Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. jan BASILIOS (VASILIS)
2. jan OVID
3. jan GENEVIÈVE
4. jan SELENE
5. jan LA BEFANA
6. jan DE HELLIGE TRE KONGER
7. jan GALILEO GALILEI OG JUPITERS MÅNER
8. jan TORFINN EKSILHELGEN
9. jan MARCO POLOS FORUNDERLIGE REISE
10. jan SAINT GERAINT AV WALES
11. jan SOKAR – BESKYTTER AV DE DØDES ÅNDER
12. jan EN MIDTVINTERSNATTS DRØM
13. jan GURUER, BLOMSTER OG SVERD
14. jan SITA SYNGER BLUES
15. jan MARTIN LUTHER KING JR.
16. jan DON QUIJOTE - RIDDER AV DEN BEDRØVELIGE SKIKKELSE
17. jan DEN HELLIGE ANTONIUS
18. jan LYDEN AV ÉN KLAPPENDE HÅND
19. jan ABRAHAM
20. jan BESTEMOR BABA JAGA
21. jan DEN HELLIGE AGNES AV ROMA
22. jan VINCENT AV SARAGOSSA – MOTSTANDENS HELGEN
23. jan MUHAMMADS BRUDD MED TIDEN
24. jan EKEKO LYKKEBRINGEREN
25. jan PÅ VEIEN TIL DAMASKUS
26. jan EYSTEIN, ERKEBISKOP, KIRKEBYGGER OG FORFATTER AV OLAVSLEGENDEN
27. jan ISHTARS NEDSTIGNING TIL DØDSRIKET
28. jan Å FORSTÅ SEG HELT FREM TIL GUD
29. jan SWEDENBORG
30. jan GANDHI
31. jan HEKATE

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
EN MIDTVINTERSNATTS DRØM
Om midtvintersblotet, og fortellingen om Frøys frieri til Jotunkvinnen Gjerd.
Dagen i dag faller midt mellom vinterdag 14. oktober og sommerdag 14. april og kalles også midtvintersdagen. Dette var trolig døgnet for det gamle juleblotet, Hokunott. ”Det var store blot midtvinters, og de blotet for fred og en god vinter,” skriver Snorre, og: ”Det ble drept naut og hester, og gudestøtter var rødfarget med blodet.” Ja, i hovhusene ble da disse blotene eller ofringene utført for et godt år, for sommerens grøde og ikke minst for krigslykke, Det var vikingenes, krigernes religion dette. De slaktet dyrene, samlet blodet i en bolle, farget gudestatuene med blodet og spiste offerdyrenes kjøtt. Når man samles til høytid om dampende kjøttgryter og øl som signes til gudene, styrkes maktene. Å blote betyr å styrke. Den kalde, mørke vinternatten ble omgjort til en spektakulær, blodfarget, lys, varm drøm om et bedre liv. Ikke Jesusbarnet, men FRØY sto i sentrum denne kvelden.

I ”Skirnesmål”, det eldste av Eddadiktene, er Frøy hovedperson. Teksten er dramatisk bygd opp, flere har vært inne på at det kan dreie seg om brokker av et kultisk drama. Kanskje har diktet vært resitert og spilt personer i rollene som guddommer.


En dag satte Frøy seg i Odins høysete Lidskjalv og så utover verden. Da han rettet blikket mot nord, så han en stor og vakker jotun-gård, der gikk en kvinne, og da hun løftet armene for å lukke døren til huset, lyste det av henne. Slik ble Frøy straffet for det overmotet at han hadde satt seg i det hellige setet, for han gikk hjem full av elskovslengsel uten et ord. Han sov ikke, drakk ikke, og ingen våget å snakke til ham.

Hun er meg så kjær at fra opphavs tid
har en mann ikke elsket mer

Tjeneren Skirne skulle være Frøys sendebud, og lånte sin herres hest, som ikke ble skremt av noe, om det så var trolldoms ild og luer. Skirne red til Jotunheimen. Rasende hunder sto bundet ved grinden i skigarden til Gjerds bolig. Der satt en gjeter på en haug, og Skirne spurte ham hvordan han skulle få den unge jenta i tale. Gjeteren svarte at han måtte være dødsviet, Gymes datter fikk han aldri i tale. I huset spurte Gjerd sin terne hva slags lyd det var som fikk jorden til å skjelve og husene til å riste. Det ble meldt om rytteren som var kommet. Gjerd ba Skirne inn, ga ham mjød og spurte ham om ætt og ærend. Skirne fridde på Frøys vegne og lovet henne gull hvis hun ville elske guden. Men gull var det nok av i Gymes gård. Heller ikke trusler ga hun etter for.

Tvang vil jeg aldri tåle i livet,
ikke for noens attrå.

Skirne utmalte nå for henne elskovsmagien og følgene av den. Han ville temme henne med en tryllekvist til hun ga etter:

– I den ytterste ødemarken, der ingen mann ser deg, skal du henleve dine dager, sittende på en ørnetue vendt fra verden med blikket mot Hel. Maten er like avskyelig som den slimete slangen for mennesket, til et merkelig syn blir du, selv troll vil stirre på deg, mer vidkjent vil du bli enn gudenes vaktmann når du står og glaner gjennom porten. Vannvidd, gråt og sorg skal besette deg. Troll skal plage deg dagen lang i Jotunheim. Din sorg skal være tung av tårer. Hos tussen skal du leve, eller være uten mann. Som tistelen blir du, den som ligger knust etter den harde høsten. Harm på deg er Odin, harm på deg er Tor, Frøy vil hate deg, du, den avskyelige kvinnen som ble rammet av de store guders vrede. Hør meg, jotner, hør meg, rimtusser, Suttungs sønner, jeg forbyr jenta glede med menn og forbanner henne. Rimgrimne er den som skal ekte deg, nedenfor dødsrikets port. Der, under jorden, ved treets røtter, skal treller by deg geitepiss til drikke.

Om det var truslene som skremte henne eller om hun ble nysgjerrig på en mann som var så besatt av henne, gikk hun nå med på å møte Frøy i en bestemt lund ni dager senere. Skirne red da hjem, Frøy hilste ham og spurte om ferden. Skirne rapporterte om resultatet og Frøy svarte med å klage over at ni dager var veldig lenge å vente.

Men det ender bra. Frøys intense lidenskap driver ham til å gjøre hva som helst for å få den han har kastet sine øyne på, deriblant bruk av trusler og ren makt. Og han lykkes. Og i Ynglingesaga røper Snorre at Gjerd og Frøy får sønnen Fjolne, stamfaren til den Ynglingeætten, den mektigste kongsætten i norsk historie. Det ramsalte frieriet ga enorme resultater.

Kjærligheten går sine egne veier, og alt ordner seg til slutt av seg selv. Men en forutsetning er at vi følger livets lover og bloter når det skal blotes. Drømmen må holdes levende, også midt på den mørke kalde vinteren. Kanskje særlig akkurat da.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20160213

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no