Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. aug KELTISK AUGUST
2. aug EROS
3. aug COLUMBUS
4. aug SHELLEY
5. aug FORTELLINGEN OM GENJI
6. aug LYSET PÅ TABOR BERG
7. aug MATA HARI
8. aug DOMINIKUS
9. aug URBEFOLKNINGER
10. aug DEN HELLIGE LAURENTIUS OG STJERNESKUDDENE
11. aug SANTA KLARA − FATTIGDOMMENS OG FJERNSYNETS HELGEN
12. aug HERAKLES
13. aug SKILPADDER OG SKAPELSESMYTER
14. aug EN SALMEBOK FRA 1457
15. aug MARIA HIMMELFERD
16. aug DEN HELLIGE ROCCO OG DØDSDANSEN
17. aug DAVY CROCKETT
18. aug DSJENGIS KHAN
19. aug VENUS DEN DYDIGE
20. aug BERNHARD AV CLAIRVAUX
21. aug VULKANGUDINNEN OG KJÆRLIGHETEN
22. aug GUSTAF FRÖDING
23. aug NEMESIS
24. aug BARTOLOMEUSNATTEN
25. aug NIETZSCHE, ZARATHUSTRA OG GUDS DØD
26. aug SKRIKET GJENNOM NATUREN – KRAKATAU OG MUNCH
27. aug PAN
28. aug AUGUSTIN
29. aug HATHOR DEN BLODIGE
30. aug KLEOPATRA
31. aug CALIGULA - KEISEREN SOM VILLE HA MÅNEN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
COLUMBUS
Om sjøfareren Columbus' liv og samtid før avreisen, og om verdensbilder og mytiske riker i senmiddelalderen.
”Etter mange år skal det komme en tid da havene skal løse de lenker som binder ting sammen, den veldige verdenen skal åpenbares, og en ny sjøfarer i likhet med ham som var Jasons styrmann, han som ble kalt Piphys, skal oppdage en ny verden.”

Den romerske forfatteren Seneca skrev dette. "Jasons styrmann" refererer til den mytiske reisen med vidunderskipet Argos. Spådommen gikk i oppfyllelse. Den nye sjøfareren ble født i Genova halvannet årtusen senere, sannsynligvis høsten 1451. Han het Cristoffa Corombo med opprinnelig genovesisk stavelse. Etternavnet ble til Colon på spansk og Colom på katalansk. Columbus er den latiniserte formen. Det er blitt sagt at han tok navnet selv fordi det betyr due. Den hellige ånd avbildes i skikkelse av en due over Jesus da han blir døpt. Columbus ville se seg som den som brakte det kristne lys vestover.

Han ble født tre år før tyrkerne tok Konstantinopel og gjorde ende på det bysantinske riket. Faren var ullvever. Cristoforo lærte å regne og lese og skrive latin av noen munker. Det fins ingen kjente, autentiske portretter av ham, men slik ble han beskrevet av sønnen sin:

”... høyere enn de fleste, med langt ansikt og ganske høye kinnben ... verken tykk eller tynn ... ørnenese og lyseblå øyne. Selv hudfargen var lys og gikk mot rødt. I ungdommen hadde han blondt hår, men det ble hvitt allerede i trettiårsalderen.”

At Konstantinopel falt, fikk konsekvenser. Kjøpmennene måtte finne nye markeder og nye varer. Portugisiske sjøfarere seilte langs Afrikas kyst på jakt etter gull og krydder. Fantes det en omvei til India utenom muslimene? Ryktene gikk. Verden var uoppdaget. Et samtaleemne var: Når kommer noen til å finne ”Prestekongen Johannes’ rike?”

