Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. mai JOSEF
2. mai LEONARDO DA VINCI
3. mai KORSMESSE
4. mai MONIKA
5. mai BARN OG GUDEBARN
6. mai FREUD OG UBEHAGET I KULTUREN
7. mai TAGORE
8. mai JEANNE D’ARC
9. mai PETER PAN
10. mai JOBS GUD
11. mai KONSTANTINOPEL
12. mai FLORENCE NIGHTINGALE
13. mai LUCIAS HEMMELIGHET
14. mai STRINDBERG
15. mai ST. HALLVARD
16. mai HELLIGE SKIPPERSKRØNER
17. mai NASJONALE MYTER
18. mai OMAR KHAYYAM
19. mai DUNSTAN OG DJEVELEN
20. mai BALZAC
21. mai PLATON
22. mai KONSTANTIN DEN STORE
23. mai KAPTEIN KIDD
24. mai KOPERNIKUS
25. mai ARTEMIS
26. mai KASPAR HAUSER
27. mai CALVIN
28. mai THALES
29. mai KONSTANTINOPELS FALL
30. mai FAUST
31. mai WALT WHITMAN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
JEANNE D’ARC
Om hundreårskrigen og unge Jeanne som hørte stemmer, ledet en hær på Guds befaling, gjenerobret Orleans og ble brent på bålet.
Jeanne, den yngste av fem søsken, lærte aldri å lese og skrive, men var oppvakt og from og lå ofte på kne i bønn. Hun levde i en tid da England og Frankrike lå mer eller mindre i krig med hverandre i 114 år. Hun ble et offer for denne krigen, og hun vant den.

De engelske kongene var lensherrer og eide jord i Frankrike, og kom dermed i konflikt med den franske kongemakten om land. Engelskmennene vant mange slag. Franske Karl 5. gjenvant store territorier, men hans etterfølger, Karl 6., var sinnssyk og Frankrike gikk i oppløsning under stridigheter mellom grevskapene Burgund og Armagnac. Da slo engelskmennene til og fikk kontroll over Nord-Frankrike, og den ni måneder gamle engelske prinsen ble anerkjent som fransk konge. Hun som av sine samtidige ble kalt Jeanne la Pucelle, jomfruen Jeanne, datter av bonden Jacques d'Arc i Domrémy, en landsby ved elven Meuse i Champagne, og som ba mye i kirken, var da ti år gammel.

En sommerdag tre år senere hørte hun en stemme i hagen, straks etter så hun et blendende lys. Jeanne ble redd. Da viste en overjordisk skikkelse seg for henne, og oppfordret henne til å forbli jomfru og gå mye i kirken. Dette holdt hun hemmelig, til og med for sin skriftefar, til hun ble 17. Da var stemmene blitt insisterende, og det var ikke lite de insisterte på: De ba ungjenta frigjøre Frankrike.

Landet var utpint av åtti års krig og plaget av hungersnød og sykdommer. Stemmene ba Jeanne om å melde seg til sjefen for de franske styrkene i nabobyen. Hun overtalte en slektning til å bli med seg. En forbløffet kommandant så lenge på henne og svarte til slutt at hennes far burde gi henne en saftig omgang juling. Før hun gikk, rakk hun å få sagt at hun hadde hatt en visjon om at de franske styrkene ville komme til å tape et slag ved Herrings utenfor Orléans om få dager.

Stemmene ble kraftigere. Hun ropte ut at hun var en stakkars jente som verken kunne ri eller slåss, men fra den andre verden svarte det kategorisk: ”Gud krever det.”

Hun ga etter for kallet, eller galskapen, ettersom hvordan man ser det, og dro tilbake til kommandanten, som da hadde fått bekreftelse på at slaget ved Herrings var tapt, og våget ikke annet enn å sende henne til tronfølger Karl med en væpnet eskorte. Til kronprinsen sa hun:

– Jeg kalles Jomfruen og er sendt fra Gud for å bringe hjelp til Dem og kongeriket.

Hun la frem sin plan og ba om tropper til frigjøringen av Orléans. Kongen var på gli, men hans rådgivere steilet. Det ble under tvil bestemt at hun skulle sendes for å forhøres av lærde teologer. De undersøkte henne og anbefalte Karl til å gjøre som hun sa.

Det ble laget en hvit rustning til henne, og en hvit fane med ordene ”Jesus Maria” sammen med et bilde to engler som ga en lilje til Kristus. Så skjedde det egentlige miraklet i denne fortellingen: Hun ble øyeblikkelig respektert av soldatene.

Jeanne oppfordret kongen av England til å trekke sine tropper tilbake fra fransk jord og ble ikke en gang verdiget et svar. 29. april kom hun ridende i spissen for den franske hæren på en hvit hest til Orléans, beordret horene ut av leiren og forlangte skriftemål av alle. Om det skyldtes det sjokkerende synet av en vever jenta ved kommandoen, vites ikke, men det kom en ny ånd over troppene. Holdning og livsførsel forandret seg, og dermed også kampmoral, mot og innsatsvilje. 8. mai 1429 snudde krigen, engelskmennene som hadde beleiret Orléans, ble slått, festningene inntatt og gjenerobret. Jeanne fikk et sår i brystet fra en pil og overlevde. Nå hadde hun respekt. Hun førte så kongen, Karl 7, til Reims, hvor han ble kronet. Hun ville rykke direkte mot Paris for å befri byen, men noen forrådte henne og fremstøtet slo feil. Hun ble såret og tatt til fange av den burgundiske vasallen − burgunderne sloss på engelskmennenes side. Han overlot henne til sin hertug som solgte henne til engelskmennene for 10 000 gullstykker.

Jeanne ble fengslet i Rouen, og etter ni måneder stilt for den kirkelige domstol. Det var viktig for engelskmennene at hun ble dømt som heks, så de militære nederlagene ble mindre pinlige. Femten ganger sto hun for retten, kryssforhørt om sine visjoner og stemmer og det at hun bar mannsklær. Hun førte sitt eget forsvar og motsto sine anklagere uten frykt. Dommerne erklærte at hennes visjoner var djevelske og kjetterske. Klokken åtte om morgenen 30. mai 1431 ble hun ført ut på torget Vieux Marché i Rouen og brent på bålet. Hun betraktet et kors, påkalte Jesus og døde. Legenden forteller at en hvit due steg ut fra flammene og opp til himmelen. Hennes aske ble strødd i Seinen. En av de engelske kongelige ministrene sa: ”Vi har tapt: Vi har brent en helgen.” Jeanne var ennå ikke fylt 20 år.

Den franske nasjonalfølelsen steg, og engelskmennene ble drevet ut. Dommen over henne ble kjent ugyldig av paven, og i 1920 ble hun kanonisert. Hun er skytshelgen for Frankrike, for soldater − og for kringkasting, det siste fordi hun var en levende radiomottaker av meldinger fra den andre siden.

En from jomfru fra bondelandet tok over en hel hær, gjenreiste et kongedømme og fikk slutt på 114 års krig fordi hun en gang som barn hørte stemmer i hagen. Enda merkeligere er det at kirken som gjorde henne til helgen, er den samme som dømte henne til døden.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161028

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no