Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. des POSEIDON
2. des OPPVÅKNINGENS HELLIGE TRE
3. des ROBERT LOUIS STEVENSON
4. des ATHENE
5. des SCHOLEM OG KABBALA
6. des ST. NIKOLAS – EN HELGENS VEKST OG FALL
7. des DEMETER OG HENNES GUDDOMMELIGE SORG
8. des MARIA HIMMELDRONNING
9. des JOHN MILTON OG DET TAPTE PARADIS
10. des NOBEL
11. des HALLELUJA
12. des JULESTJERNENS DAG
13. des LUCIA
14. des NOSTRADAMUS
15. des STILLHET, MUSIKK OG SITTING BULL
16. des LAS POSADAS
17. des LASARUS
18. des VÅR FRUE AV ENSOMHETEN
19. des ROBINSON CRUSOE
20. des SATURNALIA – TIL MINNE OM GULLALDEREN
21. des TOMASEVANGELIET
22. des SOLVERVSMYTER
23. des CHARLES DICKENS’ JULEEVANGELIUM
24. des JULAFTEN
25. des BAK JULEEVANGELIET
26. des STEFANUS – DEN FØRSTE MARTYR
27. des JOHANNESEVANGELIET
28. des DE USKYLDIGE BARN I BETLEHEM
29. des RA
30. des KIPLINGS BARNDOMSMYTE
31. des MYTISK TID

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
STILLHET, MUSIKK OG SITTING BULL
Siouxfortelling om fløytemusikkens opprinnelse.
”Vi begynte tidlig å lære barna å sitte stille og nyte det. De ble oppmuntret til å bruke lukteorganet, til å se mens det tilsynelatende ikke var noe å se på, og til å lytte oppmerksomt mens det lot til at alt var stille.”

En sioux-høvding sa dette. Siouxene mente, at man for å lytte til musikk, først måtte lære å lytte til stillhet. Stillheten for siouxene ble brutt en gang for alle under den store innvandringen på 1800-tallet.”Trangen til å eie er en sykdom blant dem”, sa en annen sioux-høvding om europeerne, det var Tatanka Iyotake. Indianerne så det slik at jorden eide dem.

Tatanka Iyotake er bedre kjent som ”Sitting Bull”, en med bisonoksens kraft som mestrer kunsten å sitte stille. Tatanka var en viden kjent sjaman, kriger og megler. Etter forhandlinger med regjeringen ble det inngått en avtale om at tre stammer skulle få et reservatområde i South Dakota. De hvite brøt avtalen og beordret indianerne til å flytte til reservatene på kort varsel og dermed brøt det ut krig. Sommeren 1876 ledet Sitting Bull 3500 motstandsmenn mot USAs syvende kavaleri i slaget ved Little Big Horn, der General George Custer ble drept og kavaleriavdelingen hans knust.

Derfor rømte høvdingen landet. Etter noen år i Canada kom han tilbake til i 1881, overga seg til myndighetene og ble satt i fengsel. Senere ble han engasjert av Buffalo Bill til å bli med på turné i hans Vill Vest-show. Den myteomspunne indianerhøvdingen, general Custers banemann, trakk tilskuere. Etter en kort underholdningskarrierre gikk han tilbake til meglerrollen. En dag ble en dans misforstått av noen politimenn som et opprørsforsøk, de ville ta Sitting Bull med seg, han nektet og ble skutt og drept 15. desember i 1890.

Men det var dette med musikk. Dette er Sioux-legenden om hvordan fløyten ble til.

I gamle dager pleide mannen å sitte for seg selv under et tre om natten og lete frem sin egen melodi til henne han var forelsket i. Jenta hørte musikken på bøffelskinnet sitt, og forsto av seg selv hvilken sang som var til henne. Hvis hun ville, kunne hun følge lyden og gå til treet der han var. Fløyten er laget av cedertre og formet som en fugl med åpent nebb. Dette er grunnen:

For mange slekter siden hadde menneskene skillpaddeskalltrommer og oksehornlurer, men ikke fløyter. En ung mann gikk ut på jakt. Han fant sporene etter en elg og fulgte dem, men klarte aldri å drepe elgen. Om natten la seg ned vet en elv i en fremmed skog for å hvile og vente på morgengryet, men fikk ikke sove på grunn av lydene vinden og nattens dyr. Da hørte han noe ingen hadde hørt før. Det var som om det tilhørte åndenes verden, og den unge jegeren ble redd. Men lyden lignet også en sorgfull kjærlighetssang med lengsel etter noe bedre. Da sovnet han, og drømte at det var hakkespetten som sang. Fuglen stanset opp og sa: ”Følg meg, så skal jeg lære deg.” Mannen våknet og så nå en virkelig hakkespett i et tre. Fuglen ropte: ”Kom igjen!” Jegeren fulgte, nå hørtes lyden fra drømmen. Hakkespetten ledet ham til et cedertre der den begynte å hakke. Et vindblaff satte lyden i gang igjen, den unge mannen forsto nå at den kom fra den tørre grenen hakkespetten satt på, og var laget av vinden som trakk gjennom grenen og hullene hakkespetten laget. Jegeren brakk av grenen, takket hakespetten for gaven og dro tilbake til landsbyen. Han kom hjem uten kjøtt, men lykkelig for musikken.

Men i landsbyen ga ikke grenen lyd. Den natten drømte han om hakkespetten igjen. Fuglen viste ham hvordan han skulle lage en fløyte. Han våknet og gjorde det slik han husket fra drømmen skar av gren, hulte den ut med et buebor, skar ut enden så den lignet et fuglehode og malte den rød. Han fingret på hullene som fuglen hadde lært, og fikk frem en lyd som den han hadde hørt i skogen om natten. Folk lyttet og undret seg.

Det levde en høvdingedatter der, som var vakker og stolt, ingen mann var bra nok for henne. Den unge jegeren ville ha henne, og kom på at han ville prøve med fløyten. Fra tipien sin hørte hun den forunderlige, nye lyden. Hun ble nysgjerrig, men var så stolt at hun ikke ville gå og finne ut hvor den kom fra. Men føttene hennes ville. Hun forsøkte å stanse dem, men klarte ikke, så hun reiste seg, gikk ut av tipien og i møte med han som spilte. ”Unge mann”, sa hun da, ”jeg er for alltid din”. Fra da av ble det en skikk å bruke fløyte i kjærlighetens spill. Den spredte seg til andre stammer, og slik gikk de unge pikenes føtter mange ganger dit pikene selv ikke hadde tenkt seg.

I Arkadia i Hellas lever Pan i skogen, der han danser og synger med nymfene. Han vil elske med en av dem, men hun flykter, han etter, og da hun ikke kan komme over Ladon-elven, forvandler hun seg til trerør. Pan setter rørene sammen i rekkefølge etter lengden og finner slik opp Panfløyten. Rottefangeren fra Hameln ble kvitt rotteplagen ved å lokke skadedyrene i havet med fløytespill, men da innbyggerne ikke satte tilstrekkelig pris på det han hadde gjort, lokket han barna bort på samme måte. I India spiller Krishna fløyte i skogen så alle de gifte damene i et stort område løper fra mannen sin midt på natten og risikerer alt for å være sammen med ham. Fløytespillet er i disse legendene tilbake til sin opprinnelige funksjon, mennesket lager lyder for å lokke til seg maken, slik fuglene gjør. Hos oss skjer det litt mer omstendelig, med fløyter, elgitarer og symfoniorkestre. Men er det god musikk, klinger hver tone av kjærlighet.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161231

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no