Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. apr MYTOLOGIENS NARRER
2. apr CASANOVA
3. apr BILLEDSTRIDEN
4. apr EDITH SÖDERGRAN
5. apr MYTISKE OVERSVØMMELSER
6. apr THESEVS
7. apr KORSFESTELSENS PARADOKS
8. apr BUDDHAS FØDSELSDAG
9. apr RABELAIS
10. apr KAHLIL GIBRAN
11. apr FORTUNA
12. apr GAGARIN
13. apr SONGKRAN
14. apr SOMMERDAGEN
15. apr MYTEN TITANIC
16. apr MAGNUS ORKNØYJARL
17. apr CAVAFY
18. apr SYNDEBUKKEN
19. apr LORD BYRON
20. apr HITLER
21. apr ROMAS GRUNNLEGGELSE
22. apr DEN EVIGE JØDE
23. apr ST. GEORG OG DRAGEN
24. apr TROJANSK HEST
25. apr EVANGELISTEN MARKUS
26. apr HAMLET
27. apr CARLOS CASTANEDA
28. apr FLORA
29. apr KATARINA AV SIENA
30. apr VALBORGSNATT

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
LORD BYRON
Om dikteren Byrons billedverden, reiser, politiske engasjement, kjærlighetsliv og legendariske deltakelse i den greske frihetskamp.
”All vanskapthet er dristig.
Dens vesen er å nå igjen de andre
ved sinn og hjerte, og bli deres like,
ja, overmann!”

skriver Lord Byron utifra egne erfaringer. ”Dristig” er ingen overdrivelse om mannen som følte at Hellas gjorde ham til dikter, og som derfor ofret sitt liv for landets frihet.

Da George Gordon Byron var tre, hoppet hans far, besatt av spillegalskap og etter å ha ruinert to hustruer, i den engelske kanal og druknet. Moren Kitty flyttet da til Aberdeen med barnet. Hun var uegnet til omsorg; fordelte sine morsfølelser dels på FOR intens kjærlighet, dels på hysteriske raserianfall, hånte gutten for hans klumpfot. Han flyktet inn i den forestillingsverden han fant i Det Gamle Testamentet. Etter hvert leste han også reiseskildringer og arabiske eventyr, ble oppslukt av alt, men plaget av helvetesangst. Moren overlot oppdragelsen til barnepiken May Gray, en strengt religiøs alkoholiker som forgrep seg på gutten seksuelt da han var ni, først etter to år ble hun avslørt og avskjediget. Byron oppga senere dette som årsaken til sin melankoli. Kritikere som ville sette ham på plass da han var blitt etablert, skrev at han var vanskapt både på sinn og legeme.

Hele livet var det fysiske bedrifter som opptok han mest. Ingen spilte cricket, bokset og svømte så ivrig som George Gordon. Ingen festet grundigere eller holdt ut lenger i nattlige samtaler. På sin første utenlandsreise svømte han over Hellesponten, det var hans livs triumf.

Ti år gammel arvet han gods og tittel etter sin grandonkel og ble den sjette lord Byron. På godset ble han forelsket i nabodatteren, som var lys og kjølig og giftet seg med en eldre mann. Lord Byron var atten år og knust. Året etter debuterte han med en diktsamling med den veslevoksne tittelen ”I ledige stunder”. Kritikerne latterliggjorde den. Byron ble dødelig såret, og 21 år gammel la han ut på sin første reise sammen med en venn og tjeneren til Syd-Europa og det nære Østen. De kom frem til Lisboa etter fire og et halvt døgn. I dagbøkene skildres Portugals øde landskap og Spanias vakre byer. Han fascineres av de folkelige festene og opprøres over tyrefektingen og forelsker seg i en ambassadørdatter på Malta..

Mange år senere skrev Byron: ”Hvis jeg er dikter, er det fordi den greske luften har gjort meg til det.” Hellas lå knuget under tyrkisk styre, men fra øyene rapporterte han (overs. Nordahl Grieg):

Ennå brenner flammen ganske spak
og bryst kan banke heftig; landets menn
er full av glød for frihets tapte sak

Han hånet lord Elgin som hadde tatt de antikke greske skulpturene til England, foraktet han som plyndret ”det de tyrkiske tyrannene var siviliserte nok til å skåne”. På turen ble han formet som dikter og menneske og skrev ”Childe Harolds pilegrimsferd” (fabelaktig gjendiktet av Geir Uthaug), en reiseskildring i diktform. Etter to år var han tilbake i England. I kjølvannet av den industrielle revolusjon fulgte arbeidsløshet, sult og maskinknusing. Regjeringen satte i gang tukthuslover og i parlamentet ble dødsstraff foreslått. Byron holdt sin jomfrutale i Overhuset:

