Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. aug KELTISK AUGUST
2. aug EROS
3. aug COLUMBUS
4. aug SHELLEY
5. aug FORTELLINGEN OM GENJI
6. aug LYSET PÅ TABOR BERG
7. aug MATA HARI
8. aug DOMINIKUS
9. aug URBEFOLKNINGER
10. aug DEN HELLIGE LAURENTIUS OG STJERNESKUDDENE
11. aug SANTA KLARA − FATTIGDOMMENS OG FJERNSYNETS HELGEN
12. aug HERAKLES
13. aug SKILPADDER OG SKAPELSESMYTER
14. aug EN SALMEBOK FRA 1457
15. aug MARIA HIMMELFERD
16. aug DEN HELLIGE ROCCO OG DØDSDANSEN
17. aug DAVY CROCKETT
18. aug DSJENGIS KHAN
19. aug VENUS DEN DYDIGE
20. aug BERNHARD AV CLAIRVAUX
21. aug VULKANGUDINNEN OG KJÆRLIGHETEN
22. aug GUSTAF FRÖDING
23. aug NEMESIS
24. aug BARTOLOMEUSNATTEN
25. aug NIETZSCHE, ZARATHUSTRA OG GUDS DØD
26. aug SKRIKET GJENNOM NATUREN – KRAKATAU OG MUNCH
27. aug PAN
28. aug AUGUSTIN
29. aug HATHOR DEN BLODIGE
30. aug KLEOPATRA
31. aug CALIGULA - KEISEREN SOM VILLE HA MÅNEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
SHELLEY
Percy Busshe Shelleys korte, skandalebefengte liv og intense diktning og hvordan han videreutviklet den greske opprøreren Promethevs.
”Lidelse, ensomhet,
tvil og forakt – er mitt imperium,
mer strålende enn det du hersker over
høyt fra den trone ingen misunner deg, Gud!”

Slik taler den engelske romantikeren Shelleys skikkelse “Den frie Promethevs” – gudehelten foretrekker å lide fremfor å være undertrykker. For Shelley var alle autoriteters overordnede funksjon å kvele menneskesinnet. Han klarte ikke disiplin, ikke regler, holdt det ikke ut. Hele livet var han besatt av frigjøring og henfalt til jordelivets og kjærlighetens skjønnhet.

Percy Bysshe Shelley ble født 4. August 1792 som sønn av en av de rikeste menn i Sussex, et grevskap i det sørlige England. Han var sped med feminint utseende, gylne krøller og blå øyne og må ha sett alt annet enn farlig ut. Men skinnet bedrar. Han leste Homer, Platon og forbudte bøker om anarkisme, forsøkte å fremkalle djevelen kjemisk på sitt eget værelse og fremkalte i hvert fall eksplosjoner. Som tenåring leste han og skrev 16 timer i døgnet, skrekkromaner og stemninger fra kirkegården. Han kom til University College i Oxford, hatet både lærernes og studentenes liksombarske humor og drikkeviser, men trøstet seg med bøkene og fikk én venn, Thomas Hogg. Kristendommen hold menneskene nede ved å fortelle om vår skrøpelighet, Gud var en dyster farsskikkelse. Hogg og Shelley skrev pamfletten ”Ateismens nødvendighet”, sendte den til kollegierektorene og samtlige biskoper i England og ba dem gjendrive argumentene om de kunne. Skrivet sto i bokhandlervinduene i Oxford i 20 minutter før det ble beslaglagt. De to ble utvist fra skolen, og Shelley fikk ingen trøst av faren. Da bortførte han den 16 år gamle Harriet Westbrooke, rømte til Edinburgh og giftet seg med henne. Paret dro til Irland, der han sluttet seg til den katolske frihetskampen, opptrådte på folkemøter, skjelte ut sine landsmenn og skrev opprop han egenhendig spredte i gatene. Han var adelsarving og led aldri nød, men delte hele tiden med andre, middagen hans var gjerne et tørt brød som han spiste mens han holdt på med noe annet.

Han første store verk heter ”Dronning Mab, et filosofisk dikt med kommentarer”. Feen Mab viser jordens fortid, nåtid og fremtid til en sovende ung pike som heter Ianthe, akkurat som den jenta Shelley nå var blitt far til, og tordner mot kapitalismen og prestene. Diktet var dristig, konsekvent og ektefølt revolusjonært. Karl Marx leste det med beundring.

