Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. aug KELTISK AUGUST
2. aug EROS
3. aug COLUMBUS
4. aug SHELLEY
5. aug FORTELLINGEN OM GENJI
6. aug LYSET PÅ TABOR BERG
7. aug MATA HARI
8. aug DOMINIKUS
9. aug URBEFOLKNINGER
10. aug DEN HELLIGE LAURENTIUS OG STJERNESKUDDENE
11. aug SANTA KLARA − FATTIGDOMMENS OG FJERNSYNETS HELGEN
12. aug HERAKLES
13. aug SKILPADDER OG SKAPELSESMYTER
14. aug EN SALMEBOK FRA 1457
15. aug MARIA HIMMELFERD
16. aug DEN HELLIGE ROCCO OG DØDSDANSEN
17. aug DAVY CROCKETT
18. aug DSJENGIS KHAN
19. aug VENUS DEN DYDIGE
20. aug BERNHARD AV CLAIRVAUX
21. aug VULKANGUDINNEN OG KJÆRLIGHETEN
22. aug GUSTAF FRÖDING
23. aug NEMESIS
24. aug BARTOLOMEUSNATTEN
25. aug NIETZSCHE, ZARATHUSTRA OG GUDS DØD
26. aug SKRIKET GJENNOM NATUREN – KRAKATAU OG MUNCH
27. aug PAN
28. aug AUGUSTIN
29. aug HATHOR DEN BLODIGE
30. aug KLEOPATRA
31. aug CALIGULA - KEISEREN SOM VILLE HA MÅNEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
VULKANGUDINNEN OG KJÆRLIGHETEN
Gudinnen Peles reise til sin elsk"
Mytens viktigste funksjon er å gjenforene bevisstheten med livets natur, å lære oss å leve i pakt med livet slik det er. Vi personifiserer og lager begreper. Vi ber til faderen i himmelen, forholder oss til Moder Jord og inkarnerer havets livsødeleggende stormer med et forsmådd vesens kraftfulle temperament. Og vulkaner, hvordan beskriver vi dem og deres utbrudd – med menneskelige termer?

HAWAII består av 8 vulkanske øyer i det nordlige Stillehav. To av øyene har fortsatt aktive vulkaner. På den over 4200 meter høye Mauna Keas østskråning ligger et vulkankrater, som har hatt et mer eller mindre sammenhengende utbrudd siden 1983 og er verdens mest aktive vulkan. På øyene bor 1,2 millioner mennesker. 21. august 1959 ble Hawaii opptatt som USAs 50. delstat. Det gir en sjelden anledning til å snakke om verdens eneste velutviklede vulkanmytologi.

Vulkangudinnen Pele (betyr flytende lava) ble født som en flamme i munnen til modergudinnen. Pele hadde tolv søsken, og hennes yngste søster kom til verden som et egg. Det ble Peles oppgave å skjule dette under armen – til barnet skulle klekkes ut. Lillesøsteren het Hiiaka, og Pele reiste hjemmefra med barnet i lendekledet sitt.

Hennes bror kongen ga Pele kanoen Virvelvinden og hans padlere Tidevannet og Havstrømmene. Etter kort tid nådde hun øya Niihau. Hun krysset saltmyrene, og om kvelden nådde hun frem til dronningens bosted. Dronningen hadde aldri før sett en kvinne med rygg rett som en fjellside og bryster runde som månen, ble betatt og velvillig og de to avla et vennskapsløfte. I ti dager lekte hun og danset og mottok gaver og hyllest. Først da hun hadde dratt videre, gikk det opp for dronningen at denne vakre kvinnen var et guddommelig vesen.

Hun kom nå til et sted der folk var samlet til idrettsleker og oppdaget Lohiau, kongen av Kauai. Navnet hans betyr treiging, for han var ikke av de kvikkeste, men så vakker at Pele ville ha ham uansett. Hun sto nå i sin overjordiske skjønnhet ved inngangen og sang en sang om fjellene. Lohiau ba henne komme inn og ble svært overrasket da hun spurte om han ville bli hennes ektemann. Da han hørte at hun var den livsfarlige Pele, sa han ja. Etter måltidet sa hun at de ikke kunne sove sammen før hun hadde skaffet dem et hjem. Han ble flau, men sånn måtte det bli.

Pele gravde en hule men stanset da hun traff på vann. Dette gjentok seg mange ganger med samme resultat. dro til Molokai, der gjorde hun seg usynlig for å slippe innpåslitne menn. Men også der støtte hun på vann. Nå reiste hun til øya Hawaii, der den lokale guden stakk av da han så henne. Pele grov dag og natt, og endelig fant hun ild. Hun laget et hus stort nok til alle sine søsken. Hun ga søsteren menneskeform, og de to var lykkelige i det nye hjemmet.

En gang kalte hun få søstrene til å dra til Kauai for å hente mannen sin, men de ville ikke. Da ga hun Hiiaka ordre om å det, ikke bruke mer enn 40 dager på turen og ikke kysse ham, for da ville det gå lillesøsteren ille. Pele innga henne med overnaturlige krefter. Hiiaka fikk hjelp av den trofaste vennen Wahine Omaho. De ble forfulgt, men unnslapp med å omskape seg til gamle. Da de endelig kom frem til Lohiaus rike, viste det seg at Lohiau var død. Men Hiiaka ga ikke opp, hun hadde jo overnaturlig kraft i nå. Hun så Lohiaus ånd fly over en skarp klippetopp og ga Wahine Omaho evnen til å fly. De fulgte etter ånden over klippene, og til slutt fanget Hiiaka den i en blomst og skyndte seg tilbake til hulene der Lohiaus kropp var blitt lagt. Nå arbeidet begge kvinnene med å få ånden tilbake i kroppen. Hiiaka fikk den inn gjennom et kutt i stortåen, men det var ikke lett å få den videre. Åtte dager tok det. Da kunne Hiiaka endelig ta Lohiau til hans hus og bade ham i sjøen i fem netter slik skikken var når en død mann ble vekket til live. Da folk oppdaget at høvdingen var stått opp fra de døde, kom de med gaver og gledet seg i takknemlighet.

De tre reiste til Hawaii. Men Hiiaka var nå overveldet av kjærlighet til Lohiau, slo armene rundt ham og kysset ham. Alle så det.

Peles raseri var guddommelig grenseløst. Hun sendte sine søstre for å ødelegge Lohiau med lavastrømmer, men de så hvor vakker han var og ville ikke. Da sørget Pele for at lavaen antente kroppen hans. Hiiaka ble rasende og grov en tunnel fra vulkanen og ut i sjøen slik at ilden i krateret nesten sluknet. Hiiaka gikk med på å spare Peles liv om hun aldri fikk se henne igjen. Hun dro nå til Lohiaus øy og fortalte Lohiaus beste venn hva Pele hadde gjort, og han sverget på at han skulle trekke ut hennes øyelokk og fylle munnen hennes med jord. Men Pele overvant ham med sin sjarm, og etter fire dager tok han Hiiaka som kone og dro hjem. Men Lohiau var blitt reddet av venner, og fikk til slutt treffe sin elskede Hiiaka igjen. De to ble forent, og Lohiaus venn druknet seg da i skam og solidaritet.

Slik ser hawaiierne på sine vulkaners styrke og kraft, bare kjærligheten er så ildfull, så kraftfull og så katastrofalt ødeleggende.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160826

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no