Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. aug KELTISK AUGUST
2. aug EROS
3. aug COLUMBUS
4. aug SHELLEY
5. aug FORTELLINGEN OM GENJI
6. aug LYSET PÅ TABOR BERG
7. aug MATA HARI
8. aug DOMINIKUS
9. aug URBEFOLKNINGER
10. aug DEN HELLIGE LAURENTIUS OG STJERNESKUDDENE
11. aug SANTA KLARA − FATTIGDOMMENS OG FJERNSYNETS HELGEN
12. aug HERAKLES
13. aug SKILPADDER OG SKAPELSESMYTER
14. aug EN SALMEBOK FRA 1457
15. aug MARIA HIMMELFERD
16. aug DEN HELLIGE ROCCO OG DØDSDANSEN
17. aug DAVY CROCKETT
18. aug DSJENGIS KHAN
19. aug VENUS DEN DYDIGE
20. aug BERNHARD AV CLAIRVAUX
21. aug VULKANGUDINNEN OG KJÆRLIGHETEN
22. aug GUSTAF FRÖDING
23. aug NEMESIS
24. aug BARTOLOMEUSNATTEN
25. aug NIETZSCHE, ZARATHUSTRA OG GUDS DØD
26. aug SKRIKET GJENNOM NATUREN – KRAKATAU OG MUNCH
27. aug PAN
28. aug AUGUSTIN
29. aug HATHOR DEN BLODIGE
30. aug KLEOPATRA
31. aug CALIGULA - KEISEREN SOM VILLE HA MÅNEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
HATHOR DEN BLODIGE
Gudinnen som ga liv, men også kunne bli så mordlysten og blodtørstig at hun slaktet ned mennesker i pur glede.
Det er den egyptiske gudinnen Hathors fødselsdag. Hathor betyr Horus’ bolig. Horus, Egypts eldste statsgud, var himmelgud, og solen og månen var hans øyne. Man tenkte seg at han hvilte ved Hathors bryst hver kveld og ble gjenfødt ved morgengry. (NB: Den unge Horus, han som Isis fødte i Nildeltaet etter å ha latt seg befrukte av sin døde manns levning, er en annen Horus). Hathor tar form av både løve og ku, men først og fremst er hun den himmelske ku som fødte universet og alle ting. Hun avbildes gjerne som et menneske med kuhode med solskiven blant hornene, andre ganger forestilte som en eneste kjempestor kukropp som når fra horisont til horisont.

Kua og oksen slik vi kjenner dem, tamfeet, stammer fra uroksen som oppsto i India for to millioner år siden. I en kvart million år har den også levd i Europa, nesten helt til våre dager. Det ble rapportert om 38 urokser i Polen på 1500-tallet men på tross av dødsstraff for å drepe dyret, ble den siste ble skutt i Jaktorowskaskogen i 1627. To millioner års evolusjon stanset av overklassens lystjakt!

Uroksen, større enn en oksen vi kjenner, er avbildet i mange varianter i de klassiske kulturene. Oksen og kua har vært uunnværlige trekkdyr og gitt oss mat og klær i praktisk talt hele vår historie. Dermed har de selvsagt en sentral plass i mytologien. Oksen var maskulin og rå som vill, og fortellingene om monsterokser er mange. men som temmet er den åkerbrukets trofaste tjener, sinnbilde på tålmodighet og fredsommelig styrke, sammen med månen Moder Jords fremste attributt. Kua står for moderlig nærende krefter. I den førkristne nordiske mytologien slikker kua Audhumla frem gudenes stamfar Bure av salt stein.

Som ku møtte Hathor den døde i underverdenen, der hun ga vann til tørste sjeler som hang fra palmeblader. Hun var også gudinnen for kjærlighet, musikk, dans, sang, rus, nytelse og livsglede. Kanskje er hun den eldste av alle egyptiske guder, i alle fall den første som hadde egne templer. Men som andre gudinner både ga hun og tok liv, for hun er altså også løve. Den Hathor det dreier seg om i dag, er himmelguden Ras datter, han kaller henne sitt øye.

I uminnelige tider hadde solguden Ra stått frem i strålende skikkelse, fryktet og elsket av dødelige. Men så sa menneskene: − Se, Ra er blitt gammel. Lemmene er som av gull, leddene av sølv. Ra ble skuffet over latter og nedsettende snakk. Han innkalte forsamlingen av guder. – Lyd min befaling i hemmelighet, så menneskene ikke hører og ser dere, for da kan de skremmes og gjemme seg. Varsomt og lydløst ankom gudene og gudinnene til Ras palass. Gudene og gudinnene sa: − Tal til oss, så vi kan høre. Ra sa da til Nun: − Du eldste gud, hør hvordan menneskene jeg har skapt, spotter meg. Si meg hva jeg skal gjøre. Hans Majestet Nun svarte: − Min sønn Ra, send din datter, ditt øye, til å bekjempe dem som er imot deg. Og da sto Ras datter frem, Hathor, den rasende gudinnen, som en løve kaster seg over byttet er slakting hennes fornøyelse og blod hennes fryd. Hun reiste ned til de to land for å slå i hjel dem som hadde spottet oRa. Frem og tilbake for hun og slo ihjel, og opprørerne flyktet for henne. − Ved ditt liv, o, Ra, ropte hun. − Jeg utøver din vilje overfor menneskene, og mitt hjerte gleder seg. Elven rant rød, og gudinnen vasset i menneskeblod, og hennes føtter ble røde.

Ra så på jorden, og hans hjerte ble fullt av medynk for menneskene, selv om de hadde reist seg mot ham. Men ikke en gang han kunne få Hathor til å holde opp nå. Ra kalte sine budbringere til seg og sa: − Bring meg frukten som bringer søvn. De dro hurtig som stormen til Elefantine, der elven raser mot klippene, og hentet den skarlagensrøde frukten med saft av samme farge som menneskeblod. Kvinnene malte bygg og brygget øl, og blandet saften i ølet. Det ble 7000 kanner rødt øl som så ut som menneskeblod. Ra sa: − Tøm det ut over markene der mennene og kvinnene har blitt slått ihjel før morgenen gryr. Den fryktede gudinnen var igjen rede til slakt, og speidet rundt etter bytte. Men på markene ned blodets farge fantes intet levende. Da lo hun sin løvinnelatter av det hun trodde var frukten av hennes egne gjerninger, og stanset opp for å drikke. Hun drakk og lo, for den søvnbringende saften steg til hennes hjerne, og hun klarte ikke å slå ihjel noen flere. Da sa Ra: − Kom i fred, du søte.

Kua som ga liv ble på guddommelig befaling så mordlysten at hun slaktet ned mennesker i pur glede til hun måtte lures med berusende sovemedisin for å klare å holde opp. Det kan diskuteres hvor søtt det er. Men fedre er alltid svake for sine døtre. Og dette var trolig siste gang noen lo av en egyptisk gud.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160902

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no