Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. aug KELTISK AUGUST
2. aug EROS
3. aug COLUMBUS
4. aug SHELLEY
5. aug FORTELLINGEN OM GENJI
6. aug LYSET PÅ TABOR BERG
7. aug MATA HARI
8. aug DOMINIKUS
9. aug URBEFOLKNINGER
10. aug DEN HELLIGE LAURENTIUS OG STJERNESKUDDENE
11. aug SANTA KLARA − FATTIGDOMMENS OG FJERNSYNETS HELGEN
12. aug HERAKLES
13. aug SKILPADDER OG SKAPELSESMYTER
14. aug EN SALMEBOK FRA 1457
15. aug MARIA HIMMELFERD
16. aug DEN HELLIGE ROCCO OG DØDSDANSEN
17. aug DAVY CROCKETT
18. aug DSJENGIS KHAN
19. aug VENUS DEN DYDIGE
20. aug BERNHARD AV CLAIRVAUX
21. aug VULKANGUDINNEN OG KJÆRLIGHETEN
22. aug GUSTAF FRÖDING
23. aug NEMESIS
24. aug BARTOLOMEUSNATTEN
25. aug NIETZSCHE, ZARATHUSTRA OG GUDS DØD
26. aug SKRIKET GJENNOM NATUREN – KRAKATAU OG MUNCH
27. aug PAN
28. aug AUGUSTIN
29. aug HATHOR DEN BLODIGE
30. aug KLEOPATRA
31. aug CALIGULA - KEISEREN SOM VILLE HA MÅNEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
FORTELLINGEN OM GENJI
Om den japanske monogatari-tradisjonen og fortellingen om Genji, som japanerne kaller verdens første roman.
En dag den gamle bambussankeren er ute i skogen, ser han et lysskjær inne i en bambus og får øye på en tre tommer høy jentebaby. Han bærer barnet forsiktig hjem til sin kone, de tar vare på henne og allerede etter tre måneder er hun en vakker, ung kvinne som fyller huset med lys og får navnet Kaguyahime, frøken lysglans. Friere er villige til hva som helst for å få gifte seg med henne, og hun sender dem av gårde på sære oppdrag som å hente en gren med juveler fra lykksalighetens øy og stjele trylleskjell fra svalene. Frierne lykkes ikke, de dummer seg ut, og Kaguyahime ler av dem. For hun er ikke av denne verden og trenger ikke jordisk kjærlighet. Da også keiseren kommer for å få henne, ser hun på ham og sier at hadde hun vært født på jorden, skulle hun ha tjent ham, men slik er det ikke. Etter dette blir hun trist, og i tre år ser hun bare på månen. Det er den hun kommer fra, og det er dit hun skal vende tilbake. En natt blir det så lyst som ti fullmåner, lysvesener kommer på skyer for å hente henne. Hun etterlater keiseren noen dråper av en udødelighetseliksir. Han spør sine menn om hvilket fjell som når lengst opp til himmelen, og de henviser til det høyeste. Slik har det seg at dette fjellet hetter Fuji, udødelighetens fjell.

Fortellingen tilhører en gruppe beretninger samlet rundt et tema og kalles Taketori monogatari. Monogatari betyr fortellinger om ting, men kom til å betegne romantiske og eventyrlige historier. De fleste levde lenge på folkemunne før de ble nedskrevet. De har vært populære i Japan i mer enn 1000 år, og utkommer i stadig nye skoleutgaver, billigbøker og, i de senere år, ikke minst som tegneserier. Hoffdamen Murashaki Shikibu, født 5. August år 978, tok utgangspunkt i denne tradisjonen. Genji Monogatari, fortellingen om Genji, består av 54 kapitler og beskriver hofflivet i Japan i Heianperioden, som har sitt navn etter Heian-kyou, dagens Kyoto, som var Japans første hovedstad. Forfatterens far hadde en lavere stilling i administrasjonen. Murashaki giftet seg med en fjern slektning, fikk en datter og ble enke da hun var 33.

