Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. mai JOSEF
2. mai LEONARDO DA VINCI
3. mai KORSMESSE
4. mai MONIKA
5. mai BARN OG GUDEBARN
6. mai FREUD OG UBEHAGET I KULTUREN
7. mai TAGORE
8. mai JEANNE D’ARC
9. mai PETER PAN
10. mai JOBS GUD
11. mai KONSTANTINOPEL
12. mai FLORENCE NIGHTINGALE
13. mai LUCIAS HEMMELIGHET
14. mai STRINDBERG
15. mai ST. HALLVARD
16. mai HELLIGE SKIPPERSKRØNER
17. mai NASJONALE MYTER
18. mai OMAR KHAYYAM
19. mai DUNSTAN OG DJEVELEN
20. mai BALZAC
21. mai PLATON
22. mai KONSTANTIN DEN STORE
23. mai KAPTEIN KIDD
24. mai KOPERNIKUS
25. mai ARTEMIS
26. mai KASPAR HAUSER
27. mai CALVIN
28. mai THALES
29. mai KONSTANTINOPELS FALL
30. mai FAUST
31. mai WALT WHITMAN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
LUCIAS HEMMELIGHET
Om soldans, rosenkransen og tre portugisiske barn som så Jomfru Maria sveve i luften og gi en av dem en hemmelighet som skulle bli avslørt 83 år senere.
Sauene gresset i et dalsøkk. Barna ba sin middagsbønn − og som vanlig mens de holdt øye med dyrene, bygde de små hus av sten. Da ble de var et lyn midt i solskinnet. Forvirret samlet de sauene og drev dem hjemover. Et nytt lyn. Ved en eik svevde en ung kvinne, omgitt av et lysskjær. I en hvit kjole med gullsnor i halsen holdt hun en rosenkrans av perler med sølvkors og sa til dem at hun var kommet fra himmelen for å be dem ofre og sone. Kristus krenkes av forhånelsene som blir tilføyd Marias rene hjerte. Hun sa videre at de kom til å lide mye, men at Gud ville styrke dem. Hun ba dem om å ”be rosenkransen” hver dag. Dette skal ha skjedd 13. mai i 1917 på en høyde utenfor byen Fátima i Portugal. De gjetende barna var åtteåringen Francisco, lillesøsteren Jacinta og deres tiårige kusine Lucia dos Santos.

Rosenkransen er en bønnekrans av 150 perler samlet i grupper på ti ”dekader”. Til hver av dekadene knytter det seg ”mysterier” (hendelser fra Jesu liv, død og oppstandelse), som man mediterer over. Dekadene er atskilt av 15 større perler, dette tilsvarer antall salmer i Salmenes bok. I en annen variant har den 50 mindre og fem større perler, begge sortene har et kors i enden. Rosenkransen skal holde regning med antall bedte bønner: Bønner til Jomfru Maria på de små − og bønner til Faderen på de store perlene. Bruken av rosenkransen oppsto blant ikke lesekyndige munker i klostrene og ble utbredt av dominikanerne gjennom egne broderskap.

Kvinnen svevde mot himmelen igjen. Alle barna hadde sett det samme, men Francisco hadde hørt Lucias stemme, ingen fremmed kvinnes. De besluttet å holde det hemmelig, men Jacinta sprakk raskt. Ingen voksne trodde dem, men snart gikk ryktet. Kvinnen hadde sagt at hun skulle vise seg igjen hver måned til oktober. 13. juni ble barna fulgt av mange nysgjerrige. Kvinnen ba nå Lucia lære å lese. Bare barna så og hørte henne. Senere fortalte Lucia at hun også hadde sagt at to av barna snart skulle hentes til himmelen, men at Lucia skulle leve lenge.

