Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. aug KELTISK AUGUST
2. aug EROS
3. aug COLUMBUS
4. aug SHELLEY
5. aug FORTELLINGEN OM GENJI
6. aug LYSET PÅ TABOR BERG
7. aug MATA HARI
8. aug DOMINIKUS
9. aug URBEFOLKNINGER
10. aug DEN HELLIGE LAURENTIUS OG STJERNESKUDDENE
11. aug SANTA KLARA − FATTIGDOMMENS OG FJERNSYNETS HELGEN
12. aug HERAKLES
13. aug SKILPADDER OG SKAPELSESMYTER
14. aug EN SALMEBOK FRA 1457
15. aug MARIA HIMMELFERD
16. aug DEN HELLIGE ROCCO OG DØDSDANSEN
17. aug DAVY CROCKETT
18. aug DSJENGIS KHAN
19. aug VENUS DEN DYDIGE
20. aug BERNHARD AV CLAIRVAUX
21. aug VULKANGUDINNEN OG KJÆRLIGHETEN
22. aug GUSTAF FRÖDING
23. aug NEMESIS
24. aug BARTOLOMEUSNATTEN
25. aug NIETZSCHE, ZARATHUSTRA OG GUDS DØD
26. aug SKRIKET GJENNOM NATUREN – KRAKATAU OG MUNCH
27. aug PAN
28. aug AUGUSTIN
29. aug HATHOR DEN BLODIGE
30. aug KLEOPATRA
31. aug CALIGULA - KEISEREN SOM VILLE HA MÅNEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
MARIA HIMMELFERD
Legenden om Marias himmelferd. Hennes vei fra Galilea til å bli himmeldronning. Mariaåpenbaringer på 1800- og 1900-tallet.
I Santa Maria Gloriosa dei Frari-kirken i Venezia har Tizians seks meter høye bilde ”Marias Himmelferd” prydet høyalteret siden 1518. Jomfruen står på en sky og er tiljublet av englebarn som spiller tamburin. Hun bærer en flommende kjole av en helt spesiell rød-oransje farge, som etter dette er blitt kalt tizianrødt. Under skylaget, på jorden, strekker apostlene seg mot henne. Øverst holder Gud Herren armene utstrakte som om han svever og samtidig gjør seg klar til å ta i mot Jesu Hellige Mor.

15.august, Maria Himmelferd, er for mange rundt Middelhavet den helligste av årets dager. Legenden om hennes død og bortrykkelse varierer, men dette er den som er fortalt lengst.

Da tiden for Jomfru Marias død var kommet, samlet apostlene seg rundt sengen hennes. Et ukjent lys fylte plutselig rommet, apostlene falt på kne, og himmelen åpnet seg. Der så de menneskesønnen på en lyssky, og mens Marias ansikt strålte av morskjærlighet, sprang hennes sjel inn i sønnens armer. Neste dag ble hennes legeme hyllet inn i en kostbar linduk. Apostlene bar henne til Getsemanehagen og senket henne i graven. I tre dager våket og ba de. Da viste Herren seg med en hærskare engler. Marias sjel forente seg med legemet, hun sto opp av graven og for opp til himmelen ledsaget av engleskaren. Maria mottok en strålende stjernekrone og ble kronet til himmeldronning.

Fra gammelt av er festen for Marias opptagelse i himmelen, Assumptio, den største av alle Maria-høytider. Hennes mottakelse i himmelen blir sett som symbolet på løftet gitt av Jesus til alle utholdende kristne, at de også vil bli tatt imot. Dagen er offentlig høytidsdag i Belgia, Kamerun, Frankrike, Italia, Paraguay, Malta, Polen og Spania. De ortodokse feirer Guds Mors Innsovning i dag de også, med to ukers faste i forkant, de mener riktignok at hun først døde og så ble tatt opp til himmelen. Hun blir i Hellas kalt Panagia, den aller helligste, for hun har som det første menneske erfart guddommeliggjørelsen.

