Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. okt ANNIE BESANT – RADIKAL SOSIALIST OG HENGIVEN MYSTIKER
2. okt KONG RICHARD III’S LIV OG DØD
3. okt KJØNNSMAKT OG PARDANS I BYSTATEN ATHEN
4. okt FRANS AV ASSISI
5. okt DIDEROT – OPPLYSNINGENS HELT
6. okt MISTELTEINEN OG BALDERS DØD
7. okt VÅR FRUE AV ROSENKRANSEN
8. okt DØDEN I VENEDIG
9. okt LEIF ERIKSON DAY
10. okt NANSEN – HELTEDYRKELSE UTEN IRONI
11. okt ONDSKAPENS KJØTT OG BLOD HOS FRANÇOIS MAURIAC
12. okt VENEZUELAS NASJONALGUDINNE
13. okt LIVSKILDE OG HELLIG GRAL
14. okt EICHMANN I JERUSALEM (HANNA ARENDT)
15. okt TERESA AV ÁVILA
16. okt BILDET AV DORIAN GRAY
17. okt EN HANDELSREISENDES DØD
18. okt EVANGELISTEN LUKAS
19. okt PROFETEN JOEL OG DEN APOKALYPTISKE MIKROBE
20. okt RIMBAUD OG DET HELLIGE UKJENTE
21. okt GUDRUN, URSULA OG HUNERNE
22. okt IRONI I DET GAMLE TESTAMENTET
23. okt I SKORPIONENS TEGN
24. okt LILIT SOM FORSVANT TIL DEMONENE
25. okt BRODERKJÆRLIGHETENS MYTER
26. okt MEGET MØRK OG MED STORE ØYNE
27. okt UIDENTIFISERBARE FLYGENDE OBJEKTER
28. okt VARULVENS HEMMELIGHET
29. okt HIAWATHA I TRE VERSJONER
30. okt DJEVELEN OG DETROIT CITY
31. okt HALLOWEEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
UIDENTIFISERBARE FLYGENDE OBJEKTER
Eldre og nyere uforklarte himmelfenomener og besøk av fremmede vesener fra rommet. Hva er en Ufo og er vi alene i Universet?
En juniettermiddag i 1947 sitter Kenneth Arnold i sitt private fly i staten Washington, USA i 9000 fots høyde. Plutselig ser han et usedvanlig lysglimt og deretter ni fremmede objekter komme rett mot ham før de plutselig forandrer retning. Da han senere skal forsøke å beskrive dem, forklarer han at de var formet som halvmåner, kanskje femten meter lange og en meter tykke, blanke med en svart stripe foran. Etter å ha bearbeidet inntrykkene kommer han til at de må ha hatt en hastighet på omtrent det dobbelte av lydens, hvilket ikke var teknisk mulig for noen å oppnå i 1947, det vil si, for noen jordiske.

Det blir en nyhetssensasjon. Er det snakk om hemmelige amerikanske eller sovjetiske fly? Arnold intervjues både her og der og til avisen East Oregonian beskriver han objektenes bevegelser ved hjelp av et bilde: ”Tenk deg en tallerken sprette bortover en vannflate.”

Akkurat da oppsto uttrykket FLYGENDE TALLERKEN. Og gikk inn i historien med så voldsom kraft at det aldri kan viskes ut. Det har gitt form til en ny forestilling, det har satt seg fast i litteratur og drømmer. Folk begynte å se det de hadde lest om, flyvende tallerkener ble et mytisk faktum. Og siden 1947 har det daglig forekommet iakttakelser av himmelfenomener som det ikke synes å være noen rimelig forklaring på. De har fått et fellesnavn, UFO, Uidentifisert Flygende Objekt.

Lenge før dette, nemlig om kvelden 27. oktober år 1180, så noen japanere et lysende objekt på himmelen som så ut som et flygende, keramisk fartøy, på vei nordvestover fra et fjell i Kijiprovinsen. Det forandret retning og forsvant så bak horisonten. Det fulgte et langt spor av lys, synlig lenge etterpå. Dette er den første datofestingen av UFO-er vi vet om. Men det fins tilsvarende beretninger fra lenge før den tid. Farao Tuthmose den 3. av Egypt forteller rundt 1450 før Kristus at skriverne hans oppdaget underlige ildsirkler som ble flere og flere og til slutt overstrålte solens glans. Rundt 100 år før Kristus i Spoletum i Umbria beveget en gyllenfarget ildkule seg og falt mot jorden mens den roterte, så ut til å øke i størrelse, men forandret retning og dro tilbake dit den kom fra.

