Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. mai JOSEF
2. mai LEONARDO DA VINCI
3. mai KORSMESSE
4. mai MONIKA
5. mai BARN OG GUDEBARN
6. mai FREUD OG UBEHAGET I KULTUREN
7. mai TAGORE
8. mai JEANNE D’ARC
9. mai PETER PAN
10. mai JOBS GUD
11. mai KONSTANTINOPEL
12. mai FLORENCE NIGHTINGALE
13. mai LUCIAS HEMMELIGHET
14. mai STRINDBERG
15. mai ST. HALLVARD
16. mai HELLIGE SKIPPERSKRØNER
17. mai NASJONALE MYTER
18. mai OMAR KHAYYAM
19. mai DUNSTAN OG DJEVELEN
20. mai BALZAC
21. mai PLATON
22. mai KONSTANTIN DEN STORE
23. mai KAPTEIN KIDD
24. mai KOPERNIKUS
25. mai ARTEMIS
26. mai KASPAR HAUSER
27. mai CALVIN
28. mai THALES
29. mai KONSTANTINOPELS FALL
30. mai FAUST
31. mai WALT WHITMAN

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
TAGORE
Den bengalske dikter og nobelprisvinner Rabindranath Tagores bakgrunn, diktning og livvsyn. Smakebiter på hans hovedverk, sangsyklusen Gitanjali.
Alt må jeg gi fra meg, alt; det vet jeg.
Det jeg eier, det som binder, ethvert ord.
Det jeg har sett med øynene, det jeg har hørt med ørene,
det jeg har gjort og det jeg har vandret;
alt må jeg gi fra meg.

Bengal er et av verdens tettest befolkede områder. Mesteparten er et fruktbart sletteland med elvene Ganges, Meghna og Brahmaputra, deler av det myrlendt jungel. Hit har forfulgte flyktet og her har opprørere gjemt seg. I de vediske tekstene heter landet Vanga og er forbundet med et fremmed, fjernt område i øst.

Her levde forestillinger fra tidligere tiders gudinnekult side om side med ariernes vedareligion, her vokste det frem buddhistisk mystikk preget av åndelige veiledere kalt ”siddhaer,” mennesker med usedvanlige evner, hit kom sufier og søkte stillheten. Myter utviklet seg, forandret seg og overlevde i nye former. Ikke så merkelig at det nettopp fra Bengal tidlig kom ideer om at ulike religioner er forskjellige uttrykk for ett og det samme.

Rabindranath Tagore ble født i Kolkata, Bengal, 7. Mai 1861. Kolkata er nå det offisielle navnet på det vi for kort tid siden kalte Calcutta, ulike stavemåter for gudinnen Kalis by, beliggende i et flatt sumplandskap med fuktig varme og for tiden 5 millioner innbyggere. Tagore fikk nobelprisen i 1913 for sangsyklusen Gitanjali, men er likevel temmelig ulest i Vesten. Han var produktiv som lyriker, dramatiker og prosaskribent, de religiøse diktene og kjærlighetslyrikken har fått størst oppmerksomhet. Han skrev om lidelsen og lengselen etter det hellige. Her er lykksalighet, men også inderlig fortvilelse.

Den sangen jeg kom og skulle synge er fortsatt ikke sunget.
Tiden min har jeg brukt til å sette strenger på instrumentet og ta dem av igjen.
Tiden har ikke gått i oppfyllelse, ordene har ikke falt på plass; bare smerten kjennes i hjertet mitt.
Blomsten har ikke åpnet seg; bare vinden sukker ved siden av.