Tradisjonen bak feiringen er gammel. Johannes’ åpenbaring, kapittel 12, begynner: ”Og et stort tegn ble sett i himmelen: En kvinne kledt med solen og månen under hennes føtter, og på hodet en krone av tolv stjerner.”

I tidlig middelalder fremstilles hun som dronning sittende ved sin sønns side. Tanken er at Jesus er Messias, den salvede, altså konge, ergo er hans mor også kongelig. I Roma hadde man feiret jaktgudinnen Diana 15. august, med en mengde fakler. Faklene er der fortsatt, guddommen en annen. Men himmelferd ble ikke vedtatt dogme i Vatikanet før i 1950 under pave Pius 12. Med vedtaket ble det etablert et grunnleggende skille mellom Maria og de andre helgenene. For at hun har fart opp til himmelen innebærer selvsagt at det ikke finnes relikvier etter henne på jorden

Høsten 1846 gjette den 14 år gamle Melanie Calvat og den tre år yngre Maximin Giraud kuer sammen oppe i de franske alpene nær Grenoble. Midt på dagen spiste de nistematen sin og sov litt slik de pleide. Da de våknet, var dyrene forsvunnet, og de to måtte skynde seg av gårde for å se etter dem. Da så Melanie et sterkt, hvitt lys. Nå så Maximin det også. I lyset kunne de skimte en sittende kvinneskikkelse, som så reiste seg og kom imot dem. Hun sa til dem at hun lenge hadde bedt sin sønn om å holde sitt sinne tilbake, men nå klarte hun ikke lenger. Folk måtte omvende seg, gjøre bot, gå til messe og overholde fasten. Hvis ikke folk straks vendte om og begynte å leve etter hennes befalinger, ville det bli avlingssvikt og hungersnød, og små barn ville dø.

Den katolske kirken har utviklet strenge regler for å godkjenne åpenbaringer. Hvor troverdig er det som blir innberettet, og hva slags mirakel er det eventuelt snakk om? Melanie og Maximin gikk slett ikke til Vatikanet med sin fortelling, de ante ikke hva Vatikanet var, de fortalte det til noen ytterst få og visste ikke hva for slags dame som hadde snakket og hvilken sønn hun hadde snakket om. Noen fikk overtalt dem til å gå til sognepresten, som umiddelbart trodde dem og nevnte det i neste preken. Nå spredte ryktet seg, og folk begynte å valfarte til åstedet for åpenbaringen. Etter en tid ble noen helbredet av vann fra en kilde i nærheten. Fem år etter hendelsen ble miraklet godkjent, og stedet, La Salette, ble et pilegrimsmål med egen kirke.

Dette var den første av en lang rekke Maria-åpenbaringer på 1800 og 1900-tallet. En annen skjedde i Lourdes i Frankrike, en tredje i Fatima i Portugal under første verdenskrig, en fjerde i Medjujorge i Jugoslavia i 1980-årene. De som har hatt åpenbaringene, har vært barn, uvitende om teologiske spørsmål. Åpenbaringene har skjedd utendørs langt fra nærmeste kirke. Maria opptrer alene, uten Jesus. Hun er ung og vakker. Hun bærer en enkel, kledelig drakt i hvitt eller lyseblått stoff. Hun er vennlig og kjærlig og snakker enkelt. Budskapet er dramatisk: Omvend dere eller vær forberedt på katastrofe. Budskapet er fred i verden og fred i hjertene.

Det så ikke ut til at det noen gang skulle bli plass til flere på toppen av det himmelske hierarki enn treenigheten som besto av Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd. Men mange har over lang tid vært med på å utvikle fortellingen om Maria. Metamorfosen har skjedd langsomt men med uimotståelig kraft. Fra tidlig middelalder til sent 1900-tall har folkereligiøsiteten tatt en landsens jente fra Galilea og forvandlet henne til himmeldronning, som selv paven måtte bøye seg for.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160817

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no