Fortidens japanere, egyptere og romere spurte seg nok også om det fantes andre verdener enn vår egen. Den syriske skribenten Lucian fra Samosata skrev på 100-tallet om helten Icaro-Menippus, som det gror vinger på, så han er i stand til å fly til månen der innbyggerne har kunstige falloser, de rike av elfenben og de fattige av tre. Men romvesener dukket ikke opp i vesentlig monn i fantasilitteraturen før på 1800-tallet, og først 100 år senere gjorde teknologien og astrofysikken oss i stand til med vitenskapelig tyngde å stille spørsmålet: Er vi alene i universet, eller er vi ikke? Nobelprisvinner i fysikk Enrico Fermi hevdet i 1950 at menneskene en gang i fjern fremtid ville være i stand til å kolonisere Melkeveien og bosette seg på andre planeter. Vår galakse er 10 milliarder år og inneholder anslagsvis 200 milliarder stjerner. Det er overveiende sannsynlig at livet og dermed sivilisasjoner har oppstått også på en rekke andre planeter. Astronomen Frank Drake beregnet at det kunne være 10 000 sivilisasjoner i Melkeveien, Carl Sagan (kommer tilbake til ham 9. november) kalkulerte med en million. Spørsmålet er bare, hvis det er tilfelle, hvorfor har vi ikke sett noe til dem?

Det er atskillig mulige svar på det: kanskje teknologien deres ikke er tilstrekkelig avansert, kanskje de ikke vil, kanskje de ikke tør, og så videre. Her slutter vitenskapen. Og mytene tar over. Og de handler som kjent ikke først og fremst om det ytre rom, men om menneskets forestillinger.

En septembernatt i 1961 er ekteparet Hill på vei hjem i bil til New Hampshire i USA. Hun har sovnet i forsetet, men bråvåkner, tar opp kikkerten sin, ser bakover gjennom vinduet og mener at en UFO følger etter dem. De synes dette er skummelt, kjører inn på en sidevei og får se en UFO sveve over bakken noen meter unna. De neste ukene har fru Hill mareritt om at hun blir kidnappet inn i det fremmede romskipet og der utsatt for medisinske tester. De to gjennomgår regresjonsanalyse, og husker da at de ble stanset, tatt med inn i romskipet og utsatt for en graviditetstest, ble fortalt at hun kom til å glemme alt og ble så sluppet ut igjen.

Dette ble mønster for en serie UFO-bortføringer, slik Arnolds flytur ble for den flygende tallerken. Verden er nå full av beretninger om merkelige lys på himmelen, men også om mennesker som er blitt utsatt for fremmede vesener med underlige hensikter. Det antydes at romvesnene holder på med kloning og den slags i hensikt å overta verden. En nyere variant er at hensikten med kidnappingen er å advare oss mot global katastrofe.

Mytene handler blant annet om å finne mening der ingen mening er. At ukjente vesener finner oss interessante, gjør oss i det minste mer verdifulle.

Er det noe som helst av vitenskapelig verdi i de utallige beretningene om UFO-er? Det er fristende å svare et kategorisk nei. Til det følger de i litt for stor grad sine egne mønstre, romfartøyene har for eksempel fulgt bilmotene på jorden. Og hvorfor var også romvesnene ondere under den kalde krigen?

Men hva er det da de har sett og opplevd, de som forteller om UFO-er? Ikke godt å si. Men vi vet at inkarnerte guddommer, monstre, engler og fabeldyr, vesener som overskrider den daglige virkelighet, er selve substansen i mytene. Romvesnene er nok et nødvendig tilfang.

Likevel er grunnspørsmålet ubesvart: Finnes de på ordentlig? Og hvorfor har vi da ikke sett dem? Et svar som skiller seg ut, stammer fra tegneserien Tommy og Tigeren. Tigeren sier: ”Det sikreste tegn på at det finnes intelligent liv i rommet, er at de ikke har tatt kontakt med oss.”
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161028

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no