Ekteskapet hanglet raskt og Shelley traff Mary Godwin, datter av kvinnesakspioneren Mary Wollstonecraft. Forelskelsen var gjensidig og voldsom, og Shelley rømte med henne også, til kontinentet. Sommeren 1816 tilbrakte de ved Genfersjøen, hvor de traff lord Byron. Mary skrev fortellingen om Frankenstein, en visjonær skrekkroman som overlevde som moderne myte. Harriet derimot, druknet seg, og Shelley ble fratatt foreldremyndigheten over sine barn. Fullstendig nedbrutt og 27 år gammel forfattet han Islams Opprør, et revolusjonært dikt på nesten 5000 vers om en ung pike som vekker opp kvinnene og en ung dikter som forårsaker opprør.

Han flyttet til Italia. Fire somre senere dro han og en venn ut i seilbåten. Det blåste plutselig opp en storm, og de to druknet. Likene drev inn og ble brent på strandbredden i nærvær av Lord Byron og et par andre venner.

I Italia-tiden skrev Shelley sine viktigste verker. Ett av dem er ”Den frigjorte Promethevs.”

Promethevs, navnet betyr Den forutseende, var den klokeste av titaner. Athene lærte ham arkitektur, astronomi, matematikk og navigering, og Promethevs lærte det videre til menneskeheten. Zevs irriterte seg. En dag klarte Promethevs å få menneskene under en ofring til å lure Zevs til å velge den minst attraktive delen av en okse. Da sprakk det for Zevs, som nå bestemte seg for å holde ilden borte fra menneskene og la dem spise sitt kjøtt rått. Promethevs kom seg via en bakvei til Olympen der han stjal en bit kull fra den olympiske ild som han smuglet ut til menneskene. Slik grep han inn på menneskenes side, åpnet på ny deres vei til kunnskap. Som straff ble han ført til et øde fjell i Kaukasus og naglet fast. Budbringer Hermes kommer. Det har gått rykter om at Promethevs har spådd at en skal overgå himmelens herre. Hvis han nå røper hvem, kan det jo unngås. Promethevs nekter å snakke. Da, sier Hermes, vil Zevs sende et lyn som deler klippen i to, spidde Promethevs’ legeme og sende en gribb som kommer og hakker i hans lever hver dag til den blir sort. Promethevs svarer at han vil foretrekke en ulykkelig skjebne som sin egen, fremfor å være maktens lakei, slik Hermes selv er. Tordenværet begynner. Torturen begynner. Promethevs erklærer at han aldri vil bøye seg.

Slik går handlingen i Aiskhylos’ skuespill Den lenkede Promethevs. Det ble Shelley som skulle dikte videre på mytologiens opprør. Det eneste Promethevs forsoner seg med i Shelleys verden, er sin egen skjebne, i revolusjonær stolthet:

Tre tusen år av timer uten søvn,
og øyeblikk delt opp av smertehugg,
hvert av dem ble som et år, lidelse, ensomhet,
tvil og forakt – er mitt imperium,
mer strålende enn det du hersker over
høyt fra den trone ingen misunner deg, Gud!

Promethevs holder ut på grunn av Asia, hans elskede, hun maner frem den varme og uimotståelige livsmakten. Selve naturen, kjærlighetsbåndet, tjener den revolusjonære som aldri gir opp. Kraften av deres kjærlighet beveger seg til hele universet, selv månelandskapet grønnes og får liv. Zevs lammes av en slik åpenbaring. Angst, hat og ondskap forsvinner og verden forandres. Menneskeheten blir nå uten stender, stammer eller klasser. Jorden synger:

Og avgrunnen roper fra sine åpne dybder
Har du flere hemmeligheter, Himmel?
Mennesket utforsker meg; jeg har ingen.

I Shelleys dikt går opprøret, fremskrittet og kjærligheten sammen. Det er en visjon like håpløst langt fra virkeliggjørelse nå som i hans samtid. Shelley var revolusjonær i en tid som overhodet ikke var mottagelig for den slags tanker. Politiske strømninger bølger frem og tilbake. Men Promethevs lider fortsatt i Kaukasus.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160804

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no