Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. jun JUNO
2. jun MARKI DE SADE
3. jun ALLEN GINSBERG
4. jun SOLFORMØRKELSER OG UNDERGANGSMYTER
5. jun LORCA
6. jun JUNG
7. jun CHIEF SEATTLES BUDSKAP
8. jun PROFETENS DØDSDAG
9. jun KOLUMBA OG SJØORMEN I LOCH NESS
10. jun ONOFRIUS
11. jun BARNABAS
12. jun KRIGENS STILLE FORTELLINGER (ANNE FRANK)
13. jun MUSENE -HUKOMMELSENS NI DØTRE
14. jun CHE GUEVARA
15. jun PROFETEN AMOS
16. jun BLOOMSDAY
17. jun ORFEUS OG EVRYDIKE
18. jun ROALD AMUNDSEN
19. jun KONG SVERRE
20. jun FLYKTNINGER
21. jun SOMMERSOLVERV
22. jun LILJEFESTIVALEN I NOLA
23. jun MYTER VED MIDTSOMMER
24. jun DØPEREN JOHANNES
25. jun GRISENES DEMOKRATISKE DIKTATUR
26. jun ROTTEFANGEREN FRA HAMELN
27. jun DE SYV SOVERE FRA EFESOS
28. jun ROUSSEAU OG NATUREN
29. jun DEN LILLE PRINSEN
30. jun BONGO FRA KONGO – MYTER OM OG FRA AFRIKAS INDRE

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
SOMMERSOLVERV
Om sommersolverv og soldyrkelse, men mest om den greske solguden Helios og hans sønns ville himmelferd.
Da den greske gudinnen Demeter, hjulpet av sin venninne månegudinnen Hekate, går rundt med tente fakler og leter etter sin datter som er forsvunnet, går de to sammen til Helios, solens Gud, det evige vitnet, han som ser alt. Han er overmåte vakker med gyllent hår og strålende ansikt og har som jobb å kjøre firspann i evig, vestvendt trav. Rundt slottet hans i vest – han har et tilsvarende i øst – finnes hager med popler og beitende kveg. Ved havet står hans gylne båt. Den seiler han østover med om natten. Dit han da kommer, venter Eos, morgenrøden.

Sommersolverv kaller vi øyeblikket da jorden er på det punktet i sin bane da den nordlige delen av den heller sterkest mot solen. Dette er for oss den lengste dagen i året, da solen står høyest på himmelen, og, som vi sier, ”snur”. Sommersolverv inntreffer som oftest på dagens dato, noen ganger sent om kvelden den 20.

Frem til år 1700 var det Sankt Hans, altså helgendagen for Johannes døperens fødsel, den 24., som ble oppgitt som sommersolverv. Dette har festet seg så kraftig at Sankt Hans nå forbindes med midtsommer.

Solen består av glødende, varm gass. Midt inne i den er det 15 millioner plussgrader. Her blir varmen og lyset som gjør det mulig å være menneske eller dyr eller plante på jorden laget. I Egypt dyrket de solguden som den høyeste guden i 3000 år. Både i Japan og i inkakulturen i Peru stammet de styrende fra solen. Jesus kalles ”verdens lys”, og de mange tegninger av glorien rundt hodet skal vise solen i symbolsk form. Herrens eller Guds Sønns dag, altså søndagen, er også på noen språk soldagen, Sunday.

Greske Helios var titan, tilhørte altså den slekten gudene beseiret den gang de erobret verden. Dette tyder på at han har vært dyrket lenge og en gang vært en mektig naturguddom. Helios ser alt, men er likevel ikke spesielt observant. Da Odyssevs’ mannskap røver hans hellige kveg, legger han ikke merke til det. Kanskje er han heller ikke den mest markante personligheten, for Zevs glemte å fordele land til ham den gang tiden var inne for det. Men da hadde Helios selv sett en helt ny øy stige opp av havet, Rhodos, og var fornøyd med den. Med Rhodos fikk han syv barn. En av dem var Faïton.

Faïton skrøt av at han var Helios’, Solgudens, sønn, men hans jevnaldrende trodde ham ikke. Han skammet seg og ba moren om bevis på sitt opphav. Moren sverget at Helios var hans far. Men gutten mistenkte henne for å lyve for å trøste. Da oppmuntret hun ham til selv å besøke sitt opphav, og slik hadde det seg at Faïton reiste til Helios’ palass i øst. Helios tok hjertelig imot ham, og som andre fedre med dårlig samvittighet ba han ham ønske seg hva som helst. Faïton svarte da at han gjerne ville styre sin fars vogn over himmelen − bare en eneste dag. Helios angret straks på sitt løfte, men kunne ikke bryte det. Han beskrev for sønnen hvilken vanskelig oppgave han hadde påtatt seg, og forsøkte å overtale ham til å finne på noe annet. Men gutten holdt på sitt, og ved morgengry førte faren ham til forspannene og overlot ham tømmene. En siste gang forsøkte han å overtale sønnen til å la foretagendet være, men til ingen nytte.

Det viste seg at Faïton langt fra var sterk nok til å styre hestene, som han mistet kontrollen over. Først førte han Solen så høyt at alle på jorden skalv av frost. Ikke lenge etter sto den så lavt at markene ble svidd. Rasende og bekymret for jordens skjebne fikk selveste Zevs den ville ferden stanset ved å slå den unge kjørekaren i hjel med lynet. Faïton falt ned i elven Po i Nord-Italia, elvenymfene begravde liket hans. De satte en stein på graven med innskriften: ”Her er Faïton, som ville styre solvognen. Ha medlidenhet med ham i fallet, men glem heller ikke hans mot.” Søstrene til Faïton fant gravsteinen hans. De gråt så høyt og så lenge at Zevs til slutt ikke lenger orket å høre på dem og derfor stanset tårestrømmen ved å forandre dem til sølvpopler.

I senantikken ble Helios-dyrkelsen fremmet av keiser Julian i Roma, og på 200-tallet ble Den ubeseirede sol, Sol Invictus, gjort til riksgud. Kolossen på Rhodos var en 32 meter høy bronsestatue av Helios, utarbeidet av en Khares fra Lindos og reist ca 280 f.Kr. ved innløpet til Rhodos’ havn. Dette var antikkens frihetsstatue og ble regnet som ett av verdens sju underverker, men fikk stå i fred bare i 54 år, da det veltet under et jordskjelv i 226 og aldri ble gjenreist.

Salvatore Quasimodo diktet: ”Ethvert menneske står alene på jordens hjerte gjennomboret av en solstråle, og plutselig er det kvelden.” Statuer knuses, fortellinger forandrer seg, guder kommer og går. Lyset dyrkes kontinuerlig – i myter, malerkunst og mystikk. Å bli menneske er å komme fra et mørkt skjød og vende tilbake til mørket. Livet foregår noen sommerdager på jorden, dette er den lyseste av alle.
LastUpdated:20170622

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no