”Jeg har reist i noen av de mest underkuede tyrkiske provinser; men aldri under det mest despotiske og gudløse styresett har jeg sett en så smussig elendighet som jeg har sett ved min tilbakekomst, i selve hjertet av et kristent land. Kan man i tider som disse, med bankerott, underslag og forbrytelse finnes, ikke langt fra lordenes rekke, undres over at den laveste, men en gang nyttigste del av folket, har glemt sine plikter og er blitt forbrytere, skjønt mindre enn sine representanter?”

Poeten kunne blitt en brennende engasjert politiker, men det ble med denne talen. To dager senere kom Childe Harolds Pilegrimsferd ut med øyeblikkelig suksess. En poetisk reiseskildring var noe nytt. Byron beskrev som en engasjert reporter åsteder for kriger, folkeliv og minnesmerker, ukjente trakter der ingen engelskmann hadde vært eller drømte om å komme til, virkelighet og eventyr i særpreget verseform. Her var dessuten en gjennomgående fortelling om en stolt ung mann, livstrett og plaget av fortiden. Publikum lot seg beta av mystikken som omga helten, som ble identifisert med Byron selv. Slik beskriver han tidens moteriktige humor:

Så styrter jeg igjen i hopen ned
og følger alt som byr mitt sinn i mot,
Til støy og larm og latter uten fred;
gold munterhet som aldri vil slå rot
i ekte sinn, men etterlot
En kuet ånd, et gustent kinn og blikk.

Han forgudes i selskapslivet, lar seg villig feire, og i morgentimene etter festene skriver han nye romantiske dikt næret av de orientalske landskap som aldri forlot hans indre verden.

Han trodde og håpet at Napoleon ville spre den franske revolusjonen til hele Europa. Hærførerens bakgrunn var jo revolusjonsarméen, mannen var et geni i krig og diplomati og ga seg aldri. Byron beundret ham som frihetssymbol. Og da Napoleon led nederlag og ble avslørt som tyrann og taper, var det ingen til å fortelle Byron slik etterpåkloke forteller 1970-tallets maoister; at de bør skamme seg igjen og igjen. Byron gikk uanfektet videre til nye drømmer og lengsler.

Tilsynelatende uanfektet gikk han også fra kvinne til kvinne. Han fikk barn med halvsøsteren Augusta. Deretter giftet han seg med den edruelige Annabella. Da han hveste til henne at han ikke mente noe med ekteskapet, hadde hun alt født en jente, og dro straks sin vei med barnet.

Befengt av skandaler reiser han til Sveits og skriver om en som har alt i seg til å være edel, men som likevel går under. Noe senere, i Venezia, maner han maskinstormerne til å farge sin vev i undertrykkernes blod, hvorpå han hopper til sengs med en rekke grevinner. Han gifter seg med en sytten år gammel adelsmannsdatter. Et av barna hans dør. Hans eneste venn i Italia, poeten Shelley, drukner. Melankolien slår ut for alvor. I ”Don Juan” skildrer han ung kjærlighet i umulige kår, fremdeles virkningsfull poesi. Han beskriver krigens grusomhet. På kontinentet hyller selveste Goethe hans vitalitet.

Så skjer det noe. Grekerne reiser seg! Byron forbereder seg til sin siste ferd, først melankolsk, så, på båten, med svimlende frihetsfølelelse. Alt hva han kan trylle frem av penger, gir han til den greske frihetskampen. Hans navn blir inspirasjon og håp for de kjempende. Han blir øverstkommanderende for en avdeling, får feber og dør 19. april 1824.

Hellas reagerer med landesorg og gudstjeneste i alle kirker. Byrons engasjement og død vekker europernes bevissthet om krigen. I 1827 ødelegger stormaktene den tyrkiske flåte. Hellas blir fritt. Lord Byrons drøm om å bidra til noe vesentlig, virkeliggjøres.

Som Beethovens musikk uttrykker hans poesi romantikkens kraft. Men Byron var ikke bare himmelstormer, hans liv skapte fortellingen om dikteren som så gjerne ville forandre verden at han endte med å få det til.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161023

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no