Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. okt ANNIE BESANT – RADIKAL SOSIALIST OG HENGIVEN MYSTIKER
2. okt KONG RICHARD III’S LIV OG DØD
3. okt KJØNNSMAKT OG PARDANS I BYSTATEN ATHEN
4. okt FRANS AV ASSISI
5. okt DIDEROT – OPPLYSNINGENS HELT
6. okt MISTELTEINEN OG BALDERS DØD
7. okt VÅR FRUE AV ROSENKRANSEN
8. okt DØDEN I VENEDIG
9. okt LEIF ERIKSON DAY
10. okt NANSEN – HELTEDYRKELSE UTEN IRONI
11. okt ONDSKAPENS KJØTT OG BLOD HOS FRANÇOIS MAURIAC
12. okt VENEZUELAS NASJONALGUDINNE
13. okt LIVSKILDE OG HELLIG GRAL
14. okt EICHMANN I JERUSALEM (HANNA ARENDT)
15. okt TERESA AV ÁVILA
16. okt BILDET AV DORIAN GRAY
17. okt EN HANDELSREISENDES DØD
18. okt EVANGELISTEN LUKAS
19. okt PROFETEN JOEL OG DEN APOKALYPTISKE MIKROBE
20. okt RIMBAUD OG DET HELLIGE UKJENTE
21. okt GUDRUN, URSULA OG HUNERNE
22. okt IRONI I DET GAMLE TESTAMENTET
23. okt I SKORPIONENS TEGN
24. okt LILIT SOM FORSVANT TIL DEMONENE
25. okt BRODERKJÆRLIGHETENS MYTER
26. okt MEGET MØRK OG MED STORE ØYNE
27. okt UIDENTIFISERBARE FLYGENDE OBJEKTER
28. okt VARULVENS HEMMELIGHET
29. okt HIAWATHA I TRE VERSJONER
30. okt DJEVELEN OG DETROIT CITY
31. okt HALLOWEEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
BRODERKJÆRLIGHETENS MYTER
Brødreparet Kastor og Polydevkes, deres heroiske bedrifter og kjærlighet til hverandre. Om mytisk brødrekjærlighet.
”Vær varmhjertet mot hverandre i broderkjærlighet!” skriver Paulus i Romerbrevet. Den ideelle kjærligheten mellom brødre er vaskeekte, så renset for smålighet at den nærmer seg det guddommelige, og så sentral i menneskelivet at den har sin egen mytologi. Men også døden står sentralt i disse mytene.

25. oktober var dioskurenes dag i Hellas. Dioskurer betyr Guds gutter. De greske Guds gutter het Kastor og Polydevkes, var tvillinger og sønner av en spartanske konge og hans dronning Leda.

Leda forbindes med sammensetningen ”Leda og Svanen”, et bilde av den italienske renessansekunstneren Correggio, av en naken Leda sentralt i bildet, hun lar seg henføre av en innsmigrende svane som ligger i fanget hennes og strekker en myk hvit hals fra hennes kjønn, mellom hennes bryster og opp langs hennes hals – på kanten av erotisk overtydelig. Motivet er hyppig avbildet og også danset som ballett. Hvem er denne svanen? Jo selveste Zevs! Han har som vane å forføre dødelige kvinner ved å skape seg om til et dyr de ikke kan motstå. Og de tre barna Leda fødte, var Helena, verdens vakreste kvinne til alle tider, de to andre Kastor og Polydevkes.

En annen versjon tar utgangspunkt i at Polydevkes var sønn av Zevs, Kastor av Tyndareos, kongen av Sparta. Tvillinger var de likevel. Den slags er jo mulig i mytologien. Og dømt ut fra deres skjebne også det mest sannsynlige.

Dioskurene utmerket seg særlig i idrett, begge var fremragende ryttere, Polydevkes også en dyktig nevekjemper. De gjorde sine største bedrifter på skipet Argo.