Ryktet om et ufattelig stort og rikt kristent rike et sted bak muslimene i øst, regjert av en kristen sagnkonge, var levende i århundrer. Legenden var tuftet på fortellinger om Johannes døperen, Aleksander den store, apostelen Thomas (som skulle ha dødd martyrdøden i India) og etter hvert også Dsjengis-Khan. Forfattere hadde utbrodert de folkelige forestillingene. På 1300-tallet var riket befolket med enhjørninger og en dyrerase der individene var halvt vakre kvinner og halvt geiter. Marco Polo hadde forsøkt å finne riket. I 1165 mottok keiseren av Konstantinopel, paven av Roma og den tyskromerske keiser hvert sitt likelydende brev fra prestekongen:

”Ved vårt hoff er det mange embetsmenn som innehar omfattende høyere åndelige titiler og embeter. Vår riksforstander er for eksempel primas og konge, vår munnskjenk konge og erkebiskop, vår kammerherre er biskop og konge, vår hoffmarskalk konge og arkimandritt, vår kjøkemester konge og abbed ...”

Pave Alexander III begynte svaret slik:

”Min kjæreste sønn i Kristus, den berømte og stormektige kongen av Indus, den aller helligste Johannes Prest ...”

Pavens livlege fikk i oppdrag å dra av gårde med svaret. Siden så ingen noe mer til ham.

De lærde var, i motsetning til folk flest, mer eller mindre klar over at jorda var rund, men utover det hersket forvirring. Jerusalem var verdens sentrum, og et sted lå et stengt rike som Adam en gang grunnla. Dette var de eneste sikre punktene, resten var gjetning. Ville jorden være FOR rund enkelte steder, slik at man kunne tippe utfor? Sjøfolk var opptatt av dette. Ville de treffe på helvete langt sørpå, og kunne man risikere brannskader i nærheten?

Columbus dro til sjøs som 14-åring. Han studerte navigasjon, vindretninger og strømmer og drømte om den store ekspedisjonen som kunne gjøre ham rik og berømt. 25 år gammel flyttet han til Lisboa. Han lærte karttegneryrket og leste historie, geografi og klassisk litteratur. På Madeira stirret han utover havet og fikk ideen å seile vestover for å finne bakveien til India. At det skulle være et ukjent kontinent mellom Asia og Europa var ikke i noens tanke, det sto ingenting om det i Bibelen! Han hadde regnet ut at jordens omkrets var 30 000 kilometer, 25 prosent fra sannheten. Basert på dette og andre feilaktige opplysninger og mistolkninger regnet han ut at avstanden til Asia vestover var 4000 kilometer. Den er fem ganger så lang.

Det var ingenting Europas herskere heller ville enn få forbindelse med India. Columbus fikk audiens hos kongen av Portugal, la frem planene, smurte på med gull og sølv og henviste til riket Marco Polo hadde hørt om i Kina men aldri fant, Cipango, en omskriving av Japan, en sagnomsust øy i øst med palasstak av gull. En samtidig kronikør refererer besøket slik:

”Kongen forsto at denne Colon var en arrogant skravlebøtte da han presenterte sine forslag, og at han baserte seg mest på fantasi og innbilning da han snakket om øya Cipango.”

Avslag. Kongen var nøktern, trodde ikke på sagnøyer.

Columbus seilte til Spania som var styrt av Ferdinand og Isabella. Columbus snakket først med interesserte munker, som lot seg overbevise og presenterte ham for en hertug som stilte alt som trengtes til rådighet. Men dronningen måtte likevel gi sin tillatelse. Etter lang ventetid og mange runder vant han frem. Men det var vanskelig å få tak i mannskap, sjøfolkene var redde, de ble tilbudt betaling for å reise ut av sitt eget verdensbilde. Og hvordan man skulle takle at man på den andre siden av jorden faktisk står opp ned? Colombus’ flaggskip, som han selv døpte om til ”Santa Maria”, var ikke fremragende, men det beste som kunne oppdrives, hovedflåten trengtes til å drive hundre tusen jøder ut av landet. Kongeparet var travelt opptatt med å gjøre Spania til et rent kristent rike.

I grålysningen om morgenen 3. August 1492 får Columbus nattverd. Så blir han rodd ut til ”Santa Maria". Klokken seks gir han ordre om å lette anker. Og endelig er han på vei, vestover, mot India, eller kanskje til Prestekongen Johannes’ rike, eller det mytiske Cipango. Verden er ennå ung. Den portugisiske kongen gjorde sitt livs tabbe da han undervurderte legendenes kraft.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160822

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no