Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. aug KELTISK AUGUST
2. aug EROS
3. aug COLUMBUS
4. aug SHELLEY
5. aug FORTELLINGEN OM GENJI
6. aug LYSET PÅ TABOR BERG
7. aug MATA HARI
8. aug DOMINIKUS
9. aug URBEFOLKNINGER
10. aug DEN HELLIGE LAURENTIUS OG STJERNESKUDDENE
11. aug SANTA KLARA − FATTIGDOMMENS OG FJERNSYNETS HELGEN
12. aug HERAKLES
13. aug SKILPADDER OG SKAPELSESMYTER
14. aug EN SALMEBOK FRA 1457
15. aug MARIA HIMMELFERD
16. aug DEN HELLIGE ROCCO OG DØDSDANSEN
17. aug DAVY CROCKETT
18. aug DSJENGIS KHAN
19. aug VENUS DEN DYDIGE
20. aug BERNHARD AV CLAIRVAUX
21. aug VULKANGUDINNEN OG KJÆRLIGHETEN
22. aug GUSTAF FRÖDING
23. aug NEMESIS
24. aug BARTOLOMEUSNATTEN
25. aug NIETZSCHE, ZARATHUSTRA OG GUDS DØD
26. aug SKRIKET GJENNOM NATUREN – KRAKATAU OG MUNCH
27. aug PAN
28. aug AUGUSTIN
29. aug HATHOR DEN BLODIGE
30. aug KLEOPATRA
31. aug CALIGULA - KEISEREN SOM VILLE HA MÅNEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
DAVY CROCKETT
Heltens mytologi - om klassiske helter - og moderne. Myten om Davy Crockett - gårsdagens helt.
Heltemytens oppgave er å ruste oss til vanskelige oppgaver ved å fortelle at å utføre modige handlinger er gledesfylt og gir belønning, at vi er større og sterkere enn vi tror, at verden er et underfullt sted, og at evig liv er mulig.

Herakles, som jeg skrev om for få dager siden, befrir menneskene fra monstere. En annen greker, Jason, beseirer dragen og tar med seg det magiske skinnet tilbake fra sin dristige reise og erobrer tronen fra en undertrykker. Vergils Aeneas trosser farene i det brennende Troja og ender på den italienske halvøy der han blir romernes stamfar. Heltens liv er dramatisk, han utfører en gjerning som transformerer ham til et guddommelig vesen.

Når vi i dag snakker om heltedyrkelse, mener vi en nesegrus beundring av et forbilde. Heltedyrkelse i Hellas var noe ganske konkret. Her holdt man felles måltider og helte dyreofferblod i jorden. Helten ble besunget. Hans knokler kunne få magiske egenskaper, noe som ble videreutviklet i kristen helgendyrkelse. Helten kunne være lokal, eller en verdensberømthet som Odyssevs. Joseph Campbell har analysert den mytiske hero i sin bok ”Helten med de tusen ansikter.” Bak heltens strabaser foretar han en INDRE reise. Det er dypt nede i menneskesjelen hindrene overkommes og uhyrene overvinnes. Helten finner veien til en annen verden, der oppnår han noe, lærer en hemmelighet, som han kommer tilbake og bringer med seg til menneskeheten. Slik sett er også religionsstifterne helter; Jesus lot seg korsfeste og kom tilbake fra dødsriket for å bringe frelse.

Det kan virke som om helter i vår tid ikke er fullverdige mytologiske helter, men det er ikke vanskelig å kjenne igjen enkelte vesentlige trekk. Herakles skulle ha sunget:

Har ikke noe hjem og er ingen manns sønn,
ikke hjem eller sønn skal jeg eie.
Jeg er en fremmed langt bortefra.

Det kunne like gjerne ha vært cowboyheltens triste formulering av bakgrunnen for hans rastløse ferd gjennom det ville Vesten. Han er ”a poor lonesome cowboy a long way from home”, som parodien Lucky Luke synger i tegneserien, for han har sagt nei til dennesidig triviell lykke. En som er sterkt knyttet til familien, vil ha problemer med å fungere som helt for hele menneskeheten.

James Bond og Indiana Jones er helter. De gir oss ikke så mye åndelig føde fra undrenes rike, men lærer oss i hvert fall å takle utfordringer i en uoversiktlig verden. De forteller oss at når det gjelder smidighet, styrke, mot, snarrådighet og klokskap, er vi grenseløse. Det vil si – de er grenseløse. Men det overføres til oss. I hvert fall er vi grenseløse de første fem minuttene etter at filmen er slutt. Vi går på en annen måte. På en grenseløs måte.

