Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. jul JULIUS CÆSAR OG GALLERKRIGEN
2. jul HERMAN HESSE
3. jul KAFKA
4. jul ALICE I EVENTYRLAND
5. jul MAYAMYTER
6. jul JAN HUS
7. jul TANABATA-FESTIVALEN
8. jul SANKTA SUNNIVA AV SELJA
9. jul APOLLON
10. jul KNUT MED LJÅEN
11. jul KRONOS
12. jul DUMHETENS GUDINNE
13. jul O-BON
14. jul MANNEN MED JERNMASKEN
15. jul NESTORKRØNIKEN
16. jul KARMELITTENE
17. jul AMATERASU
18. jul QUISLING
19. jul ADONIS’ DØD OG OPPSTANDELSE
20. jul PROFETEN ELIA
21. jul HEMINGWAY
22. jul MARIA MAGDALENA
23. jul BIRGITTA AV VADSTENA
24. jul ROBERT GRAVES OG DEN HVITE GUDINNEN
25. jul JAKOB, FISKEREN SOM BLE SPANIAS NASJONALHELGEN
26. jul JESU BESTEFORELDRE, JOAKIM OG ANNA
27. jul KONFUTSE
28. jul IBN AL-ARABI OG SUFIENS FIRE STADIER
29. jul OLAV DEN HELLIGE
30. jul MADAME BLAVATSKYS REISE
31. jul IGNATIUS LOYOLA

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
JAKOB, FISKEREN SOM BLE SPANIAS NASJONALHELGEN
Om apostelen Jakob og den mytiske veien til Santiago de Compostela.
I det nordvestre Spania ligger verdens mest berømte Jakobskirke. Hvordan kan det ha seg?

Dagens helgen Jakob, Jesu disippel og bror av Johannes, kalles også Jakob den eldre, for det vrimler av Jakober i bibelen. Brødrene hadde en fiskebåt sammen på Genesaretsjøen og ble betegnet Sebedeussønnene. Deres mor Salome gjorde seg for øvrig bemerket ved å forsøke å sikre fordeler for dem, slik mødre gjerne gjør, men det virket, som det også gjerne gjør, bare mot sin hensikt. Matteus forteller at hun kom til Jesus og sa:

”Si at disse mine to sønner skal få sitte ved din side i ditt rike, den ene på høyre og den andre på venstre side.” Men Jesus sa: ”Dere vet ikke hva dere ber om. Kan dere drikke det beger jeg skal drikke?” ”Det kan vi,” svarte de. Jesus sa: ”Mitt beger skal dere få drikke; men hvem som skal sitte ved min høyre eller venstre side, er det ikke min sak å avgjøre. Der må de sitte som min Far har bestemt til det.” Da de ti andre hørte dette, ble de sinte på de to brødrene. Men Jesus kalte dem til seg og sa: ”Dere vet at folkenes fyrster er herrer over dem, og de mektige menn hersker over dem med makt.”

Episoden fikk ingen langsiktige konsekvenser. De to utgjorde sammen med Simon Peter, Jesu indre krets. De var med ham under de avgjørende hendelsene, mens han led i Getsemane og ved hans oppstandelse. Matteus forteller også at denne samme kretsen deltar i en mystisk hendelse på et høyt fjell, der Jesu utseende forvandler seg, ansiktet skinner og klærne blir hvite og de ser Moses og Elia der. De tre disiplene blir skrekkslagne. Jesus ber dem ikke være redde og ikke fortelle noen om de de har sett før Menneskesønnens oppstandelse.

Vi treffer Jakob igjen i Apostlenes Gjerningers 12. kapittel, der vi får vite at kong Herodes farer hardt frem mot de kristne menighetene. Så står det lakonisk:

Jakob, bror av Johannes, ble henrettet med sverd.

Han er den første apostelen som dør martyrdøden.

En legende fra 800-tallet forteller at Jakobs disipler brakte hans legeme om bord på et skip og lot en engel styre skipet. Mange mirakler skjedde under transporten, og skipet drev i land i Nord-Spania, hvor disiplene begravde ham i byen Iria Flavia og bygde en kirke over graven.
En annen variant: Da de kristne samlet seg i Nord-Spania for å drive muslimene ut av landet, så eneboeren Pelayo en natt en gang mellom 824 og 829 et uforklarlig lys fra en busk. Dette lyset kom igjen og igjen, og til slutt ga han biskopen av Iria Flavia beskjed. Under busken fant man Jakobs legeme. Da kongen fikk høre dette, bygde han en kirke over graven. En tredje versjon sier at biskopen i 830 fant den ødelagte sarkofagen til Sankt Jakob – på spansk Santiago – på stranden ved et sted som kaltes Stjerneplassen, Campus Stella, på spansk Compostela. Allerede på denne tid blir han i en hymne kalt Spanias nasjonalhelgen. Han skal ha blitt sett i levende live i slaget mellom kristne og maurere ved Clavijo, der han viste seg og grep inn til hest med banner og sverd på de kristnes side og avgjorde kampen til deres fordel. Etter det fikk han tilnavnet Maurerdreper.

Mer jordnært fortelles det at kirken i Compostela ble vigslet 25. juli 816. Lokalt ble det rapportert at noen hadde gravlagt en ukjent helgen der, men ikke et ord om Jakob.

Men fortellinger lever sitt eget liv. I 1161 oppsto den spanske ridderordenen St. Jakob av Sverdet, som kjempet mot maurerne. Etter en tid ble Santiago de Compostela det største kristne valfartsstedet av alle. Ryktet om helgenens deltakelse i kampen mot muslimene hadde gjort susen; å komme dit ble et bidrag til beskyttelsen av den kristne verden. Klostre ble bygd langs pilegrimsleden. I Norden ble Spania på 1300-tallet kalt Jakobsland. Kirken og byen er fortsatt blant verdens tre viktigste kristne valfartsmål, Jerusalem og Roma er de to andre. Relikviene i katedralen ble i 1884 omtalt som autentiske av paven. Franco gjorde 25. juli til nasjonal festdag. Valfarten tok seg kraftig opp igjen fra slutten av 1980-tallet da pilegrimsledene ble oppgradert til historiske kulturminner. Stadig flere går Camino Santiago, veien til Santiago, til fots.

Jakobs minnedag er avmerket på den norske primstaven. Tegnet for Jakob kunne være en pilegrimshatt, og dagen ble kalt Jakob Våthatt, av den grunn at om det regner denne dagen, får det mye å si for høstværet. Hvilket minner oss om at det er mer mellom himmel og jord enn helgener og mirakler.

Hva skjedde så med Jakobs egentlige morder, Herodes? Apostlenes Gjerninger forteller at han taler til folket.

Mengden hyllet ham og ropte: ”Her taler en gud, ikke et menneske.” Øyeblikkelig slo en Herrens engel ham fordi han ikke hadde gitt Gud æren. Han ble oppspist av ormer og døde.

Forsynet grep altså inn og hevnet Jakob. Det var bruk for en slik hellig kjempe i Spania, der maurerne oppholdt seg konstant. Og det kan neppe tenkes noen modigere kriger enn en helt alminnelig fisker som en gang sa til Jesus i kor med sin bror at han uten problemer var villig til å drikke det samme beger som ham.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160804

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no