Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. jan BASILIOS (VASILIS)
2. jan OVID
3. jan GENEVIÈVE
4. jan SELENE
5. jan LA BEFANA
6. jan DE HELLIGE TRE KONGER
7. jan GALILEO GALILEI OG JUPITERS MÅNER
8. jan TORFINN EKSILHELGEN
9. jan MARCO POLOS FORUNDERLIGE REISE
10. jan SAINT GERAINT AV WALES
11. jan SOKAR – BESKYTTER AV DE DØDES ÅNDER
12. jan EN MIDTVINTERSNATTS DRØM
13. jan GURUER, BLOMSTER OG SVERD
14. jan SITA SYNGER BLUES
15. jan MARTIN LUTHER KING JR.
16. jan DON QUIJOTE - RIDDER AV DEN BEDRØVELIGE SKIKKELSE
17. jan DEN HELLIGE ANTONIUS
18. jan LYDEN AV ÉN KLAPPENDE HÅND
19. jan ABRAHAM
20. jan BESTEMOR BABA JAGA
21. jan DEN HELLIGE AGNES AV ROMA
22. jan VINCENT AV SARAGOSSA – MOTSTANDENS HELGEN
23. jan MUHAMMADS BRUDD MED TIDEN
24. jan EKEKO LYKKEBRINGEREN
25. jan PÅ VEIEN TIL DAMASKUS
26. jan EYSTEIN, ERKEBISKOP, KIRKEBYGGER OG FORFATTER AV OLAVSLEGENDEN
27. jan ISHTARS NEDSTIGNING TIL DØDSRIKET
28. jan Å FORSTÅ SEG HELT FREM TIL GUD
29. jan SWEDENBORG
30. jan GANDHI
31. jan HEKATE

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
SITA SYNGER BLUES
Grunnfortellingen i Ramayana om Sitas trofaste kjærlighet og Ramas ødeleggende sjalusi.
Guder har også et kjærlighetsliv, i hvert fall de fleste. Og til kjærlighetslivet hører sjalusi. Hva skjer når en gud som elsker en annen gud blir besatt av destruktiv, guddommelig sjalusi?

I India er det idag Makar Sankrant. Hinduene feirer at den guddommelige sol går inn i Makar – eller Steinbukken – og fra nå av gjør dagen lengre enn natten. Solen favner alt og alle og holder tidens hjul i gang. Hymnen ”Gayatri Mantra” blir resitert hver eneste morgen av trofaste hinduer, den er rettet mot Solen, hvis hender og øyne er av gull der den farer over himmelen, og driver bort vonde drømmer, sykdommer, angst og uforstand. Den nye dagen med lyset som beseirer mørkets makter, er et urgammelt mytisk tema. Men noen mørkemakter holder lenger ut enn andre.

Det var i dag, på Makar Sankrant, guden Vishnu gjorde det av med Asuraene, en slags antiguder eller terrordemoner. I en annen fortelling het det seg at Vishnu skulle måle opp universet. Han skrittet det ut, det ble tre skritt, men det tredje tok han inn i verden hinsides. Her viser han oss rasjonalitetens begrensning de jordiske skrittmålene, vitenskapen, kan måle veie og beskrive det meste, men ikke riktig alt.

Makar Sankrant blir feiret med drager og prakt over hele India, nøyaktig hva man feirer, varierer, vi snakker her om en milliard mennesker som forven mange tusen år religiøs tradisjon preget av åpenhet og toleranse og med en mengde regionale variasjoner. Jeg skal vie dagens mytekalender til en av guden Vishnus inkarnasjoner, kong Rama, og dennes tragiske kjærlighetsliv.

Etter den vediske tradisjonen i India, med åpenbaringslitteratur resitert utifra strenge regler, kom de store fortellingenes tid, skrifter med historier som ble brukt, dyrket og gjenfortalt, rike på mytologi og med konfliktstoff om kriger, kjærlighet og det å være menneske i verden. Av disse fortellingene er Mahabharata den største, den andre store er Ramayana, et epos på alder med bibelen. Det har navn etter guden Rama, Vishnus syvende nedstigning. Rama er altså guden Vishnu i menneskeform.

700 millioner av dagens hinduer er vishnuitter, tilhengere av Vishnu og hans former, og særlig av Rama. Kulten av Rama er så utbredt at ordet Ram nå betyr Gud på flere ny-indiske språk. Ramayana − Ramas vei − er Indias mest utbredte religiøse klassiker.

Handlingen foregår i et kongedømme der Prins Ramas far regjerer. En annen konge har lovet bort sin vakre datter Sita til den som kan bøye buen hans, og dette klarer Rama. Rama og Sita lever forelsket sammen. Alle venter at Rama skal bli ny konge. Men Ramas far har rotet seg opp i et problem der han er nødt til å forplikte seg til at en annen sønn han har med en annen kvinne (enn Ramas mor) skal bli tronarving. Rama må tilbringe 14 år i eksil. Rama reiser frivillig med sin Sita inn i villmarka full av farlige ånder. Rama og hans bror Lakshman dreper demoner i skogen, og kommer dermed til å fornærme den tihodete demonen Ravana.
Ravana har sitt slott i Lanka (dagens Sri Lanka). Ravana lykkes med å lure Rama til å jage en hind langt innover i skogene. Dermed blir Sita alene og bortføres av Ravana, som truer henne med døden om hun ikke overgir seg til ham. Men Sita fortsetter å være trofast og hengiven, på tross av trusler holder hun ut og venter på at Rama skal komme og frelse henne.

Rama sender den snarrådige apeguden Hanuman for å spionere for seg. Hanuman finner ut hvor Sita er og får hele apehæren til å hjelpe til med å befri henne. Ravana blir drept og Sita kommer tilbake til Rama. Men nå blir Rama usikker: Har hun virkelig vært trofast den lange tiden i fangenskap? Hun blir satt på renhetstest, ildprøve, og da hun kaster seg i flammene, blir hun umiddelbart reddet av gudene, som alle går god for hennes trofasthet.

Rama er nå konge. Sita blir gravid. På tross av bestått ildprøve er Rama i tvil. Han overhører en av sine undersåtter som sier ”Jeg er ingen Rama som godtar og tilgir utroskap”. Den sjalu Rama tipper over og beordrer gravide Sita brakt til et øde sted i skogen. Sita overlever, kommer i kontakt med asketer, føder sine sønner og oppdrar dem til å elske og prise sin far som de aldri har møtt. Etter mange år får Rama høre at guttene synger hymner til ham, og finner dermed ut hvor de befinner seg. Han jubler når han treffer dem, og vil at de skal regjere sammen med seg. Men hva med Sita? Enda en gang vil Rama at hun skal gå gjennom en renhetstest, SÅ vil alt være i orden. DA gir hun opp. Utmattet og skuffet roper Sita ut at om hun har vært ren og trofast, ber hun sin mor Jorden om å svelge henne for bestandig. Rama prøver desperat å hindre det, men for sent. Jorden tar Sita til seg.


I 2008 laget den amerikanske filmskaperen Nina Paley filmen ”Sita sings the blues,” mytologi i filmanimasjonsform akkompagnert av blå toner fra tidlig 1900-tall. Og det er et slektskap mellom stemningen i Ramas og Sitas tragedie og den afroamerikanske musikkformen som dveler ved det mørke grunnplanet i menneskesjelen.

I dag, 14. januar, på Makar Sankrant, gjorde Vishnu det av med demonene. Men sjalusiens mørke demon overlever de edleste av guder.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160213

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no