Mytekalenderen        Mytekalenderen på din mobiltelefon  |  mytekalender.com  |  Mytekalenderen på Facebook  |  Antonio Vivaldi: Allegro fra fagott-konsert i e-moll  |  Logg inn
        Søk kun titler:
1. apr MYTOLOGIENS NARRER
2. apr CASANOVA
3. apr BILLEDSTRIDEN
4. apr EDITH SÖDERGRAN
5. apr MYTISKE OVERSVØMMELSER
6. apr THESEVS
7. apr KORSFESTELSENS PARADOKS
8. apr BUDDHAS FØDSELSDAG
9. apr RABELAIS
10. apr KAHLIL GIBRAN
11. apr FORTUNA
12. apr GAGARIN
13. apr SONGKRAN
14. apr SOMMERDAGEN
15. apr MYTEN TITANIC
16. apr MAGNUS ORKNØYJARL
17. apr CAVAFY
18. apr SYNDEBUKKEN
19. apr LORD BYRON
20. apr HITLER
21. apr ROMAS GRUNNLEGGELSE
22. apr DEN EVIGE JØDE
23. apr ST. GEORG OG DRAGEN
24. apr TROJANSK HEST
25. apr EVANGELISTEN MARKUS
26. apr HAMLET
27. apr CARLOS CASTANEDA
28. apr FLORA
29. apr KATARINA AV SIENA
30. apr VALBORGSNATT

Mytekalender spesial
HVA ER MYTER?
SKJÆRTORSDAG: DETTE ER MITT BLOD
-
LANGFREDAG: LIDELSEN
PÅSKEHAREN
1. PÅSKEDAG: OPPSTANDELSENS MORGEN
PINSE
FREDAG DEN 13.
OM JANUAR
OM FEBRUAR
OM MARS
OM APRIL
OM MAI
OM JUNI
OM JULI
OM AUGUST
OM SEPTEMBER
OM OKTOBER
OM NOVEMBER
OM DESEMBER
HIMMELREISER
HUNDEDAGENE
SOMMERTID / VINTERTID
SOLFORMØRKELSE
FASTELAVN
.
.
SKUDDÅRSEKSTRA: EROS OG PSYKE
GAGARIN
Om Jurij Gagarins himmelreise og dens konsekvenser. Er det sant at han sa han ikke så noen gud der oppe? Virkelige og mytiske reiser ut i det ukjente.
”Å dere i den lille båten, som lyttende har fulgt meg så langt i denne reisen sangen min har båret frem, vend om nå, ta tilbake til deres egen strand; sett ikke ut på dypet, for om det skulle skje at dere skulle komme bort fra meg, ville dere aldri finne veien hjem igjen. Havet jeg skal legge ut på, er aldri krysset.”

Dante beskriver her et avgjørende punkt i enhver reise, indre eller ytre; akkurat da vi trår inn i det store, risikable ukjente, det øyeblikket vi slipper taket. Det er et merkbart skille, om det så dreier seg om det voksne barnet som flytter hjemmefra eller Columbus’ ferd ut på havet mange trodde han ikke skulle komme levende tilbake fra. Det farlige reiser. Men bare den som våger noe, kan oppdage ukjente marker, ukjente hav, ukjente dybder.

Mennesket var bundet til Gaia, jordkloden, til hennes fruktbarhet, temperatur og tyngdekraft. Med hjelp av trekkdyr, hjul, seil og vind kunne vi mangedoble vår fart og komme oss over til andre kontinenter. Men bundet til jorden var vi likevel. Vi forsøkte å kopiere fuglenes flukt, men mislyktes, for det fantes ingen anvendelige kraftkilder. Leonardo tegnet et vingeslagfly, men det lot seg ikke virkeliggjøre. Men langsomt gikk det seg til. Den første kontrollerte, motordrevne flukt i luften ble foretatt av brødrene Wright i North Carolina. Den første flygningen rundt jorden foregikk i 1924. I løpet av de tre neste tiårene gjorde oppfinnelsene av rakettmotoren og datamaskinen det mulig å reise ut av jordens sfære. Den 12. april 1961 ble sovjetrusseren Jurij Gagarin det første mennesket i verdensrommet.

Han hadde tjenestegjort som jagerflyger og søkte om å bli kosmonaut. Fire dager før oppskytingen fikk han vite at han var den utvalgte. 7.30 om morgenen lokal tid gikk han om bord på romskipet Vostok på oppskytningsfeltet Baikonur i Kasakhstan. Der inne lyttet han til musikk, sendt fra den militære kontrollen, og fikk beskjed om at han var forfremmet til major. Nedtellingen ble utsatt noen minutter på grunn av en feil med en ventil. Til klokken 9.07. Noen minutter senere befant han seg 33 mil over havet.