13. juli var det flere tusen ved åpenbaringsstedet. Hun mante, sa barna, om at krigen måtte ta slutt og betrodde dem en hemmelighet i tre deler. Det kom frem senere at den første var et helvetessyn; et flammehav av forbrente, menneskelignende vesener som skrek i smerte. Om den andre delen av hemmeligheten skrev Lucia 14 år senere at kvinnen sa at hvis man ikke slutter å krenke Gud, vil en ny og verre krig komme, og tegnet er et nattlig, ukjent lys på himmelen. Den tredje hemmeligheten var og skulle forbli ukjent.

Åpenbaringene ble møtt med skepsis. En avis skrev at det var oppdaget en mineralkilde i område og at eieren hadde satt det hele i gang for å øke dens verdi. Barna ble arrestert og sluppet fri igjen. 13. oktober skal det ha vært 70 000 mennesker rundt åpenbaringen, blant dem nyhetsreportere og fotografer. Kvinnen sa hun var Rosenkransdronningen, ba om at det ble oppført et kapell der, at alle måtte forbedre seg og ikke såre Jesus mer. Da sluttet det å regne, skyene spredte seg og Solen kom frem, sølvhvit snurret den som et ildhjul og sendte ut stråler i mange farger. Folk skrek, kastet seg ned og ba. Dette ble sett av troende og skeptikere, bønder og journalister og blir fortsatt kalt ”solunderet.” En historiker mente det kunne ha å gjøre med usedvanlige atmosfæriske forhold og stigende og synkende temperatur som kan skape luftspeiling.

Francisco døde ti år gammel i spanskesyken, Jacinta året etter. Lucia ble gammel, som spådommen hadde varslet. Et kapell ble bygd på stedet, senere en stor kirke.

Åpenbaringene skjedde seks år etter at Portugal var blitt republikk etter et opprør og det ble bestemt at kirken skulle skilles fra staten. De antikirkelige så åpenbaringene i Fátima som et forsøk fra katolikkene på å gjenvinne kontroll. Under Salazars fascistiske diktatur fra 1932 til 1968 ble Fátimakulten oppmuntret. Åpenbaringene ble nå sett på som motstand mot kommunismen!

Lucia skrev den tredje hemmeligheten ned etter ordre fra sin biskop. Den ble lagt i en forseglet konvolutt og etter mye om og men sendt Vatikanet i 1957. Lucia hadde erklært at den kunne avsløres etter 1960, men Vatikanet annonserte da at den ikke ville bli avslørt. Dette førte til spekulasjoner om at hemmeligheten var at verdens undergang var nær. I 2000 erklærte Vatikanets statssekretær at den tredje hemmeligheten handlet om noe som allerede var inntruffet, og 26. juni samme år ble dokumentet offentliggjort. De hadde sett en engel som ropte ”Bot!” Et lys som var Gud. En biskop i hvitt, − ”vi hadde inntrykk av at det var Den hellige Far” − som ba for sjelene i en by i ruiner og ble drept av soldater. Deretter døde flere av kirkens folk og to engler samlet opp blodet fra martyrene. Vatikanet erklærte at budskapet måtte tolkes symbolsk og handlet om Kirkens kamp for kristendommen gjennom 1900-tallet.

Lucias døde 13. februar 2005. Hennes kiste lagt i basilikaen i Fátima ved siden av Jacinta og Francisco.

Noen hevder at det vi har fått av Vår Frue av Fátimas tredje hemmelighet, er et falsum. Reviderte Lucia hva hun husket fra 1917 etter hvert som verden forandret seg? Det vil vi neppe få vite. Men under den tredje hemmeligheten, ja hele denne åpenbaringshistorien, går en tung understrøm: I gasskamrenes og Moskvaprosessenes århundre går veien til frelse gjennom et kvinnelig vesen. Vi værer en religion i forandring. Det er ingen ydmyk bondejente fra Galilea som fremstår på den portugisiske landsbygda i 1917, det er en gammel gudinne i ferd med å ta ny form mens hun danser med Solen.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161028

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no