Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. aug KELTISK AUGUST
2. aug EROS
3. aug COLUMBUS
4. aug SHELLEY
5. aug FORTELLINGEN OM GENJI
6. aug LYSET PÅ TABOR BERG
7. aug MATA HARI
8. aug DOMINIKUS
9. aug URBEFOLKNINGER
10. aug DEN HELLIGE LAURENTIUS OG STJERNESKUDDENE
11. aug SANTA KLARA − FATTIGDOMMENS OG FJERNSYNETS HELGEN
12. aug HERAKLES
13. aug SKILPADDER OG SKAPELSESMYTER
14. aug EN SALMEBOK FRA 1457
15. aug MARIA HIMMELFERD
16. aug DEN HELLIGE ROCCO OG DØDSDANSEN
17. aug DAVY CROCKETT
18. aug DSJENGIS KHAN
19. aug VENUS DEN DYDIGE
20. aug BERNHARD AV CLAIRVAUX
21. aug VULKANGUDINNEN OG KJÆRLIGHETEN
22. aug GUSTAF FRÖDING
23. aug NEMESIS
24. aug BARTOLOMEUSNATTEN
25. aug NIETZSCHE, ZARATHUSTRA OG GUDS DØD
26. aug SKRIKET GJENNOM NATUREN – KRAKATAU OG MUNCH
27. aug PAN
28. aug AUGUSTIN
29. aug HATHOR DEN BLODIGE
30. aug KLEOPATRA
31. aug CALIGULA - KEISEREN SOM VILLE HA MÅNEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
GANESHA – GUDEN MED ELEFANTHODET
Ganesha, guden som fjerner alle hindringer - hans mirakuløse fødsel og dramatiske helbredelse.
Ganesha Chaturthi er en ti dagers feiring av guden Ganesha og foregår i slutten av august og eller i begynnelsen av september. Dette er derfor en passende dag å bli nærmere kjent med den indiske skarenes herre, sønn av Shiva og hans hustru Parvati, tykkmaget og med elefanthode. Mange hinduritualer begynner med en bønn til Ganesha.

Hinduismen er verdens tredje største religion. Den inneholder et rikt mangfold av uttrykk, former og guder, og respekten for alle variantene er et høyt hevet prinsipp. Sannheten kan uttrykkes på forskjellige måter, Gud har mange navn og former. Shiva betyr den milde og er ved siden av Vishnu hinduismens viktigste guddom. Han fremstilles midt i sin kosmiske dans i tilværelsens hjul, men også som en sotet, naken yogi nedsunket i meditasjon. Gjennom hans lange hår renner den hellige elven Ganges. Han er opprinnelig en asket fra Himalaya, hustruen Parvati er Himalayas datter. Verden består av Shivas etterkommere og alle vesener har Shiva som sjel. Verden er Shivas og Parvatis form. På tross av alt dette, og stikk i strid med all guddommelig fornuft, ønsket Parvati seg egne barn.

Parvati sa at hun gjerne ville ha et barn. Shiva svarte: ”Jeg er ingen familiefar. Man ofrer til sine døde forfedre, men jeg er udødelig og trenger ingen sønn. La oss nyte hverandre.” Men Parvati ga seg ikke. Hun ba ham bare gjøre seg gravid, og så kunne han fortsette med yogaen sin så mye han ville. Hun kunne ta seg av barneoppdragelsen, og dessuten lære opp sønnen til å bli asket, så ble det ingen etterkommere. Shiva ble sint og gikk. Etter en tid kom han tilbake og sa, at om hun bare ville ha en sønn for å føle lykken i å dekke et barns ansikt med kyss, ja, så skulle han da ikke være i veien. Han tok et stykke av drakten hennes, formet en tøysønn av det og sa hun kunne kysse i vei. Hun ble fornærmet. ”Ikke ert meg, store Shiva, jeg er ikke dum!” Mens hun sa det, holdt hun tøydukken inntil seg, og da den rørte brystet hennes, fikk den liv og ble til en liten gutt. Overveldet holdt hun barnet inntil seg og ropte: ”Den lever!” ”Mamma,” svarte gutten. Brystet hennes flommet over av melk, barnet drakk og smilte. Hun kysset ham kjærlig og takket sin mann, som var også var overrasket over at det hadde blitt et ordentlig barn. Han undersøkte gutten og sa at barnets liv ville bli kortvarig. Da falt hodet av gutten.

Parvati var utrøstelig. Shiva visste at dette ville få hennes sjel til å visne, og bestemte seg for å få sønnen til å leve igjen. Han ba henne sette hodet tilbake på kroppen, men det ville ikke sitte. Da sa en stemme fra himmelen at gutten var blitt halshugd av et ondt blikk, og derfor måtte et annet hode til. Shiva tilkalte nå tjeneren Nandin og ba ham finne et hode som vendte mot nord, slik sønnens hode hadde vendt da ulykken skjedde. Nandin gikk til han fant guden Indras kongeelefant. Den hadde ansiktet riktig vei. Nandin skar i elefantens hode, men den brølte så Indra selv dukket opp. Nandin fortalte om ærendet. Indra spurte da hvordan en trell av Shiva som lever i villmarken bare kunne komme og hugge hodet av hans elefant. De to brakte sammen i slåsskamp og i kampens hete skar han av elefantens hode.

Shiva priste Nandin. Gutten levde igjen, nå med elefanthode som bringer lykke, klart som månen og rødt som en rose. Den nye guden var kort og tykk med fire armer og tre øyne. Alle kom for å se. Brahma ga ham en bønnekrans han kunne bruke når han skule fremsi mantraer og sa han skulle kalles ”Rundmage” og tilbes før man satte i gang med noe nytt. Visdomsgudinnen ga ham en penn, Vishnus kone en lotus og Shiva et tigerskinn. Han ble lovpris av alle, og det ble vedtatt at han skulle være leder for hjelpegudene, gana, og derfor hete Ganesha. Han skulle også kalles Elefanthode. Og Rundmage. Og de som ønsker å legge hindringer i veien for folk, blir redde bare de tenker på ham, derfor skulle han også kalles Hindringenes herre.

Indra sørget over elefanttapet, men oppsøkte Shiva og beklaget at han hadde kjempet mot tjeneren. Shiva ga ham en udødelig okse til gjengjeld. Parvati tok seg godt av Ganesha og kysset elefanthodet hans. Ganesha ble en stor yogi og brydde seg aldri om verdslige ting.

Fortellingen om Ganeshas fødsel fins også i en versjon der han blir skapt av Parvati alene fordi hun trenger en dørvokter, men glemmer å fortelle ham at hun har en ektemann, derfor stenger han Shiva ute. Shiva hugger da av ham hodet. Parvati truer nå med å ødelegge hele verden, derfor ordner de andre gudene med elefanthodet. Fordi Ganesha kan hjelpe til med å fjerne enhver tenkelig hindring, er hans symboldyr en mus, som kan komme seg inn overalt. Ganesha er mulighetenes gud, hjelper oss med et hode fra et dyr som har levd 50 ganger lenger oss – til å finne en utvei, for det fins alltid en utvei.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160907

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no