Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. sep GANESHA – GUDEN MED ELEFANTHODET
2. sep DIONYSOS OG ARIADNE
3. sep RICHARD OG ANDRE LØVEHJERTER
4. sep MOSES
5. sep EPLETS MYTOLOGI
6. sep MAYFLOWER – BEGYNNELSEN PÅ AMERIKA
7. sep KAREN BLIXENS VERDEN
8. sep ALFABETISMENS MYTER OG GLEDER
9. sep CHONGYANGFESTIVALEN
10. sep MYSTERIENE I ELEUSIS
11. sep DAVID HERBERT LAWRENCE
12. sep SLAGET VED MARATHON
13. sep JOHANNES GULLMUNN
14. sep DANTE OG KJÆRLIGHETEN
15. sep STABAT MATER DOLOROSA
16. sep LUMHOLZ OG HUICHOLFOLKET
17. sep HILDEGARD FRA BINGEN
18. sep DEN FLYVENDE HELGEN
19. sep HIPPOKRATES
20. sep ALEKSANDER DEN STORE
21. sep H. G. WELLS - MANNEN SOM FANT OPP TIDSMASKINEN
22. sep SUNDJATA SOM GRUNNLA MALI
23. sep SNORRE STURLASON
24. sep PARACELSUS
25. sep LYRIKK FRA DØDSCELLEN – FRANÇOIS VILLON
26. sep T. S. ELIOT OG GRALSLEGENDEN
27. sep KLOSTERLASSE – NORSK JESUITT, 60 ÅR I EKSIL
28. sep IFIGENEIA
29. sep MIKKELSMESS
30. sep DERVISJEN RUMIS DANS

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
SUNDJATA SOM GRUNNLA MALI
Legenden om kong Sundjata Keita som grunnla storriket Mali i Vest-Afrika på 1200-tallet.
Sundjata Keita grunnla storriket Mali i Vest-Afrika. Fortellingen om ham glorifiserer et imperium og romantiserer en historisk epoke, hyller heltemot og tålmodighet og skjebnens rettferdige styrelse − omtrent slik vi kjenner det fra beretningene om den jødiske Samson eller den greske Odyssevs. Og takket være iherdig innsamling av muntlige beretninger og nyere oversettelser er også dette afrikanske eposet nå i ferd med å få sin plass i verdenslitteraturen.

I Vest-Afrika oppstod for 1000 år siden store, mektige stater. De handlet med gull, elfenben, skinn og slaver og brukte inntektene til å etablere byer og bygge opp hærer. Det store riket Mali, langt større enn den nåværende staten Mali med nasjonaldag i dag 22. september, blomstret i 200 år. Gjennom kontakt med arabiske kjøpmenn ble riket knyttet til et islamsk nettverk. I Timbuktu ved elven Niger fantes universitet og koranskoler på 1300-tallet.

Her lever mandefolket. Det store, episke diktet om Sundjata og det legendariske riket ble sunget av mandefolkets egne trubadurer, jeliwene, hvis yrke går i arv. De har i århundrer fortalt om forfedrenes bragder i episk-lyrisk form. Jeliwene tjente som diktere, musikere, hymnesangere, talsmenn og diplomater.

Kong Maghan var modig og kunne kommunisere med åndene. En dag sa en sannsiger at to jegere ville komme med en stygg kvinne som Maghan burde gifte seg med, for hun ville føde Malis største konge noensinne. Kort etter kom to jegere med en pukkelrygget kvinne. De forklarte at hun, Sogolon, hadde vært knyttet til en bøffel som hadde herjet og ødelagt landet Do. Jegerne hadde klart å felle bøffelen og så brakt kvinnen til Mali. Sogolon var heslig og vill med usedvanlige krefter. Jegerne gav henne til kongen. Kong Maghan giftet seg med henne og de fikk et barn.

Sassouma, kong Maghans første kone, hadde sett for seg sin sønn Dankaran som tronarving, og forsøkte å drepe Sogolon. Men bøffelkvinnens krefter stanset Sassouma, som forbannet Sogolon, men ikke klarte å drepe henne.