Den unge Jason måtte, for å innta sin rettmessige plass på kongetronen i Iolkos, bringe et spesielt, gyllent skinn dit, det befant seg i det fjerne Kolkhis. Jason lot bygge det mest vidunderlige skip verden hadde sett. Skipet ble kalt Argo. Jason lot ordet gå i hele Hellas om den forestående reisen og inviterte de fornemste heltene i landet til å være med. Heltene kom. Og blant de fremste var Kastor og Polydevkes.

Heltene på Argo var ikke uvirksomme under den lange reisen, de hjalp befolkninger i byer de var innom med å kvitte seg med farlige villpurker og grusomme overfallsmenn, andre ganger giftet heroene seg med ensomme kvinner, og hele tiden underholdt trubaduren Orfeus.

I en stat var ledelsen mindre vennlig innstilt til de berømte heroene enn andre steder. Der hersket en av havguden Poseidons beryktede sønner. Han moret seg med å invitere fremmede til boksing, for så å drepe dem i kamp. Argonautene skjønte at her måtte de utfordre statslederen selv, og stilte opp med slåsskjempen Polydevkes, som slo den hovmodige herskeren i hjel i første runde. Han vant en boksekamp og befridde et folk for deres tyrann.

Oppildnet av dette begynte han nå med hjelp av sin kjære bror Kastor å renske Hellesponten, et sund i det nåværende Tyrkia (som skiller Egeerhavet fra Marmarahavet) for sjørøvere. Slik kom dioskurene til å stå som beskyttere av skipsfarten.

Senere ble dioskurene invitert i dobbeltbryllup men kom til å forelske seg i en brud hver, røvet dem og rømte. Brudgommene tok opp forfølgelsen, som endte i et forferdelig slag. Så sterk sjalusi har bare én utgang: Døden. Kastor omkom, men Polydevkes var jo udødelig. Da han forsto hva som hadde skjedd, savnet han broren så inderlig at han ba sin far Zevs å gjøre noe. Zevs innledet forhandlinger med dødsriket, men man kan ikke uten videre øke antallet udødelige vesener, så det endte med at også Polydevkes ble sendt ned til dødsriket, men gudene lot tvillingene være i live annenhver dag, og ga dem plass på himmelen, der de danner stjernebildet Tvillingene.

Kastor og Polydevkes ble dyrket, særlig på Peloponnes, som vesener som dukket opp og forsvarte de rettferdige i nødens stund. Også flere andre heroer har gjort store bedrifter, men dette med broderkjærligheten som trosset døden, er dioskurene alene om. Ikke tilfeldig opererer den katolske kalenderen også med en helgenfortelling om to brødre akkurat i dag: Crispi og Crispinian, som forkynte evangeliet i Roma, ble forfulgt som kristne, arbeidet om natten som skomakere for å tjene til livets opphold, men utøvde sitt håndverk gratis for de fattige. Brødreparet ble angitt, og da de nektet å avsverge sin tro, torturert på det grusomste og til slutt halshugget.

Et annet helgenpar er Kosmas og Damian, arabiske tvillingbrødre som utøvde legekunsten i Lilleasia. De var dyktige og tok seg ikke betalt for sine gjerninger, for de mente det var deres kristne nestekjærlighetsplikt. Noen av helbredelsene deres skal ha vært mirakler. De levde under keiser Diokletians regime. Deres store popularitet syntes farlig for staten, keiseren fikk dem arrestert, dømt til døden og halshugget – de også.

Kulten av Kosmas og Damian tillempet noe som var kjent i Hellas: En syk kommer og sover i templet, i dette tilfellet helgenenes kirke i håp om å få en drøm som kan føre til helbredelse. Det ble sagt om Kosmas og Damian at de helbredet flere ved sin tro enn sine kunnskaper og flere etter sin død enn i sitt liv. Den rike og mektige Medicifamilien i Firenze hadde merkelig nok dette fattige brødreparet som skytshelgener, og derfor tok noen av dem navn etter Kosmas, latinifisert til Cosimo.

Felles for de forskjellige mytologiske brødrepar er at broderkjærligheten er så sterk at den flommer over til kjærlighet til andre mennesker, til velgjerninger brødrene gjør sammen og hver for seg, og denne formen for kjærlighet overgår døden. Derfor brukes da også uttrykket ”min bror” i betydningen medmenneske.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161028

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no