEN LUKAS
19. okt PROFETEN JOEL OG DEN APOKALYPTISKE MIKROBE
20. okt RIMBAUD OG DET HELLIGE UKJENTE
21. okt GUDRUN, URSULA OG HUNERNE
22. okt IRONI I DET GAMLE TESTAMENTET
23. okt I SKORPIONENS TEGN
24. okt LILIT SOM FORSVANT TIL DEMONENE
25. okt BRODERKJÆRLIGHETENS MYTER
26. okt MEGET MØRK OG MED STORE ØYNE
27. okt UIDENTIFISERBARE FLYGENDE OBJEKTER
28. okt VARULVENS HEMMELIGHET
29. okt HIAWATHA I TRE VERSJONER
30. okt DJEVELEN OG DETROIT CITY
31. okt HALLOWEEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
HUNDEDAGENE
For ikke veldig lenge siden (1700/1800-tallet) spilte hundedagene en stor rolle i almanakker og kalendre. Disse dagene ble sett som en svært farlig tid, utifra troen på at man kunne merke Sirius’ store kraft og virkning. Sirius er den lyseste stjernen på nattehimmelen og utgjør dessuten snuten i stjernebildet ”store hund” og er derfor på folkemunne (på mange språk) også kalt hundestjernen. (Det fins også alternative forklaringer til at Sirius be kalt hundestjernen, som at den var Orions (en mytologisk jeger og en annen stjerne) hund (Hellas)). Nå vel. I Egypt het Sirius Sothis. Egypterne merket seg at Sothis sto opp et kvarter senere for hvert år, slik at etter 1460 år ville den være på plass igjen, og dette ble kalt en Sothisperiode. Viktigere her (og viktigere for egypterne) var imidlertid at de satte Nilens vekst (livsnødvendig!) i forbindelse med Sothisstjernen (altså Sirius’) oppgang. Tanken var altså denne: Den store gudinne Sothis er det som bringer Nilen til å stige til rett tid. Og den 23. Juli startet Hundestjernen sin stigning samtidig som at Nilen begynte å stige og den varmeste tiden på året startet. Man trodde altså gudinnen (eller stjernen) foråsakte elvens stigning og kalte den påfølgende måneden for hundedagene.

Dette gjorde som så mye annet egypterne foretok seg, stort inntrykk på de omkringliggende kulturer. Profeten Amos bruker Nilens stigning og tilbakefall som bilder. Hos grekere og romere ble det betonet at Sirius var en ulykkens stjerne. Homer forteller at ”Orions hund” stråler klarest av stjerner men er et ulykkens jærtegn som bringer menneskene feber og sykdom. Man kunne ofre en hund til stjernen før dens oppgang for å begrense dens skadevirkninger. Ovid forteller at han en morgen møter et festtog i hvite drakter på vei til en hellig lund for å ofre en hund, samt røkelse og vin, til hundestjernen, for å redde åkrene fra brann og tørke.

Astrologien (Babylon) forteller at denne måneden går solen inn i løvens tegn i dyrekretsen. Løven er et bilde på solen og sterk varme. Samtidig går altså den store hund opp i morgengryet. Dette danner hundedagene. Man trodde, for ikke lenge siden, at hundene ble gale i denne tiden og at menneskene som ble bitt av dem ville bli sinnssyke. Man måtte ikke drikke for fort eller for mye. Man måtte ikke årelate eller sove for lenge. Dette var altså ikke forestillinger som var bortgjemt i sær folketro, men allment akseptert. Dette er i dag glemte kapitler av kulturhistorien men det som står igjen er værmerkene: Går hundedagene inn ”våte”, går de ut igjen med tørke og omvendt. Været når hundedagene begynner, vil vare første halvdel av tiden, siste del vil det bli omvendt. Maten har lett for å råtne og det er ingen vits i å piske kremfløte, det er dømt til å mislykkes. Det vil også forekomme ekstra mye veps, fluer og glassmaneter i løpet av hundedagene. Vel, noe av dette hører sensommeren til, andre ting vil vel inntreffe om man spesielt forventer at akkurat det vil skje.

I det gamle testamentet står det for øvrig uttrykkelig at Sirius slett ikke har noen makt, det er det bare Jahve som har, som har skapt alt sammen. Og det ligger vel en sannhet i det, tolket billedlig eller på hvilken måte man nå vil.
Voff.
LastUpdated:20150930

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no