”Under en bestemt regjering arbeidet en kvinne ved hoffet, ikke blant de fremste, men keiseren elsket henne mer enn noen av de andre. De fornemme og ærgjerrige damene så på henne som en innbilsk oppkomling, og de av lavere rang var enda mer forbitret. Alt hun gjorde, støtte noen. Tynget av dette ble hun alvorlig syk, og kom til å tilbringe mer tid hjemme enn ved hoffet. Keiserens medynk og hengivenhet var grenseløs. Han brydde seg ikke lenger med hva hans rådgivere sa, men oppførte seg som om han bevisst ville nøre opp under sladder. Hans hoff så med stor bekymring på denne ubetenksomme forelskelse. I Kina hadde en slik lidenskap nettopp forårsaket en keisers undergang og spredd uro over hele landet. Ettersom ergrelsen vokste, ble Yang Kuei-feis eksempel det man oftest henviste til angående denne kvinnen.Hun overlevde på tross av vanskelighetene, ved hjelp av en uovertruffen rikdom på kjærlighet. Kanskje det var på grunn av et bånd i sitt forrige liv at hun fødte keiseren en vakker sønn, en juvel uten like.”

Genji heter gutten. Moren dør da han er tre. Keiseren kan ikke glemme henne, og en kvinne som ligner, blir hans nye konkubine. Genji elsker sin stemor, og som ung gift mann forelsker de to seg i hverandre, og praktiserer sin hemmelige kjærlighet. Genji frustreres over dette, og over sin egen hustru, og flykter til et tredje og til et fjerde og til et femte forhold uten tilfredsstillelse. Han bruker sin makt. Han ser en ung, vakker kvinne, beordrer henne til å ligge med seg, og da hun protesterer så sterkt hun tør, med å si ”Noen kan høre oss”, svarer han: ”Jeg går hvor som helst og gjør det jeg vil”.

I fjellene rundt Kyoto finner han en dag en ti år gammel jente han fascineres av, og oppdager at hun er stemorens niese. Han tar jenta til palasset og oppdrar henne til å bli en idealkvinne som ligner stemoren. I mellomtiden føder stemoren i dulgsmål Genjis barn. Stemoren blir keiserinne, Genji får et forhold til niesen og gifter seg med henne. Herfra blir det flere barn, forhold, hemmeligheter og skandaler, og Genji dør ulykkelig. Hans eskapader blir et bilde på overfladisk og desperat atferd i et samfunn som er i ferd med å gå under.

Fortellingen om Genji er blitt film og opera, og i 2009 oppsto den på japansk TV i en serie på 11 episoder. Beretningen har inspirert billedkunstnere og animatører, og kommentarlitteraturen er mangfoldig.

”Jeg er vakker, men sky, tilbakeholden, liker ikke å omgås folk, er besatt av gamle sagn, er innbilsk og så opptatt av poesi at andre mennesker ikke eksisterer for meg”

skriver Murashaki om seg selv i sin dagbok. Hun gjør sine plikter, er sorgfull og resignert og kommer stadig tilbake til at hun er dypt ensom. Både dagboken og Fortellingen om Genji ble trolig skrevet i de fire årene fra hun ble enke til hun døde 37 år gammel.

Murashaki Shikibu skrev monogataritradisjonen til ende, virvlet opp et inrikat og underholdende univers, fant opp kiosklitteraturen, såpeoperaen og sladderbladenes føljetonger om kongehusene i ett og samme verk. Men hun hadde ingen pengegriske forleggere eller produksjonsselskaper fiksert på seertall å ta hensyn til, så hun la ikke skjul på livets tragiske undertone, det eksistensielle alvor. Da hun lar den vakre og begavede Genji, oversvømt av selvopptatthet, jåleri, intriger og maktkamp ende sitt liv, har hun, uten å ane det, skrevet verdenshistoriens første roman.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160817

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no