En av gårsdagens helter, virkningsfull frem til midten av 1900-tallet, var Davy Crockett. Han var også en virkelig person, som ble født 17. august 1786, i Tennessee, og var folkehelt allerede i sin samtid, kjent for sin slagferdighet. Som barn skulle han ha blitt avvent fra brystmelk på whisky og bjørnekjøtt.

Ryktene om hans styrke, mot, treffsikkerhet og kontakt med naturen spredde seg raskt. Året 1835 var preget av en viss frykt for hva Halleys komet kunne forårsake av skader på jorden, men det ble sagt at Crockett hadde planer om å klatre opp på toppen av Alleghenyfjellene i Pennsylvania og vri halen av den.

Folkeminnegranskere mener at den virkelige Crockett var en skrythals som lot kone og barn i stikken. Dette er derimot en TYPISK fremstilling av myten Davy Crockett:

For lenge siden var Amerika et land av villmark. Dypt inne i de store skogene kom Davy Crockett til verden. Lille Davy lærte hvert eneste tre å kjenne, likeledes alle dyrene, fra pungrotten til bjørnen. Da han ble større, ble han en kløpper til å skyte. En gang kom både en bjørn og en panter mot ham. Davy fyrte av riflen mot en stor stein midt imellom dyrene. Kulen delte steinen i to, den ene delen traff bjørnen, den andre panteren. Ingen tvil om at Davy var en av de største jegerne som har levd. En gang fikk han øye på en vaskebjørn i et tre. Han smilte til den. Da kom den ned til ham. Senere forsøkte han smilet sitt på en ordentlig bjørn. Han så bjørnen rett inn i øynene. Bjørnen så Davy rett inn i øynene. Davy smilte. Da knurret bjørnen og gikk til angrep. Davy og bjørnen rullet overende og bakken under dem ristet. Davy vant kampen, men fra da av sparte han smilet til små dyr. Da indianerne gikk til krig, ble han med og beseiret dem i skogen og sumpene. Davy kjempet modig, men likte ikke krigen. Han hjalp til med å få fred med indianerne, og straks ble de venner. For dette ble han valgt inn i kongressen. Slik presenterte han seg der: − Jeg er Davy Crockett og kommer rett fra urskogen. Jeg er halvveis hest og halvveis alligator, og jeg er litt i slekt med kurrende due. Jeg har den hurtigste hesten, den vakreste søsteren, den sikreste riflen og den styggeste hunden i hele Tennessee.

I Davys egen selvbiografi kommer det frem at også denne helten hadde sin porsjon hjemløshet. Han slo en jevngammel gutt som hadde fornærmet ham første skoledag, så seg tvunget til å skulke skolen for å unngå juling av læreren, som etter noen uker spurte faren hvor gutten ble av. Faren nektet å lytte til Davys versjon. Gutten rømte da hjemmefra, fra by til by over hele delstaten. Slik fikk han opplæring i å klare seg selv. Som nittenåring kom han hjem. Til Davys store overraskelse ble alle, inkludert faren, lykkelig for å se ham igjen.

Slaget ved Alamo sto mellom Mexicos hær og opprørske styrker fra Texas. Det var under 200 frivillige teksanere, Davy Crockett ledet en gruppe på tolv fra Tennessee. General Santa Anna angrep med flere tusen soldater. Alle gikk de i døden for friheten, også Davy Crockett.

Myten Davy Crockett har blitt til på samme måte som mange nyere myter, med utgangspunkt i en virkelig historie, men med sagnets overdrivelser. På 1950-tallet laget Disney TV-serier og filmer av Crockett-legenden. Davy dukket også opp i bøker og tegneserier. Han var venner med dyr og indianere, bar klær med skinn og frynser, vaskebjørnlue og tomahawk, var selvstendig, snarrådig og modig, behersket villmarka, traff med rifla, var rettferdig og døde en heltemodig død. Mye å bli inspirert av, men ingen avgjørende ny åndelig innsikt. Derfor har han allerede blitt degradert fra å være helt til å bli en figur vi ikke helt husker hvorfor vi så sånn opp til. Det er som det skal være.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160817

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no