Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. sep GANESHA – GUDEN MED ELEFANTHODET
2. sep DIONYSOS OG ARIADNE
3. sep RICHARD OG ANDRE LØVEHJERTER
4. sep MOSES
5. sep EPLETS MYTOLOGI
6. sep MAYFLOWER – BEGYNNELSEN PÅ AMERIKA
7. sep KAREN BLIXENS VERDEN
8. sep ALFABETISMENS MYTER OG GLEDER
9. sep CHONGYANGFESTIVALEN
10. sep MYSTERIENE I ELEUSIS
11. sep DAVID HERBERT LAWRENCE
12. sep SLAGET VED MARATHON
13. sep JOHANNES GULLMUNN
14. sep DANTE OG KJÆRLIGHETEN
15. sep STABAT MATER DOLOROSA
16. sep LUMHOLZ OG HUICHOLFOLKET
17. sep HILDEGARD FRA BINGEN
18. sep DEN FLYVENDE HELGEN
19. sep HIPPOKRATES
20. sep ALEKSANDER DEN STORE
21. sep H. G. WELLS - MANNEN SOM FANT OPP TIDSMASKINEN
22. sep SUNDJATA SOM GRUNNLA MALI
23. sep SNORRE STURLASON
24. sep PARACELSUS
25. sep LYRIKK FRA DØDSCELLEN – FRANÇOIS VILLON
26. sep T. S. ELIOT OG GRALSLEGENDEN
27. sep KLOSTERLASSE – NORSK JESUITT, 60 ÅR I EKSIL
28. sep IFIGENEIA
29. sep MIKKELSMESS
30. sep DERVISJEN RUMIS DANS

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
RICHARD OG ANDRE LØVEHJERTER
Historiens, korstogenes og WScotts Rikard Løvehjerte. Tapperhet - i krig og i mytologien.
Da Rikard 1. ble kronet til konge av England 3. september 1089, nektet han jøder adgang til seremonien, kanskje fordi han skulle markere seg som en konsekvent kristen ridder. Enkelte jødiske ledere møtte likevel opp for å gi gaver. De ble kledd av, pisket og kastet ut. Et rykte spredde seg om at kongen nå hadde beordret jødeforfølgelse, og mange startet en klappjakt av overfall, tvangsdøping, ran og drap. Rikard straffet noen av overgriperne. Samme år drog han av gårde for å ta del i det tredje korstog.

Korstog kaltes krigstoktene som skulle spre den sanne kristendommen eller verne den mot hedninger, muslimer og avvikere. Først og fremst ble ordet brukt om hærferdene de vesteuropeiske ridderne foretok for å forsvare eller vinne tilbake Palestina fra muslimene. Deltakerne bar et rødt kors festet til skulderen.

På det store kirkemøtet i Clermont 27. november 1095 bebreidet pave Urban 2. alle i forsamlingen for deres synder og mante frem helvete om de ikke omvendte seg. Så skildret han de grusomme handlinger muslimene utsatte de kristne for i Midtøsten: Tarmene deres ble trukket ut mens de levde og blodet brukt til djevletilbedelse. Det var en kristen plikt å bekjempe barbariet. Et korstog innebar dessuten en mulighet gitt av Gud for syndere til å gjøre opp for seg. Ved å dra til Jerusalem og befri byen fra de vantro ville de reise veien fra den evige død til det evige liv, og ble de drept, ville de komme direkte til det himmelske kongeriket som martyrer for troen.

Hørt den før i en annen versjon?

Det tredje korstog ble ledet av Filip August av Frankrike sammen med Rikard 1. Filip August snudde, og Rikard forsto at han ikke kunne ta Jerusalem alene med sine små styrker, men oppnådde en treårig avtale om våpenhvile med muslimenes leder Saladin. Kristne pilegrimer skulle få adgang til byen. På vei hjem ble han tatt til fange i Østerrike. Han ble løskjøpt og kom seg til slutt tilbake til England, men der måtte han kjempe om makten med Johan uten land, som i lengre tid hadde konspirert mot ham i hans fravær.

Dette er bakgrunnen for glorifiseringen av Rikard som en mønsterkriger for ridderstanden og for hans sagnomsuste tilnavn Løvehjerte. Han beskrives som en mann med mellomblondt og rødt hår, blå øyne, dyp stemme og med en høyde på193 centimeter. Han døde 42 år gammel på tampen av århundret etter å ha vært i strid praktisk talt hele sitt liv. Dette er også bakgrunnen for fortellingen om Ivanhoe av Walter Scott fra 1819. Boken er blitt en klassiker i sin sjanger.

Med håp om en dag å kunne gjenreise det angelsaksiske dynastiet vil Cedric gifte seg med Rowena, en saksisk kvinne av edel byrd. Men hans sønn Ivanhoes kjærlighet til samme kvinne forkludrer planene, og Cedric gjør ham arveløs. Ivanhoe slutter seg da som frivillig til den modige kongens rekker av tapre, men lurvete menn. Alle de snille blir fanget og ført til et slott i Torquilstone. Det blir dristig beleiret av en bande ledet av Locksley og kong Rikard selv i forkledning. Den usedvanlig bredskuldrede, tapre, sorte ridder med sin dype stemme og sitt vidd, demaskerer seg overfor sine venner. ”Hjertet ditt er engelsk, Locksley”, sa den sorte ridder, ”og du har forstått det riktig når du ser det er din plikt å lyde meg. Jeg er Rikard av England.” Han sa det med en røst og i en tone som vel stemte med hans høye rang og med Løvehjertes art, og de fredløse kastet seg på kne for ham og gav ham sin hyllest, og bad om tilgivelse for sine forseelser.


Som legende i høymiddelalderen og hos Walter Scott er Rikard Løvehjerte det kjempende, mandige, rettferdige ridderidealet, den rene helt som forsvarer det gode mot det onde (Locksley er for øvrig identisk med Robin Hood). Dette er mytologi til bruk i krig.

Men fortellinger om mot handler innerst inne ikke om krig, men om å modnes som menneske.

”Jonatan berättade för mig om Nangijala, landet dit man kommer när man dör. Det är någonstans på andra sidan stjärnorna. Det var från Nangijala som alla sagor kom, sa han. Det var just där alla sagor hände, och kom man dit, så fick man vara med om äventyr från morgon till kväll och på nätterna också, sa Jonatan. Det var i Nangijalaa som Jonatan och jag blev Bröderna Lejonhjärta.”

Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte fra 1972 handler om brødrene Kavring og Jonatan, etter døden kjemper de for å befri Klungerdalen i landet Nangijala. Det klarer de, men Jonatan blir brent av en drage, og begge guttene kaster seg utfor et stup for at de skal komme sammen til det neste landet. Kavrings modige handlinger gjør at han får navnet Karl Løvehjerte, for i løpet av dette livet modnes han til en gutt.

Scott bruker 1100-tallets England, med slektsfeider og svik, riddere og sverd, Lindgren en gutts engstelige verden og møte med døden i et tidløst eventyrlig språk. Begge forenes i tilnavnet Løvehjerte, i dette tilfelle en beskrivelse av det stadium som tillegges mennesket idet det har bestått en tapperhetsprøve og dermed kan sammenlignes med dyret med gyllenbrun farge og strålelignende man – løven, som kan se rett på solen uten å blunke.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160907

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no