Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. aug KELTISK AUGUST
2. aug EROS
3. aug COLUMBUS
4. aug SHELLEY
5. aug FORTELLINGEN OM GENJI
6. aug LYSET PÅ TABOR BERG
7. aug MATA HARI
8. aug DOMINIKUS
9. aug URBEFOLKNINGER
10. aug DEN HELLIGE LAURENTIUS OG STJERNESKUDDENE
11. aug SANTA KLARA − FATTIGDOMMENS OG FJERNSYNETS HELGEN
12. aug HERAKLES
13. aug SKILPADDER OG SKAPELSESMYTER
14. aug EN SALMEBOK FRA 1457
15. aug MARIA HIMMELFERD
16. aug DEN HELLIGE ROCCO OG DØDSDANSEN
17. aug DAVY CROCKETT
18. aug DSJENGIS KHAN
19. aug VENUS DEN DYDIGE
20. aug BERNHARD AV CLAIRVAUX
21. aug VULKANGUDINNEN OG KJÆRLIGHETEN
22. aug GUSTAF FRÖDING
23. aug NEMESIS
24. aug BARTOLOMEUSNATTEN
25. aug NIETZSCHE, ZARATHUSTRA OG GUDS DØD
26. aug SKRIKET GJENNOM NATUREN – KRAKATAU OG MUNCH
27. aug PAN
28. aug AUGUSTIN
29. aug HATHOR DEN BLODIGE
30. aug KLEOPATRA
31. aug CALIGULA - KEISEREN SOM VILLE HA MÅNEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
CALIGULA - KEISEREN SOM VILLE HA MÅNEN
Fortellingene om Keiser Caligulas ondskap, Camus skuespill om ham og Den onder hersker som arketypisk skikkelse.
Gutten elsket å løpe rundt i leiren i militærstøvler i barnestørrelse, så soldatene begynte å kalle ham Småstøvler, på latin Caligula, et kjælenavn han beholdt. Da han hadde vokst ut av barnestøvlene, var han eneste arving til tronen. Det første han gjorde som Roms keiser, var å øse ut midler og bli populær. Så startet han et fireårig mareritt. Caligula skal ha krevd hesten sin, Incitatus, utropt til konsul. I selve palasset lå stallen, med fløyel på gulvet. Hesten spiste også med herskeren. Caligulas begrunnelse for hesteforfremmelsen var at det bare fantes esler i konsulatet. Altså et slags stunt, en ironisk handling.

Caligula ble født 31. august i år 12. Hans militære erobringsforsøk mislyktes. Fordi han selv hadde lite hår, fikk han folk med tykt hår tvangsklippet og barbert. Han kjedet seg sånn på en fest at han ga ordre til at alle som hadde deltatt i den, skulle drepes. Han kastet ikke bare kristne til løvene, men også fattiglemmer og politikere han ikke likte. Han ble tatt på fersk gjerning da han lå med en av søstrene sine. Det affiserte ham ikke. Biografen Suetonius skrev at han fikk bygd om keiserpalasset slik at Castor og Pollux-tempelet nå utgjorde vestibylen, og at han ofte stilte seg opp mellom statuene av dem for selv å bli tilbedt. Castor og Pollux er de latinske navnene på et tvillingpar i gresk gudetro, også kalt dioskurene, ”Guds gutter”. Dioskurene symboliserer broderkjærlighet og var viktige guddommer i Roma. Det var bygd et tempel for å hedre dem, Caligula gjorde tempelet til en del av sitt hus. Meldingen var klar: Jeg trenger ikke gudenes nåde, jeg er en av dem.

Forfatteren Albert Camus skrev i 1944 skuespillet Caligula, bygd på nettopp Suetonius’ biografi, som er den eldste. Det åpner med at keiseren er forsvunnet. Han var full av sorg over søsterens død, har det hendt ham noe? Da dukker han opp igjen, blek, og sier at denne vår verden, det alminnelige livet, er uutholdelig. Han har vært ute og forsøkt å få tak i månen. Han vil ha den, han vil ha, som han sier, månen eller lykken eller det evige liv eller noe som ikke er av denne verden. Rådgiverne forklarer at det dessverre ikke er mulig. Caligula svarer at det bare er fordi ingen har våget å forfølge sine ideer hele veien at dette hittil ikke har vært mulig.

Hans intendant erklærer at keiserdømmets finanser nå er det viktigste. Caligula tar ham på ordet og bestemmer at patrisiere som har formue skal testamentere den til staten og ikke til sine barn. Etter hvert som staten trenger pengene, skal patrisierne drepes. Dette er logisk siden finansene er viktigere enn alt annet. Da hans fortrolige blir alene med ham, forklarer Caligula at dette var en leksjon i politikk, nettopp fordi forslaget hans er umulig. Han holder på å forsøke å få tak i månen. – Fra nå av har min frihet ingen grenser, sier han, og hustruen svarer: –Jeg tviler på om denne din oppdagelse vil gjøre oss noe lykkeligere, og Caligula svarer henne: –Det gjør jeg også. – Hva med kjærligheten? spør hun. – Kjærlighet betyr ingenting svarer han, du hørte hva han sa, finansene er det viktigste.

Under et måltid kommanderer han folk til å le og tar med seg en rådgivers kone på et annet rom, ligger med henne, kommer tilbake og skjenker mer vin. Han stenger kornkammeret og forårsaker sult bare fordi han har lyst, maktmisbruket er beviset på at han er fri. Han dreper en av sine nærmeste ved å få ham til å drikke gift mens de andre ser på. Han blir fortalt at det er en plan om å drepe ham, fortrekker ikke en mine, foretar seg ingenting. Drapsmennene nøler, for hans mot og ærlighet berører dem. Caligula innrømmer i en lang samtale med hustruen at han nå er lykkelig, så kveler han henne. Han sier så til speilet at han kjenner at han lever. Da kommer de endelig og dreper ham.

Den onde hersker er en mytisk skikkelse. Astrid Lindgren har sin ridder Kato, Bibelen sin kong Herodes, historien sin Hitler. I en dualistisk verden blir fienden når det er nødvendig entydig ond. Den onde er et alminnelig menneske som tenker strengt logisk, vil forandre terrenget etter eget eller andres hode, pynte på virkeligheten. Kriminalromaner og avisartikler om overgrep og tortur, krigshistorie og trippelmord, hvorfor er det godt stoff? Ett av svarene er at det uhyrlige og forbudte er en del av oss. Fordi vi selv en eller annen gang, bevisst eller ikke, når vi løp rundt i barnesko eller senere, har tenkt tanken å prøve å få tak i månen.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160902

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no

08.08.2020 22:57:15