Kong Maghans og Sogolons sønn ble kalt Sundjata. Men forbannelsene hadde tydeligvis virket, gutten var lam, lat og spiste ustanselig. Da han var tre, kunne han verken gå elelr snakke Som syvåring krabbet han fortsatt, spiste alt han kom over og fikk ikke en eneste venn. Kongen var bekymret. På dødsleiet valgte han likevel å fortsattt ro på spådommen, og ga gutten den kongelige hymneskriver og forteller Balla Fasséké, som gave.

Kongen døde, og Sundjata krabbet fortsatt rundt. Sassouma ordnet det slik at Dankaran ble konge. En dag trengte Sogolon noen blader fra et spesielt tre, og spurte om å få låne noen av Sassouma. Sassouma gav henne bladene, men benyttet anledningen til å håne henne og hennes udugelige sønn. Sogolon gråt og klagde til gutten. Sønnen svarte rolig: ”Fatt mot, mamma. I dag kommer jeg til å gå.” Han fikk så smeden til å fremskaffe en jernstang som ble båret ut til den lamme Sundjata foran øynene på mange tilskuere. Sundjata tok tak i stangen, skalv og svettet, reiste seg langsomt mens han presset og bøyet den og sang. Etterpå gikk han oppreist og fritt rundt i verden.

Nå ble han en trussel mot Dankaran, for alle visste hvem faren hadde utpekt som sin etterfølger. Sundjata tok med seg moren og sine nærmeste og dro i eksil. Før de reiste, gav kong Dankaran ordre om at Balla Fasséké og Sundjatas halvsøster skulle bli sendt på oppdrag til en ond trollkonge som herjet i området med sin hær. Sundjata ble rasende og lovte høytidelig å komme tilbake for å kreve sin krone.

På sin reise gjennom fremmede riker lærte Sundjata å jakte og slåss. Han lærte også visdomsordene som inneholdt forfedrenes kunnskap. En dag hørte han at den onde kong Sumanguru hadde erobret Mali. Sundjata begynte da å samle krigere han kunne stole på. Hans mor bøffelkvinnen døde.

I mellomtiden var Sundjatas griot Balla Fasséké og hans halvsøster fanger hos Sumanguru. Balla forsøkte å spionere på kongen men ble oppdaget, og reddet sitt liv ved å improvisere en hymne til trollkongen, som dermed tok Balla Fasséké som sin egen griot. Dermed hadde Sundjata en lovlig grunn til å erklære Sumanguru krig. Han reiste hjemover mot Mali og samlet slåsskjemper, bueskyttere og ryttere. Nær den maliske byen Kita satte han inn et overraskelsesangrep på Sumangurus styrker og seiret. I de neste kampene vant Sundjata med en mindre hær, men med overlegen taktisk styrke, men Sumanguru selv fikk han ikke has på. Han ofret okser og bukker. Balla Fasséké og halvsøsteren flyktet fra fangenskapet i Sumangurus by og kom tilbake. Halvsøsteren fortalte at Sumanguru hadde begjært henne, og hun hadde sagt at han skulle få henne om hun fikk vite hans største hemmelighet. Da hadde Sumanguru svart:
”Om noen vil ødelegge min magi, må han skyte meg med en pil uten spiss – nedgravet i byen i 41 dager, og alle må late sitt første morgenvann på pilen, som da vil bli som gift”.
I det avgjørende slaget skjøt Sundjata en slik pil. Den streifet Sumangurus skulder, og dermed var magien hans brutt. Etter seieren inviterte Sundjata lederne for alle rikene rundt til Kaba, en by i Mali. Der sa han at de kunne beholde sine kongedømmer, som nå ville være en del av Mali. Fra da av ble Sundjatas ord respektert som lov overalt. Imperiet Mali var født, det strakte seg fra skogene i syd til Sahara i nord. Sundjata styrte til sin død i 1255 – og hans rike bestod i 200 år.

Helten er skjebnebestemt for noe stort, men opplever motgang, hån og nederlag, reiser seg, kommer i livsfare, går igjennom langvarige prøvelser – og en dag er hans tid inne til å delta i verden, slå til, kjempe og gjøre kloke og riktige valg som gjør at han triumferer på en måte som også viser seg å være til menneskehetens beste. Dette kjenner vi igjen fra heltefortellinger i hele verden. For bak all nasjonal stolthet ligger det noe enda større: drømmen om et meningsfullt liv.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160929

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no