Han var opptatt av arbeidende mennesker og deres lidelser og forkjemper for et hinduistisk-muslimsk fellesskap. To år etter nobelprisen ble han slått til ridder av det britiske imperiet, men ga tittelen tilbake som en protest mot massakren i Amritsar da britiske tropper åpnet ild mot demonstranter, såret 1200 og drepte 379. Tagore hadde innflytelse over Gandhi og andre grunnleggere av det moderne India. Folk i vesten fikk det ikke til å stemme at en mystiker samtidig kunne være en progressiv antiimperialist. Men for Tagore smeltet politiske og religiøse visjoner uanstrengt sammen. Han ba om at hans land skulle våkne i frihetens himmel

der sinnet er uten frykt og hodet er høyt hevet
der kunnskapen er fri
der verden ikke er splintret opp
i bruddstykker av trange, hjemlige murer

Faren var skolereformator og forsker. Bestefaren ble kalt fyrste og var en personlig venn av dronning Victoria. Tagore dro til London for å studere juss, men sluttet etter et år fordi han ikke likte været der. 22 år gammel giftet han seg, fikk to sønner og tre døtre. Kona og to barn døde kort etter. Mellom 1893 og 1900 skrev han sju diktsamlinger, alle på folkespråket, uvant og vanskelig å godta for kritikerne. Han skrev i mange sjangre, særlig novellene ble lagt merke til, som fortellingen om stolte, vakre Chandara. Hennes mann legger skylden på henne for et mord mannens bror har begått i affekt fordi middagen hans ikke var ferdig i tide. Hun blir dømt til døden. Mannen angrer seg og forsøker å gjøre det godt igjen, men hun har for lengst tenkt at det er vel så bra å gi sitt liv til galgen som til en slik mann. Rett før hun skal henges får hun vite at han gjerne vil se henne en siste gang, og svarer: ”Til helvete med ham”.

Tagores mest berømte og leste verk Gitanjali (sangofre) handler om guddommelig og menneskelig kjærlighet. Hele tiden søker han sannhet, ekthet.

Kutt ut denne syngingen og messingen og tellingen av bønner på rosenkransen!
Hvem dyrker du i dette ensomme, mørke hjørnet av et tempel med alle dørene lukket? Åpne dine øyne og se at Gud ikke er der!
Han er der hvor bonden pløyer den harde jorda og der veiarbeideren bryter sten. Han er sammen med dem i regn og solskinn, og hans kappe er skitten. Ta av deg prestekappen og kom med ham ned i møkka.
Frelse? Hvor er denne frelsen å finne? Vår mester har selv gledesfullt tatt på seg skapelsens lenker; han er for alltid lenket til oss alle sammen.
Kom ut av dine meditasjoner og kutt ut blomsterkransene og røkelsen. Hva gjør det om dine klær blir fillete og flekkete? Møt ham og vær hos ham i slitet, i svetten fra din panne.

Ezra Pound skrev om Tagore:

”Diktene ser ikke ut til å ha vært resultater av storm eller brann, det virker som om de kommer ut av normaltilstanden i hans sinn. Han har enhet med naturen. Og dette er i skarp kontrast til den vestlige holdningen, der vi må vise menneskets forsøk på å mestre naturen om vi skal få et ”stort drama”. ”

Da går tankene til hva professor i buddhistisk filosofi Daisetsu Teitaro Suzuki en gang sa, vennlig smilende, om kristendommen:

”Gud mot mennesket. Mennesket mot Gud. Mennesket mot Naturen. Naturen mot Mennesket. Naturen mot Gud. Gud mot Naturen. Veldig morsom religion!”

Tagores religionsfilosofi er grunnlagt på Upanishadene, vediske hymner fra 800-tallet før Kristus. Her møter vi begrepet brahman, den usynlige hemmelighetsfulle kraften som gjennomstrømmer alt som verden er utgått fra og samtidig er identisk med menneskets innerste, udødelige vesen.

Alt lar du tilhøre meg for at det så skal tilhøre deg.
Det jeg fikk,
Det som ble gjort til mitt i de mest velsignede øyeblikk
Vil jeg gjøre til ditt, og det vil igjen bli mitt.
Alt må jeg gi fra meg.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161028

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no