Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. des POSEIDON
2. des OPPVÅKNINGENS HELLIGE TRE
3. des ROBERT LOUIS STEVENSON
4. des ATHENE
5. des SCHOLEM OG KABBALA
6. des ST. NIKOLAS – EN HELGENS VEKST OG FALL
7. des DEMETER OG HENNES GUDDOMMELIGE SORG
8. des MARIA HIMMELDRONNING
9. des JOHN MILTON OG DET TAPTE PARADIS
10. des NOBEL
11. des HALLELUJA
12. des JULESTJERNENS DAG
13. des LUCIA
14. des NOSTRADAMUS
15. des STILLHET, MUSIKK OG SITTING BULL
16. des LAS POSADAS
17. des LASARUS
18. des VÅR FRUE AV ENSOMHETEN
19. des ROBINSON CRUSOE
20. des SATURNALIA – TIL MINNE OM GULLALDEREN
21. des TOMASEVANGELIET
22. des SOLVERVSMYTER
23. des CHARLES DICKENS’ JULEEVANGELIUM
24. des JULAFTEN
25. des BAK JULEEVANGELIET
26. des STEFANUS – DEN FØRSTE MARTYR
27. des JOHANNESEVANGELIET
28. des DE USKYLDIGE BARN I BETLEHEM
29. des RA
30. des KIPLINGS BARNDOMSMYTE
31. des MYTISK TID

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
DE USKYLDIGE BARN I BETLEHEM
Kong Herodes og barnemordene tilsvarende legender: Abraham, Krishna, Zevs. Uskyldige barn i dag.
I dag minnes guttebarna som ble drept av kong Herodes den Store, i Betlehem og området rundt, en aksjon for å eliminere Jesus som jødenes konge. Hos oss het dagen Barnemesse. Mange klostre og menigheter oppførte et rollespill der de yngste hadde makten og de voksne måtte gjøre som de ble bedt om. Dette utviklet seg til tradisjonen med juletrefest.

Utgangspunktet var så visst ingen fest. Keiser Augustus forfremmet Herodes den store til konge over Palestina i 37 f.Kr. Kongen skildres i kildene som antikkens MacBeth: Han ektet en makkabeisk prinsesse, utryddet systematisk alle hennes slektninger og under et anfall av sjalusi drepte han også dronningen selv. Han skiftet mening med vinden, utvidet riket, restaurerte templet og fikk bygd et gedigent palass. Han lot også flere av sine sønner henrette. Dette siste kan være noe av grobunnen for dagens myte.

Den går ut på at han fra de vise menn som var kommet for å tilbe den nyfødte Jesus, hørte at det fra Betlehem skulle utgå en konge for Israel. Da tenkte han: Men jeg vil ikke ha rivaler. Vismennene ble i en drøm advart mot å fortelle Herodes hvor han kunne finne Jesus. Den rasende kongen bestemte seg da for å drepe alle guttebarn under to år i Betlehem og traktene rundt. Josef ble advart i en drøm, tok med seg Maria og barnet og flyktet til Egypt.

De drepte guttebarna er blitt kalt ”Martyrenes blomster.” Antallet er omdiskutert. ”Alle guttebarn i Betlehem og omegn” står det i den nye oversettelsen, ”Betlehem og alt landet der omkring” står det i den fra 1930, noe nærmere den greske originalen. Den katolske kirken har tonet antallet drepte barn ned til mellom 6 og 25, kanskje for å få legenden til å virke realistisk. Grekerne snakker om 14 000 barn, syrerne om 64000, noen middelalderforfattere om 144 000. Herodes’ dåd nevnes ikke av historikeren Josefus. Grunnen til det er nok ganske enkelt at hendelsen er oppdiktet, noe som selvsagt ikke gjør den mindre sann. I kunsten vises de uskyldige som små gutter som blir drept av soldater mens deres hjelpeløse mødre ser på. Slik dreies fokus over på alle uskyldige barn som må lide for en utenforstående urettferdighet. Før vi går over til dem, skal vi se på en annen og eldre legende.

Kong Nimrod var en dyktig astrolog og så at det snart ville det bli født en mann som ville ødelegge hans religion. Rådgiverne sa: ”Bygg et stort hus, og gjør kjent at alle gravide kvinner skal begi seg dit med sine jordmødre. Etter nedkomsten skal det være jordmorens plikt å drepe barnet om det er en gutt. Men er det en pike, skal det få leve, og moren skal motta gaver.” Kongen fikk bygget et hus hvor han innkalte alle gravide kvinner og fikk dem bevoktet. Jordmødrene ble kommandert til å drepe guttebarna ved sine mødres bryst. Men om en nedkom med en pike, ble hun kledd opp i silke og ledet ut med ære. Sytti tusen barn ble slaktet. Englene sa til Gud: ”Ser du ikke hva han gjør, gudsbespotteren Nimrod?” Gud svarte: ”Jeg vet det, og jeg ser det, og dere skal bli vitner til hva jeg vil gjøre med ham.”

Terah giftet seg med Abrahams mor. Da hennes ansikt ble blekt, sa Terah til henne: ”Hva plager deg?” Hun sa: ”Hvert år lider jeg av denne sykdommen.” Terah sa: ”For meg ser det ut som om du er med barn. Vi må ikke bryte kongens lov.” Terah kjente over henne med hånden. Da skjedde et mirakel, han kunne ikke kjenne noe. Han sa: ”Du snakker sant”. Ingenting ble synlig før nedkomstdagen. Da gikk hun til en grotte i ørkenen, hvor hun fødte en sønn. Hulen ble fylt med lyset av barnets ansikt og med solens prakt, og moren gledet seg. Barnet hun fødte, var vår far Abraham. Hun sa: ”Akk, for din skyld ble sytti tusen barn slaktet, og jeg er redd. Bedre om du skulle forsvinne her enn at mine øyne skulle få se deg død ved mitt bryst.” Hun pakket et plagg rundt barnet, og sa i det hun forlot ham: ”Måtte Herren ikke svikte deg.” Slik ble Abraham forlatt alene i hulen. Han skrek. Gud sendte Gabriel ned for å gi ham melk, og engelen fikk den til å flomme fra lillefingeren på guttens høyre hånd, og han suttet på den til han ble ti dager gammel. Så reiste han seg og forlot hulen.

I India fortelles at en ond monark prøver å depe frelseren Krishna, som barn, på tilsvatende vis. I Hellas ble det fortalt at Zevs’ far Kronos slukte alle sine sønner, nettopp av frykt for at de skulle overgå ham. Derfor ble det hellige Zevsbarnet gjemt i en hule på Kreta. Da Zevs ble voksen, drepte han sin far og tok makten. Fortellingen om drapet på de uskyldige barna er ikke en historisk, men en mytisk sannhet. Gudebarnet blir født med en kraft som overgår det menneskelige. For de verdslige menn som styrer den etablerte orden er dette den største trussel. Tyrannen er villig til å vasse i lik for å beholde makten.

Begrepet ”de uskyldige barn” bringer til de virkelige barna, i dagens verden, de som lider under faktiske menneskeskapte tragedier, som dør av sult eller AIDS eller under krig. Men det er også mer finurlige måter å ødelegge et barn på. I flere omganger er det avslørt omfattende overgrep mot mindreårige blant dem som har som yrke å preke Jesu budskap, særlig innen den katolske kirken. Siden det har den selvsamme kirken laget en beredskapsplan for å unngå slike skandaler i fremtiden. Et tips til kirkens menn kunne også være å lese bibelen.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161231

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no