Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. des POSEIDON
2. des OPPVÅKNINGENS HELLIGE TRE
3. des ROBERT LOUIS STEVENSON
4. des ATHENE
5. des SCHOLEM OG KABBALA
6. des ST. NIKOLAS – EN HELGENS VEKST OG FALL
7. des DEMETER OG HENNES GUDDOMMELIGE SORG
8. des MARIA HIMMELDRONNING
9. des JOHN MILTON OG DET TAPTE PARADIS
10. des NOBEL
11. des HALLELUJA
12. des JULESTJERNENS DAG
13. des LUCIA
14. des NOSTRADAMUS
15. des STILLHET, MUSIKK OG SITTING BULL
16. des LAS POSADAS
17. des LASARUS
18. des VÅR FRUE AV ENSOMHETEN
19. des ROBINSON CRUSOE
20. des SATURNALIA – TIL MINNE OM GULLALDEREN
21. des TOMASEVANGELIET
22. des SOLVERVSMYTER
23. des CHARLES DICKENS’ JULEEVANGELIUM
24. des JULAFTEN
25. des BAK JULEEVANGELIET
26. des STEFANUS – DEN FØRSTE MARTYR
27. des JOHANNESEVANGELIET
28. des DE USKYLDIGE BARN I BETLEHEM
29. des RA
30. des KIPLINGS BARNDOMSMYTE
31. des MYTISK TID

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
NOSTRADAMUS
Nostradamus historie, ettertidens tolkingstricks og moderne overtro.
Dagen etter terroraksjonene i USA 11. september 2001 romsterte det meldinger på internett om at spåmannen Nostradamus hadde forutsagt alt. Som dokumentasjon fulgte vers som omhandlet hvordan terrorens konge ville styrte tvillingtårnene i Guds by. Ryktene om Nostradamus som tidenes spåmann nådde nye høyder. Bøkene om ham satte salgsrekorder.

Michel de Notredame ble født 14. desember 1503 i St-Remy-de-Provence, i en jødisk familie i en jødefiendtlig tid. Bestefaren hadde tatt navnet Notredame, ”Vår Frue”, for at de skulle gå for gode katolikker. Michel studerte til lege. I utdannelsen inngikk også astrologi, som man i samtiden mente var av medisinsk nytte. Senere latiniserte Michel navnet til Nostradamus. Han kurerte og helbredet og utviklet samtidg evner til å tolke stjernene, noe som skaffet ham et visst rykte. Det var ikke ufarlig. Spåmenn kunne ha religiøse anfektelser som ikke passet inn med det etablerte. Nostradamus fant imidlertid en god beskytter, selveste dronning Catharina, som holdt sin hånd over ham hele livet.

I 1555 var han far til seks, og trengte ekstrainntekter. Han ga ut boken ”Hundreder”, med grupper av vers på fire linjer. Etter tre år kom en ny utgave med flere vers. Denne siste ble lagt merke til da kong Henrik 2 året etter døde etter en skade fra en ridderturnering, og et av Nostradamus’ vers hadde beskrevet en ung løve hvis øyne ville briste i et bur av gull, og den unge kongen hadde nettopp vært, mente noen, modig som en løve - og dessuten båret en hjelm av gull. Da som nå likte man å lete etter merkverdige sammentreff og hoppet over at forfatteren i forordet spår kongen et langt liv.

Diktet og duellen var nok til ryktet om at Nostradamus kunne spå. Han døde 62 år gammel. Sønnen skrev biografi, en elev tolket utsagn langt utover sin egen sammenheng, versene er spesielt egnet til det, og så begynte en opphaussing verden knapt har sett maken til.
Hvordan kan man få spådommer til å slå til? Vel, man kan forsøke å komme med MANGE spådommer i håp om at NOEN av dem vil slå til. Videre: uttrykke seg tilstrekkelig utydelig og overlate så mye som mulig til velvillige tolkere.

Nostradamus' få ENTYDIGE spådommer gikk det dårlig med. Han forutså at dronning Catharinas sønn Karl ville leve til han ble 90. Han døde 24 år gammel. Da en biskop spurte Nostradamus hva han skulle gjøre for å få finne noen kirketyver, svarte han at de ville bli fakket, og om de ikke ble fakket, ville de nok lide i det stille, og dessuten var han ikke hundre prosent sikker på noe som helst.

Men hva med kongens død som han skulle ha forutsagt? Det viste seg at det var blitt diktet opp forskjellige elementer som skulle få ting til å stemme med diktet; kongens hjelm var visst ikke av gull likevel.

Ettertiden har funnet ut at mesteren har forutsett Napoleon, Hitler, drapet på Kennedybrødrene og angrepet på World Trade Center. Problemet er at dette er ren juks. Det hevdes at han refererer til Hitler, mens han faktisk skriver om Hister, et navn på den nedre delen av Donau. Men hva så med World Trade Center? Her er det ingen navnemisforståelser. Verset som sto og lese overalt på nettet 12. september 2001 lyder slik, direkte oversatt:

Det vil bli stor torden i Guds by,
To brødre revet fra hverandre av Kaos,
Mens festningen overlever, vil lederen falle,
Den tredje store krigen vil begynne 
mens den store byen brenner.

Nostradamus 1654.

Man bør steile ved årstallet. I 1654 var Nostradamus død for lengst. Verset er skrevet i 1997 av student Neil Marshall ved Brock University i Canada som et eksempel på hvor lett det er å lage en spådom som høres riktig ut ved hjelp av symbolbruk. I nyere versjoner står det ”tvillingbrødre”. Andre vers består av bevisst forfalskede sammensettinger av forskjellige deler av Nostradamus’ vers. At Nostradamus selv skulle ha sagt noe som helst om Napoleon, Hitler eller 11. september 2001, er ikke diskutabelt tøys. Det er blank løgn.

Hvorfor? Enkelt. Kynisk svindel for å få solgt bøker.

Men vi kan jo feire Nostradamus’ fødselsdag med å tenke ut om opphaussingen kan inneholde noe litt mer interessant også. Forslag:

For fra bare 100 år siden trodde et flertall av opplyste, utdannede mennesker, også lærere, leger og professorer i filosofi, at det som sto i Bibelen var bokstavelig sant. I dag vil de fleste opplyste si at en rent bokstavelig tolkning av religiøse myter er overtro. I dag tror vi på det å tenke selvstendig og kritisk, på å lykkes i livet og samtidig ta hensyn, på skapende evner og at det kanskje finnes en høyere makt (men ikke en gammeltestamentlig gud med skjegg, alt annet enn det); tror på det å stole på seg selv, på kunnskap og fremgang med en viss skepsis, på tradisjon og fornyelse og selvutvikling uten å glemme solidariteten og det skjønne i kunsten. Det finnes knapt noe mer utspekulert forsiktig, fornuftig, balansert og uangripelig enn det helhetsbildet som kommer ut av vår tids korrekte trosforestillinger. Ubevisst ønsker vi å bryte ut av dette, for vi aner at det er noe galt et sted, men det er aldri tid til åndelige anstrengelser fordi vi har så mye annet å gjøre. Derfor ønsker vi oss i stedet noen store, automatiske, magiske sammenhenger. Lengter etter Nostradamus.

Kilder til vinklinger i denne teksten:
Asbjørn Dyrendahls artikkel i ”Fyrster i Tåkeland” (2001)
James Randis The Masks of Nostradamus, NY 1993.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161231

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no