− Jeg ser jorden, den er så vakker!
sa det første mennesket som så den utenfra, og forklarte senere hvorfor:

– Det var så fin utsikt mot jordkloden, den hadde et veldig distinkt og veldig blått lysskjær. Det var myke overganger fra lyst blått til blått og til mørkt blått, fiolett og helt sort. Det var et praktfullt bilde.

Gagarin hadde mat og vann nok til å overleve i ti dager, i tilfelle noe skulle gå galt. Men det gikk ikke galt. Da Vostok nærmet seg jorden, ble historiens første kosmonaut skutt ut med fallskjerm i 7000 meters høyde. Det var minus 30 grader der oppe, men Gagarin hadde romdrakt, verdens første.

Han forklarte om den underlige vektløsheten, som han fort hadde vent seg til. Det ble også fortalt at han hadde sagt: ”Jeg så ingen gud der oppe, himmelrommet er tomt”, men det er oppspinn. Dette ville det demokratiske, kapitalistiske vest at han gjerne skulle ha sagt. For dette kunne vi avfeie som naivitet og platt tolkning av Gudsbegrepet: Kommunistene har kommet seg først ut i verdensrommet, men åndelig sett står de tilbake.

Nei, den 27 år gamle Jurij Aleksejevitsj Gagarin uttalte seg aldri om Gud. Han landet i Sibir klokken fem på elleve. De første levende vesenene han så, var en eldre dame, datterdatteren hennes og ei ku. Snaut hundre år tidligere hadde Jules Verne skrevet en fremtidsroman om å reise jorden rundt på 80 dager. Gagarin hadde brukt 1 time og 48 minutter.

Først da han var trygt nede igjen, ble det offentliggjort. Sovjetrusserne utnyttet triumfen. Gagarin dro rundt i verden og viste seg frem. Han besøkte også Norge, i full uniform så han Spesielt Hopprenn i Holmenkollrennene i 1964, der Georg Thoma fra Vest-Tyskland vant for andre år på rad. Gagarin vant publikum, her kom det en levende, blid mann fra andre siden av jernteppet, en som hadde krysset havet ingen før hadde krysset.

Det sies at Gagarin helst ville være med på nye romprosjekter, men at han var blitt et nasjonalt symbol og at myndighetene derfor ikke ville risikere noe. Han ble testpilot og instruktør. En vårdag i 1968 dro han med en annen instruktør på treningstokt med et jagerfly av typen Mig-15. Så skjedde, ifølge en granskningsrapport Pravda offentliggjorde 20 år senere, dette: Enda en Mig-15 var på vingene. Piloten så ikke Gagarins fly, avstanden kom ned i 500 meter, og det var nær nok til at Gagarins fly kom inn i dragsuget av det andre flyet og kom i spinn, forsøkte å komme ut av spinnet, men lyktes ikke. Noen har ment at ulykken var et KGB-komplott, andre at Gagarin ble bortført av UFO-er. Atter andre hevdet at han drakk seg full og kræsjet med vilje.

Jurij Gagarin har fått sitt eget monument i Moskva. På avstand kan det se ut som om han skytes ut her og nå; metallsøylen han står på forestiller en fartsstripe, de muskuløse metallarmene ser ut som om de er i ferd med å utvikle seg til vinger. Dette uttrykker at her, i det sosialistiske Sovjetunionen, har vi nettopp utført et mirakel; mennesket har fått vinger og fløyet rundt jorda.

– Jeg kunne ha fortsatt å fly gjennom verdensrommet bestandig! bekjenner Gagarin i selvbiografien sin, ”Veien til stjernene,” da han beskriver entusiasmen i romkapselen 12. april 1961.

Gagarin fikk et krater på månen oppkalt etter seg, og navnet lyser i historien på linje med Marco Polo og Columbus. Han døde ung. Det sosialistiske eksperimentet Sovjetunionen klappet sammen 28 år senere. Dikteren Dante advarer de som følger ham på sin reise: Snu i tide, det er bare de færreste som har styrke nok til å klare seg i det ukjente der ingen noen gang har vært. Men uten nettopp den styrken og risikoviljen kommer vi ikke av flekken.
Facebook (med bilder)
LastUpdated:20161023

Copyright: Terje©Nordby, All Rights Reserved.
Vevmester: chris@dankel.no